Na svém oblíbeném portálu Dotyk.cz jsem zahlédl informaci, která se týká sýra. Musím říct, že sýr je moje oblíbená součást stravovacího režimu. Nejvíc mi zachutnal sýr Niva, který je jakousi napodobeninu věhlasného francouzského sýru Roquefort. Ten jsem už též zkusil. Rozdíl mezi nimi je v tom, že Roquefort je z ovčího mléka a plíseň, která mu dodává správnou, chuť je nejen uvnitř, ale pokrývá celý povrch. Niva je z kravského mléka a zřejmě tu samou plíseň má uvnitř. Faktem je, že to není až tak pravda. Plíseň je vidět i na povrchu. Není však takovým obalem jako u Roquefortu. Následuje výňatek z článku.
Lucifer
Sýr, který mnoho lidí miluje daleko více než maso, je mnohotvárná potravina s řadou výživových výhod a rizik. Jeho rozmanitost v druzích a způsobech přípravy vede k řadě zdravotních důsledků. Které druhy sýrů bychom vůbec jíst neměli?
Sýr, který si mnozí oblíbili, je složitá a rozmanitá potravina. Nabízí řadu zdravotních výhod, ale také představuje určitá rizika, v závislosti na druhu a množství, které se konzumuje. Například těhotné ženy jsou varovány před spoustou druhů sýrů, zejména těch plísňových, které by jim mohly uškodit. Jak to ale je a jakých sýrů se vyvarovat?
Výživová hodnota sýrů je mnohostranná. Sýr je bohatým zdrojem vápníku, který má zásadní význam pro zdraví kostí a poskytuje vysoce kvalitní bílkoviny nezbytné pro obnovu a růst svalů. Sýr je také dobrým zdrojem základních vitaminů skupiny B, včetně vitaminu B12, který je nezbytný pro funkci mozku a tvorbu červených krvinek.
Navíc sýry obsahují i konjugovanou kyselinu linolovou. Tato mastná kyselina je spojována se snížením množství tělesného tuku a zlepšením složení těla.
Konzumace sýrů však s sebou nese i rizika. Mnoho druhů sýrů obsahuje vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které mohou zvyšovat hladinu LDL cholesterolu a zvyšovat riziko srdečních onemocnění. Jiné sýry, zejména tvrdé, navíc obsahují vysoké množství sodíku, což může zhoršit problémy s krevním tlakem. U osob s nesnášenlivostí laktózy mohou některé sýry způsobovat zažívací potíže.
Zdroj: Dotyk, Tyto druhy sýrů raději vůbec nejezte. Většina Čechů je považuje za zdravé, a netuší, jak mohou uškodit
Můj komentář:
Je mi jedno, co si zdravovědní odborníci myslí o sýru. Mně chutná skoro každý sýr. Třeba tvarůžky, Romadur a bezpochyby Niva, na kterou nenechám dopustit. Mimochodem, tvarůžky, kterým se často říká olomoucké tvarůžky, se nevyrábějí v Olomouci, ale v Lošticích, dost daleko na západ od Olomouce.
Na jedné konferenci ve Francii jsem byl pozván francouzským kolegou na večerní návštěvu do jeho rodiny. Bylo to fajn. Na stole se nacházely různé druhy sýrů a samozřejmě víno. Skvěle jsme si porozuměli a francouzského večera užili.
05.02.2024, 11:09:40 Publikoval Luciferkomentářů: 16