Archiv - Březen 2013


« strana 1 »

Nedokonalý bůh - Solaris

rubrika: Povídání


V poslední fázi měsíce května minulého roku jsem tady vzpomněl jeden z mých v dávných dobách nejoblíbenější román od Stanisława Lema, který se jmenuje Solaris. Solaris je planeta, zhruba velikosti Země, která je pokryta z 98 % oceánem gelové hmoty. Po přistání lidí začne oceán tvořit podivuhodné útvary, mimoidy, z nichž některé jsou lidem povědomé. Oceán však ještě dokáže lidem ve spánku skenovat části mozku, kde mají uložené vzpomínky, a ty pak zhmotňuje.

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 3         


Klokan - Poskakující pouštní kráva

rubrika: Pel-mel


Na scénu přicházejí Velikonoce. Svátky se zkrátka střídají jako svatí na orloji. Loni jsem Velikonoce docela prožíval, letos to vidím na prodloužený sanitární víkend. Letošní Velikonoce jsou dost pošahané. V neděli nastane letní čas a v pondělí, kdy vrcholí ta pohanská část Velikonoc, bude venku možná padat sníh a v kalendáři bude prvního dubna - Apríl! A tak se radši pojďme podívat do Austrálie na klokany. To abychom se od nich naučili ladným poskakováním recyklovat svoji energii.

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Stop červenému masu!

rubrika: Populárně naučný koutek


Předevčírem tady bylo velmi zajímavé pojednání o skladbě masa a jeho přípravě ke konzumaci od biochemika a vyznavače kulinářského umění Vladimíra Mikeše. Bylo v něm kupříkladu naznačeno, že při zpracování masa mohou být použity našemu zdraví ne zcela bezpečné chemikálie. Dnes přicházím s informací převzaté z Doby jedové 2, která bude na vás působit mnohem děsivěji a týká se především červeného masa. Pokud tuhle informaci přijmete do slova a do písmene, tak v případě, že nejste vegetariány či vegany, od této chvíle budete jíst pouze bílé maso - tj. především drůbež nebo ryby.

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 4         


Můžeme svými myšlenkami ovlivňovat jiné osoby?

rubrika: Pel-mel


Když jsem včera dopoledne, jako obvykle v průběhu pracovního týdne, cestoval metrem ze své ubikace k cíli, kde se věnuji své pracovní náplni, listoval jsem v již zde uvedené knížce od Simona Loyda Indigový svět - Transformace kreativních myšlenek do reality podle kvantové fyziky. Na konci první kapitoly mě zaujala pasáž, v níž Loyd osvětluje a na příkladech demonstruje, jak silná je naše myšlenková energie a že naše myšlenky mohou ovlivňovat i jiné osoby. Nejdříve tedy co o tom píše Loyd, a potom jak jsem se to ihned pokusil aplikovat.

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 23         


Maso

rubrika: Populárně naučný koutek


Víte, proč se klepou řízky? Kdyby se mě na to někdo zeptal do chvíle, než jsem zakoupil knížku Proč se klepou řízky od Vladimíra Mikeše (1950-2007), vysokoškolského učitele a dlouholetého vedoucího Katedry biochemie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, tak bych asi odpověděl, že proto, aby se to maso rozklepalo na řízek, který by se pak obalil do strouhanky. Při úpornějším přemýšlení bych nejspíš dorazil k myšlence, že tímto způsobem maso poněkud změkne, takže se při jeho konzumaci nemusí vyvíjet takové úsilí. No a teď už to vím i z odborné stránky. Takže, jak je to s masem a jeho přípravou ke konzumaci?

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 7         


Lapacho

rubrika: Pel-mel


Čaj lapacho je takový "svařák" z nadrobno nakrájenho lýka jistého jihoamerického stromu. Často navštěvuji speciální obchůdky s čajem a již před drahným časem jsem narazil na lapacho. Zaujalo mě tím, že na obalu krabičky bylo napsáno něco o tom, jak je tento "čaj" úžasně prospěšný lidskému zdraví. Odradil mě však návod na přípravu, který spočíval zhruba v tom, že se ten materiál v podobě rezavě hnědých pilin musí nejdříve nejméně pět minut vařit a dalších patnáct minut nechat odstát k dokončení svého vyluhování. Koncem minulého týdne jsem tu bariéru prorazil, a teď každý den zkouším nějaké to lapacho uvařit. Jestli mám to pravé lapacho, nevím, ale nějaký ten vliv na sobě už cítím. Zkuste a uvidíte. Buď se vám bude lépe dařit, anebo budete lépe vařit.

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 11         


Nadřazenost prostředí I - Proteinový stroj života

rubrika: Populárně naučný koutek


Charles Darwin na sklonku svého života připustil, že jeho evoluční teorie ošidila roli prostředí. Vědci, kteří jsou Darwinovými pokračovateli, se dopouštějí stejného omylu. Problém s nedoceněním vlivu prostředí je v tom, že vedl k přílišnému důrazu na "přírodu" ve formě genetického determinismu - k víře, že geny "řídí" biologii. Toto přesvědčení mělo za následek nejen špatné přidělení dotací na výzkum, ale - a to je důležitější - změnilo způsob našeho nazírání na naše životy.

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


«     1    2  3  4  5   »