Jak působí alkohol na mozkové buňky?

rubrika: Pel-mel


Dnešní kviz je věnován jistému druhu pitného režimu. Otázka však zní jinak než v názvu. Působení alkoholu na mozkové buňky přijde na řadu až v druhé fázi. Nejdříve si otestujte, jestli víte, co byste neměli pít při dehydrataci. Z následujících nápojů se k tomu nehodí pouze jeden. Tak hádejte:

a) Káva
b) Čaj
c) Alkohol
d) Mléko
e) Mořská voda
f) Voda z vodovodu

Lucifer


cheers.jpgJestli jste tipovali alkohol, tak jste mimo mísu. Alkohol nevadí a stejně tak ani čaj ani káva. Zavodnit vás může v podstatě jakákoli tekutina, jen byste se měli vyhnout mořské vodě.

Podivná domněnka, že všechny tekutiny kromě vody způsobují dehydrataci, nemá žádnou vědeckou oporu. Kofein je močopudný, a tudíž snižuje obsah vody v těle, ale je to jen zlomek tekutiny, kterou šálkem kávy doplníte. K doplnění tekutiny slouží stejně dobře čaj, a pro děti ovocná šťáva i mléko.

Profesor lidské fyziologie na lékařské fakultě univerzity v Aberdeenu Ron Maughan se zabýval účinky alkoholu, který se rovněž považuje za močopudný, a došel k závěru, že ani alkohol nemá v těle průměrného člověka při mírné konzumaci vliv na rovnováhu tekutin. Výsledky jeho práce, zveřejněné v časopise Journal of Applied Physiology, ukazují, že alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nižším než 4 procenta, jako je pivo, je možné použít jako prostředek proti dehydrataci.

Mořská voda má proti tomu dávivé účinky, takže její konzumace vede ke zvracení. A pokud byste si z ní v sobě něco udrželi, veškerá voda v buňkách vašeho těla by se v procesu zvaném osmóza přesunula k této vysoce koncentrované slané tekutině ve snaze ji rozředit. Výsledkem by byla dehydratace buněk, která může v závažných případech vést ke křečím, přerušení mozkových funkcí a selhání ledvin a jater.

A jak působí alkohol na mozkové buňky?

Pro přiměřené vyznavače tohoto pitného režimu je tady velmi dobrá zpráva. Alkohol "nezabíjí" mozkové buňky. Pouze způsobuje, že se nové buňky tvoří pomaleji. Představa, že alkohol ničí mozkové buňky, sahá nejméně do časů prvních protialkoholních kampaní v 19. století, které usilovaly o úplný zákaz alkoholických nápojů. Neopírá se však o žádná vědecká fakta.

Vzorky z alkoholiků a nealkoholiků neukazují žádný významný rozdíl v celkovém počtu či hustotě neuronů. Řada jiných studií dokonce naznačuje, že mírná konzumace alkoholu může kognitivní schopnosti zlepšit. Jedna švédská studie ukázala, že myším, kterým se podával alkohol, narostlo více mozkových buněk.

A pro nepřiměřené vyznavače tohoto pitného režimu je tady jedna špatná zpráva. Alkoholismus skutečně vážně poškozuje organismus, v neposlední řadě mozek, ale neexistují důkazy o tom, že by tyto problémy souvisely s odumíráním buněk - pravděpodobnější je, že alkohol zasahuje funkční procesy v mozku. Kocovina je způsobená smrštěním mozku následkem dehydratace, při němž mozek tahá za membrány, které ho pokrývají. Bolení hlavy pak vychází právě z těchto membrán. Mozek jako takový nic necítí, i kdybyste do něj píchli nožem.

A teď ještě třešnička na dortu:

Astronomové nedávno objevili v naší oblasti Mléčné dráhy obrovské množství alkoholu. Tento obrovský oblak metanolu měří napříč 463 miliard kilometrů. Alkohol, který pijeme my, je sice etylalkohol neboli etanol a metanolem bychom se otrávili, ale i tak objev zřejmě do jisté míry podpoří teorii, že vesmír je tu od toho, abychom ho pili.

Zdroj: John Lloyd a John Mitchinson, Kniha všeobecné nevědomosti (Co je PRAVDA, a co je úplná BLBOST?)

Poznámka: Z protidehydratačního alkoholu uznávám hlavně víno. Nevzpomínám si, že bych při jeho přiměřeném přijímání někdy dehydratoval.

Cheers Nevinný


komentářů: 14         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

14
EvaO (neregistrovaný) 25.01.2012, 22:40:26
Ještě jeden zajímavý dovětek na téma "alkohol"
http://www.novinky.cz/veda-skoly/256127-vedec-zfalsoval-145-udaju-o-pozitivnich-ucincich-cerveneho-vina.html

Axina
13
Axina 25.01.2012, 21:55:50
[12] Jsi hodná, EvoO, děkuji Usmívající se Ocenění od profesionální paní účetní si vážím.

12
EvaO (neregistrovaný) 25.01.2012, 21:42:33
[8]Axino, nevěšej hlavu. Tvoje vlohy na programování jsou nezpochybnitelné a asi (určitě)i mnohem užitečnější než klasifikace vín. Při tvých programech se člověk cítí v pohodě jako po tom dobrém víně.

11
EvaO (neregistrovaný) 25.01.2012, 21:36:37
Ještě dovětek k tomu vínu. Ještě za života mého manžela jsme jezdívali do Velkých Karlovic, odkud pocházel. Vždycky jsme dovezli nějaké dobré víno (bydleli jsme roky v Břeclavi). Bohužel pro ty Valachy to bylo k ničemu. Oni to prostě neuměli pít a ani ohodnotit. Pili to jak vodu, úpné rouhání... Jsou prostě zvyklí na kořalku (slivovicu). I když ani ta slivovička tady na Hradištsku není marná. Ale taky je dobrá a špatná a taky se to pozná. Musí být "hlaďučká". I když tu já moc nemusím. Ale jako prevence namíchaná s medem - ta troška neuškodí. Moc dobře to umí namíchat můj přítel a jak se chudák musí "obětovat", když koštuje ten správný poměr Usmívající se)) Lucifere, nezvratná pravda: raděj málo, ale kvalitní ... je dobře, že jsi vyrostl
Usmívající se

Axina
10
Axina 25.01.2012, 21:24:33
[9] Já vím, že to chce praxi a že mi v tom nikdo moc nepomůže. Jak to máš s vínem ty, Lucifere? Bílé nebo červené? A jaké značky? A co považuješ za nejlepší víno, které jsi kdy pil?

Lucifer
9
Lucifer 25.01.2012, 20:29:57
Po požití dobrého vína se člověk cítí dobře a po požití nedobrého vína nedobře. Profíci okoštují a hnedka vědí, laici si musí počkat na výsledek. Jako puberťáci jsme se někdy chvástali sloganem: Kromě kolomazu piju všechno. Již jsem z toho vyrostl ]Mrkající

Axina
8
Axina 25.01.2012, 20:21:36
[7] Tak to jsem si moc nepomohla, EvoO Usmívající se Ale je mi jasné, že mi upřímně říkáš pravdu. Je to asi jako kdyby se mne někdo zeptal, jak vím, jak koncipovat program. Nějaké zásady se dají obecně deklarovat, něco zmůže praxe, ale osobně si myslím (doufám, že to nebude moc působit jako vychloubání), že buď na tu práci člověk má vlohy nebo ne.
Ovšem u toho vína je to přece jen trošku jiné. Tam je to jen a jen moje věc. Programem, který není uživatelsky přívětivý, trpí i další lidé.

7
EvaO (neregistrovaný) 25.01.2012, 19:37:59
Jsem u PC až teď. Popsat, JAK poznat dobré víno od nedobrého je skoro nemožné. Především na to musí být přirozené chuťové vlohy. Je to asi tak, když já říkám, že vařím "po čuchu". Kolikrát si připadám jak lékárník, když používám různá koření a v různých poměrech používám, zapojím fantazii a dokážu si představit, jak co bude chutnat. Asi mám ty chuťové vlohy docela dobré a tak potom hodnotím, co chutnám i v tom víně. U vína se člověk k této schopnosti musí asi taky "prokoštovat". Obecně víno musí mít vůni (příslušnou k odrůdě !), musí mít barvu, musí být plné (pozor, nikoliv přibarvené např.u červeného vína), lahodné na jazyku, nikoliv sladké (přislazené se taky pozná), no prostě chce to ten "čuch". Ptala jsem se přítele i kamarádů, jak to popsat - rozpoznání dobrého a špatného vína - ale nikdo mi neporadil. Tak koštovat, koštovat, porovnávat... O letošních vánocích jsme měli "sedmičku" (0,7 l) tramínu z Polešovic. Ještě teď mi srdíčko poskočí, byl vynikající. To prostě poznáš ... Na závěr jen ta krásná scńa z filmu Bouřlivé víno (nevím, který to byl přesně díl z té trilogie), kdy V.Menšík drží pohárek proti sluníčku a popisuje, jak se slunéčko třpytí v pohárku a vůbec jak se to musí koštovat. A když máš kvalitní bílé, tak v jeho barvě se slunéčko opravdu třpytí. Prostě praxe a "čuch". Možná je to tím, že jsem z vinorodých oblastí a tady to máme tak nějak v krvi (vztah a cit k vínu).

Axina
6
Axina 25.01.2012, 15:13:24
[5] EvoO, odpusť naivní otázku: JAK poznáš dobré víno od nedobrého?

5
EvaO (neregistrovaný) 25.01.2012, 10:28:29
Nejsem přímo someliér, daleko lepší přehled má brácha - znáš. Zmǐnované odrůdy jsou dobré, klasika. Osobně bych přidala tramín, z červených frankovka, vavřinec ... Ovšem co je nejpodstatnější, jak jsou ta kupovaná vina ošetřená. Tady jsou různé vinotéky, sklepy Polešovice (blízko UH) a tak se víno kupuje tam. Dá se to okoštovat a člověk ví, co kupuje. Brácha by mohl povídat zasvěceně, je v nějakém spolku, kde se pořádají košty, takže se vyzná. Já spolehlivě poznám dobré od nedobrého a tebou zmǐnované značky jsou fakt klasický sortiment. Jenže např. Není savignon jako savignon, to fakt může být rozdíl.

Axina
4
Axina 25.01.2012, 10:08:56
EvoO, jaká vína konkrétně bys doporučovala? Moc se v tom nevyznám. Koupila jsem (v Bille, kde jinde) na Vánoce 3x Chateau Valtice.
a) Sauvignon jakostní
b) Chardonnay kabinetní víno 2010
c) Rulandské bílé pozdní sběr 2010.
Přítel neomylně sáhnul nejprve po tom Rulandském. Chardonnay otevřel, když Rulandské došlo. Sauvignon ignoruje.
Má vkus...? Usmívající se

3
EvaO (neregistrovaný) 25.01.2012, 10:01:09
Oprava: nedehydratuje a taky velká písmena na začátcích vět !!!

2
EvaO (neregistrovaný) 25.01.2012, 09:59:39
(1) Taky by mě zajímalo, ovšem skutečně OBJEKTIVNĚ, jak to s tím pitným režimem je. každý to mele a vřele doporučuje, ale zdá se mi to taky přitažené za vlasy. Všeho s mírou - platí jistě i tady. nerozumím tomu, kde se vůbec ten převratný objev "pitného režimu" zrodil. Taky se obávám, že je to výplod "vodoplastové" lobby. A jinak stran alkoholu - stejně jako Lucifer (tentokrát s ním bez výhrad souhlasím) uznávám především víno. A jak jsem psala již dříve, tak naše kvalitní jihomoravské. Nejen že nehydratuje, ale skvěle se z něj zpívá. Jako správná Moravačka miluju ty naše krásné písničky za doprovodu cimbálovky a ze všech nejraději mám ráda ty krásné táhlé podlužácké (Břeclav a okolí).

Axina
1
Axina 25.01.2012, 05:38:26
Konečně jsem jednou na kvizovou otázku odpověděla správně Usmívající se Může za to dychtivá četba dobrodružných knih v dětství a dospívání.
Říkám si, jak by bylo šílené umřít na moři žízní, zatímco by kolem bylo tolik vody...
Možná to tu už bylo někdy probíráno, pak se omlouvám za nošení dříví do lesa. Ale v posledních letech (zhruba od sametové revoluce) se proklamuje názor, že člověk málo pije. Že má do sebe dostat asi 3.5 litru tekutin denně. A do toho se prý nepočítá močopudná káva. A samozřejmě alkohol. Důsledkem je, že po Praze lze potkat (hlavně v létě) davy lidí, vláčejících 1.5 plastovou láhev s minerálkou nebo "dobrou" vodou apod. Zřejmě to nějak souvisí s rozvojem průmyslu vyrábějícího balené minerálky...
Časem byl tenhle mýtus vylepšen o konstatování, že je třeba těch 3.5 litru vypít stůj co stůj, navzdory tomu, že necítíme žízeň. Čím je prý člověk blíže věku seniora, tím více nepociťuje žízeň. Učebnicová ukázka demagogie!
Zkuste si vypít těch doporučovaných 3.5 litru! Organismus bude "na větvi" z toho množství. Břicho jako buben. Ledviny přetížené.
Je znám dokonce případ jisté mladé Američanky, která v rámci nějaké soutěže o vstupenky (myslím na koncert nějaké hudební hvězdy) se na výzvu rozhlasové stanice přinutila vypít v co nejkratším čase co největší množství vody. Vypila asi 5 litrů během několika hodin. Vyhrála. Zemřela nedlouho poté na rozvrácení iontového metabolismu...
Jdu si uvařit ranní kávu Usmívající se A k snídani si dám sklenku (2 dcl) džusu.

«     1     »