Předvánoční varování :)

rubrika: Populárně naučný koutek


Nadváha a obezita těsně spojeny se zvýšeným rizikem předčasné smrti.

Zuzana


bruegel.jpgPoslední studie, zveřejněná 2. prosince 2010, zahrnuje šetření National Cancer Institute, který je součástí National Institute of Health spolu se spolupracovníky z dvanácti světových institucí. Studie shledala, že "Body Mass Index" (BMI) mezi 20.0 a 24.9 je spojen s nejnižším rizikem úmrtnosti u dospělých nekuřáků. Výzkumníci taky získali přesný počet úmrtí, týkající se lidí s nadváhou, nebo vysloveně obézních. Předchozí studie tohoto druhu nebyly přesné a konkluzívní, závěry nejisté a rozporuplné. Buď bylo zjištěno jen lehce zvýšené riziko kvůli nadváze, jiné ukazovaly riziko dokonce spíš snížené. Proto má nová - podstatně přesnější - studie velký význam. Centers for Disease Control and Prevention, a the World Health Organization definovaly normální rozsah BMI mezi 18.5 a 24.9. Nadváha začíná od 25.0 do 29.9. Obezita je definována jako BMI pres 30.0 a těžká obezita je 35 BMI a výš. Kalkulátor je zde: Calculate Your BMI.

Obezita je v U.S. závažný problém. Obézním lidem hrozí předčasná smrt na srdeční nemoci, mozkovou mrtvici a určité druhy rakovin. V současnosti dvě třetiny dospělých Američanů buď mají nadváhu, nebo jsou obézní. Ještě závažnější je fakt, že 17 procent žen a 11 procent mužů je těžce obézních (BMI 35 a vyšší). Přibližně totéž se týká Čechů, takže se nad americkými tlouštíky až zas tolik nenasmějeme. "Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě. Tento problém skutečně narůstá. 21 % mužů a 31 % žen je obézních. Když sečteme nadváhu a obezitu, vyjde nám u žen alarmující číslo 68 % a u mužů dokonce 72 %. Výskyt obezity a nadváhy je u nás vyšší než v evropském průměru. Oproti zbytku Evropy je u českých mužů zejména vyšší výskyt obezity, u žen je nižší výskyt nadváhy a výrazně vyšší výskyt obezity." Link na tyto informace zde: Obezita v ČR i ve světě.

Vedoucí studie Dr. Amy Berrington de Gonzales řekla přibližně toto: "Kombinaci údajů u téměř 1.5 miliónů participantů z 19 studií jsme byli schopni vyhodnotit širokou škálu úrovní BMI a dalších charakteristik, které mohou ovlivňovat vztah mezi nadměrnou váhou a rizikem smrti. Kouření a už existující nemoci jsou silně spojeny s rizikem smrti a s obezitou. Tudíž jsme z naší analýzy tyto pacienty vyloučili, abychom srazili vlivy těchto faktorů." Výzkumníci vypozorovali podobné typy rizika, i když vzali v úvahu rozdílnosti v konzumaci alkoholu, fyzickou aktivitu a úroveň vzdělání jednotlivých participantů. Zvýšené riziko smrti v BMI 25 a výš je ve všech věkových kategoriích, ale nejmarkantnější je u lidí s nadváhou či obezitou pod 50 let.

Vědci shromáždili informace o BMI a dalších charakteristikách z dotazníků, vyplněných participanty před začátkem každé studie. Příčiny smrti získali z úmrtních certifikátů a medicínských dat. Analýzy byly určeny pro ne-hispanické bílé lidí ve věku od 19-84. Výzkumníci jsou si samozřejmě vědomi vztahů mezi úmrtností ovlivněnou BMI a rozdílu u různých rasových a etnických skupin. Proto se rozhodli testovat tyto skupiny zvlášť. Výzkumy rasových a etnických skupin jsou už na cestě. Plný seznam výzkumu na NCI's BMI a All-Cause Mortality Pooling Project je k mání zde: National Cancer Institute. O Division of Cancer Epidemiology and Genetics se dovíte tady: DCEG.

NCI vede National Cancer Program a NIH program a usiluje o dramatickou redukci zátěže rakoviny a o zlepšení životu lidí s rakovinou a jejich rodin výzkumem prevence a biologie rakoviny a školením nových vědeckých pracovníků. NIH (The National Institutes of Health) - The Nation's Medical Research Agency - zahrnuje 27 institutů a center a je součástí the U.S. Department of Health and Human Services. Je to prvořadá federální agentura na bázi klinického a translačního medicínského výzkumu. Vyšetřuje příčiny, druhy léčení a léčebné prostředky jak běžných, tak i zřídka se vyskytujících nemocí. Víc informací na tomto odkazu: NIH.


komentářů: 37         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 2 »

22
Miloš (neregistrovaný) 05.12.2010, 19:04:58
Zuzano, já jsem byl v USA zatím jen jednou (loni 12 dnů), ale moc se mně nezdá, že obezita je v Česku takovým problémem jako v USA. Nikde jsem neviděl tolik neforemně tlustých lidí jako tam. Jídlo, které je tam k dostání, je zaměřeno jen na objem, všude samý Burger King nebo McDonald a typickou poživatinou je hamburger. Ani se nedivím, že se lidi s těmito řetězci soudí a vidí v nich příčinu své tloušťky, najít totiž nějaký Steak House, kde dá slušně (a snad i zdravě)najíst, je malý zázrak.

21
Ludmila (neregistrovaný) 05.12.2010, 16:38:16
Zuzanko,napište zase takový úvodník,je to fajn.Já jsem někam zašantročila Luciferovu adresu.Nic nepošlu.

20
Zuzana (neregistrovaný) 05.12.2010, 16:27:45
Ano, tak to je, bohuzel.

19 Z odborného časopisu asi tohle:
Ludmila (neregistrovaný) 05.12.2010, 16:00:22
1. Obvod pasu u mužů větší než 102 cm, u žen 88 cm. U nás má takové rizikové míry téměř 50 % obyvatel! Navíc čísla byla od roku 2005 zpřísněna na 94 resp. 80 cm.
2. Nadváha či obezita - Index tělesné hmotnosti BMI vyšší než 25 (BMI = váha v kg dělená výškou v metrech na druhou) Za nízkou až lehce zvýšenou nadváhu se považuje BMI v hodnotách 25 – 30, obezita má hodnoty 30 – 40 a těžkou obezitu signalizuje BMI vyšší než 40.
3. Nižší hladina HDL (tzv. hodného) - cholesterolu v krvi ( u mužů méně než 1 mmol/l, u žen méně než 1,4 mmol/l
4. Vyšší hladina triglyceridů v krvi - více než 1,7 mmol/l
5. Vyšší hladina cukru v krvi - hyperglykémie více než 6 mmol/l

18
Ludmila (neregistrovaný) 05.12.2010, 15:56:05
Zuzano,to byla nadsázka.Ale je pravda,že s váhou nemám problém.Samozřejmě,že to není jen v genech,to už jsem psala níže.

17
Zuzana (neregistrovaný) 05.12.2010, 15:47:50
http://www.novinky.cz/zena/styl/213811-telo-ve-tvaru-hrusky-ci-jablka-se-dedi.html
"Zároveň geny představují jen malé procento v příčinách obezity a tak není mo?né tvar těla svalovat jen na genetické dispozice."
Porad tentyz clanek. Geny skutecne predstavuji jen velmi male procento, spis je to zpusob zivota v rodine, ktery deti 'dedi'. Jestli jsou rodice sedativni typy se zalibou v tezkych, kalorickych jidlech, deti se budou chovat podle vzoru.
Mimochodem, zkusila jste to nekdy Ludmilo, cpat se 24/7 dorty a veprovym? Myslim, ze by se vase rychle spalovani za casek pekne zpomalilo.

16
Ludmila (neregistrovaný) 05.12.2010, 15:34:28
To není nic nového,tlouštka je také kromě jiného daná genetickým zatížením.Já,kdybych se od rána do večera cpala vepřovým a dorty,tak zůstanu na své váze.Moje tchyně celý život držela dietu a byla jako kulička.

15
Zuzana (neregistrovaný) 05.12.2010, 15:01:10
"To, zda je ?ena "jablko" nebo "hru?ka" je dáno celou řadou genetických faktorů, zjistili vědci z Oxfordské univerzity a epidemiologové z Medical Research Council (MRC) v Cambridge. Ti určili celkem 13 sad genů spojených s tendencí k ukládání tuku buď v oblasti břicha (jablko) nebo boků a stehen (hru?ka)."
http://www.novinky.cz/zena/styl/213811-telo-ve-tvaru-hrusky-ci-jablka-se-dedi.html

14 "Hruška" je v Německu třeba bývalý kancléř
Mgr.Milda (neregistrovaný) 05.12.2010, 14:52:02
Helmut Kohl. Jeho obličej připomíná hrušku, protože má nejméně pět podbradků. Ty se na těle samozřejmě také opakují ve formě záchranných pásů kolem břicha. Na rozdíl od něho pak eggheads bývají na málo nabubřelých tělech.
Takže použil jsem v Německu běžného pojmu Birne, což je tlouštík, na němž je vše soustředěno dolů, vlivem gravitace. Vzpomeňte si na onoho krásného mužíka firmy Michelin, jehož tělo je složeno z pneumatik. Prototyp jsem zahlédl už v Údolí králů u Luxoru, jeden z těch vyobrazených faraonů měl takové kruhy namalované na celkem štíhlém těle. Průvodce tvrdil, že si farao nepřál, být vymalován jako tlouštík, tak to malíř jenom naznačil. Už před 4. tisíci lety !

13
Ludmila (neregistrovaný) 05.12.2010, 14:49:36
Tak něco zase pošlu. Usmívající se

Lucifer
12 Ludmilo
Lucifer 05.12.2010, 14:46:42
Pokud jsem něco nepřehlédl, tak v poslední době jsem tu akorát nedal o ufounech a vývoji vědeckého poznání, což mi přišlo příliš stručné a nepřesvědčivé ]Usmívající se

11
Zuzana (neregistrovaný) 05.12.2010, 14:40:12
Marie, pokud vim a treba to vim spatne, zlucnik nici spatne tuky a spatna nalada ;) Uvodnik ma smajlika uz v nazvu, chtela jsem naznacit, abyste ho nebrali jako navod k odrikani. Ma pravdu Lucifer, obezita a nadvaha nejsou z dobrot konzumovanych v normalnim mnozstvi, ale z prejidani. Cely ten problem je imho jednoduse resitelny. Na udrzeni vahy stejny vydej jako prijem, na redukci vetsi vydej. Diety jsou podle me na dve veci, vetsinou kratkodobe reseni a ty drasticke nici srdce a celkove udelaji vic skody nez uzitku. Takze jsme skoncili zase u 'moderation'. Coz neznamena, ze si nedate o svatcich vanocku a cukrovi, nebo misto kapra se salatem budete kroupat mrkvicku. ;)

10
Ludmila (neregistrovaný) 05.12.2010, 14:23:22
Já jsem poslala Luciferovi několik možných úvodníků,ale asi se sem nehodily.Tak aspoň diskutuji u zdejších pěkných úvodnících.

9 Hmm
Marie (neregistrovaný) 05.12.2010, 14:13:39
To je všechno krásný, ale kde je v tom radost? Celoživotní odříkání ničí žlučník, nervovou soustavu a to nemluvím o chuti žít. Kdo má správnou figuru v genech, tomu je hej. Ale většina tlouštíků, pokud se k tomu odhodlají, provozuje bitvu nahoru dolů a je jim to stejně na nic. Já mám BMI poslednich dvacet let tak akorát na hraně a čím míň se vzhledem k plicním problémům můžu snažit o nějaký sport, tím víc se musím držet a stranit jídla, což je dost nepříjemné a velmi omezující. O Vánocích, Zuzano, nad sebou asi nezvítězím ! Napište prosím jako kompenzaci příště nějaký optimistický úvodník, abych se lidi dostali z vánočních depresí...

Lucifer
8
Lucifer 05.12.2010, 14:02:06
[8] Jídelníček se spíš zlepšil a podle mě velmi zlepšil. Zhoršila se však, a to také velmi, konzumace a konzumní život všeobecně. To je ta příčina. Když si vzpomenu, co nám dávali v závodce a co si teď můžu dát skoro v každé hospodě, tak je to nesrovnatelné. A teď si jdu dát dobré jídlo do čínské restaurace ]Mrkající

«   1    2    3   »