Vánoce už máme takříkajíc přede dveřmi a s jednotýdenním zpožděním se blíží silvestrovská oslava bezodkladně následovaná slavnostním novoročním obědem, popřípadě večeří, pokud se do oběda ze silvestrovského jásání nestihneme probudit. A tak bychom si s drobným předstihem mohli připomenout, popřípadě se poučit, že v některých potravinách servírovaných v těchto jurodivých chvílích se mohou nacházet podezřelé až téměř jedovaté chemikálie. Lucifer
Chápu, že po nedělních vyplašených slonech to budete vnímat jako zpátečku, ale zpátečka to není. Ke všem možným nebezpečím, které nás zcela zákonitě a nevyvratitelně mohou obklopovat, není jistě nutno se stavět s dobrými úmysly, které nám vydláždí cestu do neštěstí. Stejně vydlážděnou cestou však vyrazíme, když svůj instinkt vůči jakémukoli nebezpečí kompletně vypneme. Jak se praví v buddhistické filosofii: správná cesta vede středem. Takže - co tedy v těch potravinách můžeme nalézt? "Éčka" se stala symbolem něčeho, co nám škodí. Avšak je naprosto zřejmé, že člověk, který nakupuje potraviny v obchodech, se éčkům nevyhne. Kódem s písmenem E a trojmístným až čtyřmístným číslem se označují přídatné látky mnoha kategorií, které prodlužují trvanlivost potravin (konzervanty), zvyšují nebo regulují kyselost, zahušťují je (želírovací látky), dodávají potravinám chuť (náhradní sladidla, glutamát, ochucovadla), upravují jejich konzistenci (emulgátory, protispékavé látky, odpěňovače), upravují jejich vzhled (leštící látky, barviva umělá i přírodní), a mnohé jiné. Stejným číselným kódem je označována přídatná látka na celém světě a kód musí být uveden na obalu výrobku. Úplný seznam potravinářských přídatných látek (aditiv) je velmi dlouhý a uveden v různých specializovaných knížkách. Seznam přídatných látek povolených v ČR obsahuje látky uváděné pod čísly E 100 až E 1520. Pro uvedené přídatné látky jsou stanoveny limity jejich obsahu ve výrobku a uvádí se, že všechna éčka prošla hodnocením své bezpečnosti. Biomedicínský výzkum však naznačuje, že o bezpečí některých by se dalo s úspěchem pochybovat (např. glutamát E 620-625, aspartam E 951 (II), hliník E 173). (Pozn: Skoro to vypadá, že potravinový průmysl produkuje pěnící, rozbředlé a bezbarvé výrobky bez chuti a vůně.) Potraviny, u nichž je použití přídatných látek zakázáno Bohužel tato skupina potravin není příliš početná, můžeme si je tedy uvést. Jsou to: med, máslo, káva, cukr, těstoviny, neochucené podmáslí, minerální vody, mléko a neochucená smetana, neemulgované oleje a tuky a nearomatizovaný čaj. Pokud tedy objevíte v hypermarketu uvedenou potravinu, která éčka přesto obsahuje, nekupujte ji. Potraviny, ve kterých mohou být použity jenom vybraná aditiva Seznam těchto látek je již poněkud širší a seznam povolených éček je značně rozsáhlý. Sem patří například čokoláda a výrobky z čokolády, kakao, chléb, džemy, zahuštěné mléko, ale i kojenecká výživa. V této oblasti již nemá běžný spotřebitel vůbec možnost laické orientace a případné porušení pravidel může odhalit pouze odborná komise. Je však velmi dobře možné, že u některých citlivých jedinců se mohou objevit alergické reakce i na aditiva schválená a povolená. Aditiva, kterým je třeba se vyhnout Existuje také seznam asi 140 éček, jejichž použití je v ČR zakázáno. Je však jisté, že reklamy jej naprosto ignorují. V následující tabulce jsou uvedeny pouze některé přídatné látky a jejich kódy, které by člověk neměl konzumovat vůbec. V řadě barviv uvedené pod čísly E 102-E 172 se nemusíme obávat E 140-E 141 (chlorofylů) a E 160 (karotenů).
Zdroj: Anna Strunecká, Jiří Patočka - Doba jedová
21.12.2011, 00:00:00 Publikoval Luciferkomentářů: 0