Ve víně je pravda a taky polyphenols

rubrika: Populárně naučný koutek


Čím víc antioxidantů ve víně, tím lépe pro nás.

Zuzana


cerveneabile.jpgA je zde další studie, tentokrát týmu švýcarských a amerických výzkumníků: víme, že víno je mimořádně zdravý a dobrý nápoj, samozřejmě pije-li se s rozumem. Výzkumníci, hnáni zvědavostí, proč Francouzi mají tak zdravá srdce přesto, že konzumují vydatná, kalorická jídla, plná tučných omáček, přišli na to, že to je částečně díky jejich zálibě ve víně, především červeném. A tak vynalezli zařízení, které dělá jednoduché testy vín a měří, kolik zdravých antioxidantů obsahují. To tajemství jsou polyphenols, antioxidanty ve víně, které mají pozitivní vliv na rychlost, s níž lidské tělo a mozek stárnou a které patrně redukují riziko srdečních onemocnění, obezity, rakoviny a možná i vrásek.

Švýcarští výzkumníci v Polytechnic School of Lausanne, spolupracující s kolegy ve Stanford University in America, vynalezli zařízení, které může rychle otestovat a změřit hladinu polyphenolů v individuálních lahvích. Zařízení bylo samo testováno na 500 švýcarských vínech a v říjnu 2010 bylo připraveno k prodeji ve Francii. Jean-Charles Hoda ze švýcarského výzkumného týmu řekl, že antioxidanty ve víně jsou dobře známé, ale tato nová zařízení znamenají, že je možno přesně a rychle změřit aktuální hladinu v lahvích. Výzkum začali z medicínských důvodů, ale přišli na to, že má i velmi zajímavou komerční aplikaci.

Přístroj velikosti krabičky sirek může měřit antioxidanty v kapce vína na testovacím proužku. Předpokládá se, že bude prodáván producentům vína přibližně za € 2 000. Švýcarští výrobci z Diagnogene plánují model pro pijáky vína, kteří jistě budou mohutně nakupovat, když se jim dostane okamžitých důkazů, že to či ono víno je pro ne velmi zdravé. Přístroj taky pomůže výrobcům dělat vína s větším množstvím polyphenolů. Ví se prý, že tyto antioxidanty jsou ve vinných slupkách, že červené hrozny jsou lepší než bílé a že hladina je určována délkou fermentace a dalšími faktory. Švýcarský průzkumný test ukázal, že nejlepší zdravotní účinky má pinot noir a prý ruku na srdce, je lepší dát si víno než si vzít prášek.

O pozitivních vlastnostech vína se mluví už dlouho. V r. 2006 studie britských vědců publikovala v časopise Nature:" Regulární, umírněná konzumace červeného vína je spojena s redukcí risku srdečních nemocí a sníženou úmrtností. "

Tak nevím, ale zdá se, že nám, kteří pijeme bílé, zase dost sklaplo. Studie z r. 2006, zveřejněna v 'Journal of Agricultural and Food Chemistry' naopak tehdy vyzkoumala, že na barvě vína nezáleží, protože antioxidanty se nalézají nejen v bílém i červeném, ale taky jak ve slupkách, tak i v dužině hroznů. ( Při výrobě červeného se slupky drtí a přidávají k dužině, zatímco u většiny bílých vín slupky jdou stranou). Ukázalo se to na pokusu na krysách ve třech skupinách: jedna skupina dostávala extrakt ze slupek, druhá z dužiny bílého vína, třetí pila jenom vodu. Výsledky ukázaly, že oba extrakty ( ze slupek i z dužiny) byly stejně efektivní v ochraně krys proti indukované srdeční mrtvici a měly pozoruhodně menší počet mrtvic než krysy nalévané vodou. Extrakt ze slupek měl dle vědeckých zkoumání vysoký obsah anthocyanins - tedy antioxidantů známých jako polyphenols. Extrakt z hroznové dužiny neobsahoval anthocyanins, ale byl bohatý na další typy polyphenolů, které srdce rovněž velmi příznivě ovlivňují. Pár let před výzkumem z r. 2006 vědci věřili, že největší roli v pozitivních účincích vína hraje vinná slupka, kde se nachází nejvíc antioxidantů. Jak vidíte, už tomu věří zas. Pak jim všem věřte. ;)

Cheers.


komentářů: 6         



Komentáře (6)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

6 Potřebujeme antioxydanty i jiné látky
Mgr.Milda (neregistrovaný) 05.12.2010, 09:37:31
třeba Omega-3 kyselinu nebo hořčík. Antioxydanty vážou t.zv. volné radikály, což jsou neúplné fragmenty některých potravin, které napadají v zažívacím traktu tělesné buňky, kterým chtějí své chybějící části odebrat. Podobnou funkci mají i nenasycené tuky, ty se neusazují, nýbrž naopak absorbují ty nebezpečné látky. Omega-3 je taková nenasycená látka, která vylepšuje ten dobrý cholesterin zvaný HDL. Poměr HDL k LDL, což je ten nebezpečný cholesterin, ucpávající srdeční cévy, má být co největší. Tabletky s Omega-3 jsou velmi drahé, jednodušší je, živit se více rybami. Na Vánoce dělám v celé rodině kůru, rozdám dobře dvě kila růžového kaviáru. Ten přijde levněji, než tabletky a rozhodně dětem lépe chutná, na rybí vajíčka se všechny těší.
Další problémy bývají v zimě třeba křeče v lýtkách, těm je třeba předcházet zvýšeným přísunem hořčíku-magnesia. Ten je ale zejména v banánech, takže si můžeme tabletky ušetřit. Jenom pozor, banány mají hodně kalorií- joule!
Jinak se podívejte kolem sebe, kolik alkoholiků se dožívá vysokého věku, třeba V. Havel nebo M. Zeman.Pan Kalousek ještě vysoký věk nemá, ale nejspíš se ho dožije.

5
Zuzana (neregistrovaný) 02.12.2010, 13:45:01
Hane, pockejme si na pristi studii, uvidite, ze bude lecos jinak, omluv netreba. :)

4 Mea culpa,
han (neregistrovaný) 02.12.2010, 09:09:56
Tak se musím omluvit za špatné informace pod článkem Alpha-carotene z 28,11,2010
Marně jsem hledal v archivu ČRo 2 rozhovor s MUDr. Šamánkem o léčebných účincích moravského vína. Jediné co jsem našel je tento odkaz http://relax.lidovky.cz/kardiologove-doporucuji-v-piti-vina-pravidelnost-ale-stridmost-pxd-/ln-zdravi.asp?c=A100503_135523_ln-zdravi_glu
Všechno je jinak-špatně jsem poslouchal Zamračený
Co pan profesor v rozhovoru řekl je zde ve velmi zkrácené formě napsáno, potvrzuje a doplňuje informace autorky tohoto článku.

3
veramika (neregistrovaný) 02.12.2010, 08:22:09
Za chvíli bude mít každé víno příbalový leták, jehož přečtení zabere mi více času než vypití celé láhve... kam ta civilizace spěje...

2
Ludmila (neregistrovaný) 01.12.2010, 16:33:27
Nejlepší je Malibu. Usmívající se

1
dewberry (neregistrovaný) 01.12.2010, 11:40:42
červený víno je nejlepší, anyway :)

«     1     »