Hmyz jako jídlo budoucnosti

rubrika: Pel-mel


Ve sdělovacích prostředcích se už nějakou dobu objevuje myšlenka, že hmyz brzy stane hlavní lidskou potravinou. Ve skutečnosti už po tisíciletí existovaly lidské kultury, které měly ve svých stravovacích návycích hmyz běžně zařazen. Někdy jako delikatesní doplněk. Nyní se však někteří odborníci domnívají, že hmyz téměř úplně nahradí vepřové, hovězí, drůbeží atd. maso včetně ryb, raků a dalších jim podobných živočichů. Zajdete do restaurace a na jídelním lístku se bude skvět bohatá nabídka hmyzích lahůdek. Kdepak svíčková na smetaně nebo knedlovepřozelo či podobné nezdravé pokrmy. Pouze zdraví prospěšnější hmyz na různé způsoby s mnohem většími nutričními hodnotami.

 

Lucifer


Na ukázku předkládám recept na přípravu cvrčků na másle, který jsem našel na stránkách FARMA KRMNÉHO HMYZU.

 

Příprava: živé cvrčky spaříme ve vroucí vodě, stačí vteřina, a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, cvrčky restujeme 1 až 3 minuty, podle velikosti – podávají se dvě polévkové lžíce s bílým pečivem nebo s lehkým zeleninovým salátem.

 

Před přípravou: cvrčky stepní pořídíte ve zverimexu, dva dny je doma krmíte – odeberete mrtvé kusy a výkaly, zbylé cvrčky tři dny necháte bez jídla, aby se jim pročistila střeva.

 

Takže do toho a dobrou chuť.

 

K tomuto tématu mě navedlo video „Co jste neviděli v Show Jana Krause 3. 5. 2017“. Kulinární příprava cvrčků, potemníků a štírů začíná ve 25:14. Pokud jde o nutriční hodnoty, tak třeba hrstka cvrčků je totéž jako dvě svíčkový.

 

Občas se stává, že hmyz určený k přípravě jídla, se na pánvičce ještě hýbe, což může některým přecitlivělým jedincům činit potíže. Je třeba si uvědomit, že než k vám dorazí kus vepřového, hovězího masa nebo kuřete, dějí se na jatkách mnohem krutější věci. Můžete říci, že vás to nezajímá, doma se vám maso už nehýbe. Respektive ono zvíře už ukončilo život na jatkách a je vám jedno, co během tohoto procesu zažívalo.

 

Občas jsem přemýšlel o tom, že se stanu vegetariánem. Zatím se mi ta myšlenka nepodařila zrealizovat. Ve vědecké instituci, kde jsem přes třicet let pracoval, jsem měl kolegu vegetariána. Jednou jsme o tom dali řeč. Zeptal jsem se, co ho vedlo k tomu, že se stal vegetariánem. Představa, že je ta strava zdravější, nebo něco jiného? Řekl mi, že hlavním důvodem bylo, že by měl jíst maso ze zabitých zvířat. To se mu příčilo.

 

Pro doplnění informací jsem navštívil stránky Institutu moderní výživy, kde jsem narazil na článek Hmyz v potravinách – Zkáza nebo spása lidské společnosti? Cituji:

 

Hmyz je nutričně velmi bohatý, představuje zdroj vysoce kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálních látek i dalších živin. Některé druhy jsou zároveň nízkokalorické, takže se hodí i do redukční diety. Chov hmyzu má pak své nesporné výhody. Oproti chovům jiných zvířat je poměrně nenáročný a levný, mimo jiné je méně náročný na prostor, využívání vody a orné půdy a méně zatěžuje prostředí emisemi skleníkových plynů. Hmyz má dále oproti jiným živočichům rychlý reprodukční růst a potřebuje poměrově výrazně méně krmiva. Vzhledem k tomu, že se hmyz obvykle konzumuje či zpracovává celý, nevzniká zde nevyužitelný odpad, jak je tomu u jiných zvířat. Díky těmto výhodám bývá hmyz také označován jako potravina budoucnosti. Podle některých prognóz se totiž očekává, že pro narůstající počet lidí nebude do budoucna dostatek masa a bude třeba hledat nové alternativní zdroje bílkovin, mezi které může právě hmyz patřit.


komentářů: 0         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 0 »

«    »