Víno je elixír života

rubrika: Populárně naučný koutek


Pro závisláky, kteří si nedokáží příjemné prožití svého někdy tak náročného života představit bez sklenky alkoholického nápoje z hroznového vína, mám velmi dobrou zprávu: Věda potvrzuje, že víno je elixír života. Některé náznaky se již na Neviditelném čertovi objevily, kupříkladu Ve víně je pravda a taky polyphenols nebo You are what you eat III (15. Víno/alkohol), a těm, kteří to kapku přehánějí, doporučuji Vánoční i novoroční varování II ;).

Lucifer


red-wine.jpgDnes přicházím s informací, kterou jsem nalezl v knížce Doba jedová od Anny Strunecké, profesorky na Univerzitě Karlově, která se věnovala projektům zabývajících se mechanismy vzniku patofyziologických změn u hematologických onemocnění, schizofrenie, Alzheimerovy nemoci a autismu, a Jiřího Patočky, profesora toxikologie na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, který pracuje v oboru molekulární biochemie, enzymologie a toxikologie extrémně jedovatých synteticky připravených i přírodních látek a psychofarmak, a ve své vědecké práci se zaměřuje na biochemické mechanismy toxických účinků různých biologicky aktivních látek a léků, zejména v terapii Alzheimerovy nemoci, a zabývá se rovněž působením různých peptidů v procesech učení a paměti. Knížka vyšla letos, zakoupil jsem ji v neděli a krátce poté jsem s ní zamířil do restaurace U Kruhu. Když jsem narazil na tuhle kapitolu, okamžitě jsem vystřídal bílé víno za červené a kešu za pistácie.

Předávám slovo autorům:

V posledních dvou desetiletích se ve vědeckých časopisech objevily tisíce prací o látce, která má mnohočetné prospěšné účinky na lidské zdraví. Někteří považují objev této látky za průlom v medicíně, srovnatelný s objevy antibiotik. Jedná se o resveratrol - látku z červeného vína s antioxidačními účinky.

Laboratorní studie ukazují, že resveratrol prodlužuje dobu života nejenom kvasinkám, ale i červům, octomilkám, rybkám a myším. Klinické studie o působení resveratrolu u lidí uvádějí jeho protizánětlivé účinky, zlepšení srdeční činnosti, onkostatické (protinádorové) působení i prevenci Alzheimerovy nemoci. Působením resveratrolu je vysvětlován tzv. francouzský paradox. Vědci nemohli dlouho přijít na to, proč mají Francouzi (a Řekové) oproti očekávání menší frekvenci srdečně-cévních onemocnění a rakoviny i nižší výskyt obezity, i když kouří a jedí tučná, vysoce kalorická jídla. Přestože mnozí připisovali prospěšné účinky konzumaci červeného vína, teprve odhalení mechanismů působení resveratrolu, který je ve víně obsažen, umožnilo tyto domněnky vysvětlit vědecky.

Co je resveratrol a jak působí?

Resveratrol je látka ze skupiny polyfenolů známých jako flavonoly a podobně jako i jiné polyfenoly má silné antioxidační účinky; je velmi účinným vychytávačem volných radikálů.

Volné kyslíkové radikály jsou v současné době považovány za základní příčinu mnoha onemocnění a látky s antioxidačními účinky jsou široce doporučovány a užívány jako účinná prevence i terapie. Resveratrol omezuje poškození kardiovaskulárního systému v důsledku oxidativního stresu tím, že neutralizuje volné kyslíkové radikály i reaktivní dusíkaté radikály. Oproti jiným antioxidačním látkám má resveratrol schopnost pronikat hematoencefalickou bariérou do mozku a působit tak ochranně i na mozek a nervové buňky. Resveratrol snižuje rovněž srážení krevních destiček a tak působí proti vzniku krevních sraženin - trombů.

Je pochopitelné, že studiu francouzského paradoxu se věnuje intenzivní pozornost. Preventivní působení resveratrolu je opakovaně potvrzováno různými skupinami badatelů a mechanismus jeho působení je popisován ve stále větších detailech. Tak se například zjistilo, že resveratrol kromě snižování oxidace lipoproteinů podporuje uvolňování cholesterolu ze stěn cév zejména tím, že zvyšuje hladinu HDL, snižuje viskozitu krve, podporuje činnost výstelky cév, zlepšuje citlivost vůči inzulinu, snižuje přilnavost krevních destiček v místě poranění cév a tvorbu tzv. pěnových buněk. To jsou všechno patologické změny, v jejichž důsledku nastává infarkt nebo ateroskleróza. Lepší pochopení účinku resveratrolu by mohlo vést rovněž k využití jeho potenciálu jako léčiva neurodegenerativních poruch spojených se stářím.

Víno podle abatyše Hildegardy

Víno je oblíbeným nápojem člověka od nepaměti a na jeho oslavu bylo napsáno mnoho knih, básní i písní. Jeho léčivé schopnosti měla v mimořádné oblibě známá léčitelka z 11. století abatyše Hildegarda z Bildenu. I v současné době doporučuje alternativní medicína například její petrželové víno s medem na posílení srdeční činnosti při začínající srdeční slabosti, bolestech srdce, nespavosti z vyčerpání a při neurotických srdečních obtížích. Petrželové víno s medem si snadno připravíme sami. Vezme se 8-10 petrželí s listy, povaří se pět minut s litrem nejlépe červeného vína, potom se přidá asi 100 g medu (diabetici vynechají) a povaří znovu pět minut. Když víno vypění, scedí se a naplní do sterilizované láhve. Zpočátku se užívá 3x denně likérová sklenka. Později se může přejít na jednu likérovou sklenku denně.

V repertoáru Hildegardy bylo i vavřínové víno při léčbě gastritidy a nemocech žaludku. Nenověji se zjistilo, že vavřín (bobkový list) rovněž obsahuje resveratrol. Koření a byliny mají nevyšší obsah antioxidantů, a používáme-li je v malém množství, přispívají významně ke zvýšení antioxidační kapacity vína. Jako rychlou a nejjednodušší terapii poruchy nálady zase doporučuje Hildegarda "hašené" víno: "Když je člověk puzen k hněvu či smutku, měl by si rychle ohřát suché víno, těsně před varem do vína přilít trochu studené vody a hned po doušcích popíjet."

Kde se vyskytuje resveratrol?

Resveratrol objevili japonští vědci v roce 1940 v oddenku kýchavice bílé (Veratrum album), který je silně jedovatý pro člověka i zvířata. Pozornost však upoutal až po objevu jeho obsahu v červeném víně. V bobulích hroznů se resveratrol vyskytuje ve slupkách a u muškátových druhů i v semínkách. Obsah resveratrolu potom kolísá v závislosti na geografických a klimatických podmínkách, pochopitelně i na technologii přípravy vína. Zatímco u červeného vína se při fermentaci ponechávají slupky, u bílého vína se slupky odstraňují. Přítomnost plísní na povrchu plodů v průběhu zrání prý zvyšuje obsah resveratrolu. Uvádí se, že jeden litr červeného vína obsahuje 0.4-14 mg resveratrolu.

Avšak příroda nabízí resveratrol i abstinentům. Jsou to vedle syrových hroznů ořechy, zejména vlašské, pekanové i pistácie; značný obsah resveratrolu je v bobulovitém ovoci z našich zahrádek i ve švestkách.

Léčivé účinky resveratrolu

V lidském organismu působí resveratrol na několika úrovních. Prostudujeme-li rozsáhlou farmakologickou literaturu, zjistíme, že má zejména antioxidační, antiinfekční, protizánětlivé, protirakovinné a kardioprotektivní účinky. Ceněné jsou zejména kardioprotektivní a onkostatické vlastnosti, které řadí resveratrol mezi látky pomáhající bojovat s civilizačními chorobami. Studie poukazují na jeho jedinečnou schopnost působit proti rakovině ve všech stadiích nádorového bujení. I při letmém prostudování vědecké literatury o resveratrolu (ke dni sepsání článku bylo jen v medicínské databázi PubMed 3885 studií o resveratrolu) můžeme dojít k závěru, že je to téměř univerzální všelék, bájná panacea z řecké mytologie. Studie čínských autorů, publikovaná v časopise Journal of Radiation Research, dokonce poukazuje, že resveratrol chrání organismus před radiačním poškozením.

V této souvislosti se připomíná román Malevil od francouzského romanopisce Roberta Merleho. Posuďte sami: V románu je popisován obraz světa po atomové válce. Hlavním hrdinnou je vlastník zámku Malevil, v němž spolu s ním přežije hrstka jeho přátel jen díky tomu, že se v době výbuchů atomových bomb nacházeli hluboko v podzemí ve vinných sklepích a dopřávali si vína. Když se po několika dnech dostanou ze sklepení, vidí kolem sebe jen obraz dokonalé zkázy. Myslíte, že je mohl ochránit resveratrol?

Závěr

Zdá se, že současná věda prokazuje prospěšné působení resveratrolu při udržování zdraví a prevenci obávaných civilizačních nemocí. Výrobci vína nás nabádají, abychom pili jejich produkty, protože obsahují resveratrol. Výrobci potravinových doplňků naopak argumentují tím, že při konzumaci vína jsem vystaveni spotřebě alkoholu a že obsah resveratrolu ve většině vín je jen malý; při konzumaci syrových ovocných bobulí zase přijímáme nadměrné množství jednoduchých cukrů - zejména fruktózy. Nabízejí proto své preparáty s resveratrolem izolovaným z jiných zdrojů. Avšak badatelé, kteří zkoumají prospěšné účinky resveratrolu na lidské srdce, se netají svým přesvědčením, že resveratrol působí právě jen v kombinaci s alkoholem a s dalšími přírodními látkami ve víně obsaženými.

Je ovšem také známo, že chronická konzumace alkoholu je spojená se zvýšeným rizikem kardiovaskulárního poškození. Za mírnou a zdraví prospěšnou konzumaci se považují dva nápoje denně (cca 2 dcl vína, 10-30 g alkoholu). Avšak ani vědci se neodvažují doporučovat abstinentům každodenní konzumaci vína. Zjistilo se totiž, že resveratrol působí příznivě v nízkých dávkách, zatímco vysoké dávky některé nemoci naopak vyvolávají. Přesto všechno se prodej doplňků s resveratrolem v posledních letech setkal s přízní konzumentů a výrazně se zvyšuje. Záleží tedy na každém jednotlivci, jaké způsoby ochrany svého zdraví zvolí.


komentářů: 2         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

2
(neregistrovaný) 27.07.2011, 12:58:23
Vida, kolik jsem toho tady napsala o vine a vinu. ;)
A dokonce se u clanku i diskutovalo. I bile vino ma antioxidanty, mmch..

Lucifer
1
Lucifer 27.07.2011, 01:16:25
Přiznávám se, že jsem to dneska s tím resveratrolem kapku přehnal. Jsem nabitej jak resveratolový grál ]Mrkající

«     1     »