Britský těžce zkoušený organický sektor dnes (17. ledna 2011) dostal velkou podporu ve studii, která shledala, že organické mléko je zdravější než neorganické. Zuzana
Studie, která analyzovala 22 druhu mléka prodávaného v supermarketech, přišla na to, že organické mléko má méně škodlivých nasycených tuků a víc prospěšných mastných kyselin než konvenční mléko. Zatímco 'the Newcastle University' neřekla přímo, že zákazníci by měli přejít na organické mléko, hlavní vedoucí výzkumu Gilian Butler to v debatě o své studii silně doporučila. Oproti dřívějším studiím, které tvrdily, že org. mléko sice obsahuje omega 3 fatty acids, ale jsou to tzv. 'short chain' kyseliny, tedy podskupina mastných kyselin (s méně než 6 carbony) a tudíž ne tak prospěšné, jako tzv. 'long chain' kyseliny, obsažené v tučných rybách (s 8 - 10 carbony). Minulé studie, podporované londýnskou školou hygieny a něčím, co se nazývá 'Tropical Medicine' taky tvrdily, že organické jídlo bez chemických hnojiv a pesticidů není zdravější než konvenční jídlo. Konzumace organického jídla proto v Británii silně poklesla. Další důvod poklesu je ekonomická krize. Mezi lety 2006 - 2008 nová studie, publikovaná v 'Journal of Dairy Science', vyzkoušela 22 druhu mléka, z toho 10 organických. Gilian Butler, manažerka projektu pro 'Nafferton Ecological Farming Group' řekla, že chtěli stav na farmách srovnat se stavem v supermarketech. K jejich překvapení našli v obchodech mezi organickým a konvenčním mlékem ještě větší rozdíl. At dělali zkoušky organického mléka v létě nebo v zimě, celý rok bylo org. mléko pozoruhodně lepší kvality než konvenční. Butler spojila nižší kvalitu konvenčního mléka s horším způsobem pasení dobytka, nekvalitnějšími pastvinami a s ničením jetele chemickými hnojivy. Konvenční mléko mělo taky horší výživnou hodnotu. Výsledky ukazují na větší jednotnost ve způsobu krmení na farmách s organickým mlékem. Nenašli na farmách nikde velké rozdíly ve složení tuků. Byli však velmi překvapeni rozdíly v různých druzích konvenčního mléka, s tím, že dražší konvenční mléko často nebylo lepší než levnější. Závěr dle Gilian Butler tedy zní: organické produkty dodávají přírodním způsobem větší příjem výživově žádoucích mastných kyselin, vitaminů a antioxidantů a to bez zvýšených dávek méně žádoucích mastných kyselin. A budeme-li pít organické mléko namísto konvenčního, můžeme prý snížit příjem nasycených tuků o 30 - 50 procent. Z uvedených důvodů Gilian Butler mléčné organické produkty silně doporučila.
18.01.2011, 00:00:00 Publikoval Luciferkomentářů: 20