Dnešní můj příspěvek bude přízemní. Vlastně podzemní, protože brambory, o nichž bude řeč, jsou hlízy jedné lilkovité rostliny. Brambory k nám doputovaly z Ameriky a s výjimkou jihovýchodní Asie, kde dávají přednost rýži, patří k nejoblíbenějšímu doplňku naší stravy. Pro nás jsou zajímavé pouze hlízy, které však není doporučeno konzumovat syrové. Nadzemní části jsou jedovaté. V mém jídelníčku se brambory objevují skoro každý den. Když si dělám jídlo v remosce, tak dvě nadrobno nakrájené brambory jsou základem. Pak následuje nějaké maso (kuřecí, vepřové, hovězí…), zelenina a koření. Abych neurazil Asiaty, přidám občas na závěr ještě rýži z varného sáčku. Výsledkem jsou dva až tři obědy.
Lucifer
K napsání této bramboračky jsem byl inspirován článkem Potato nutrition facts & health benefits na mém oblíbeném portálu Live Science. Zde jsou některé poupravené výňatky přeložené do češtiny:
Výživové údaje o bramborách ukazují, že tato zelenina může být při správné úpravě velmi zdravou součástí vyvážené stravy. Některé z nejoblíbenějších úprav brambor však mají tendenci je v porovnání s ostatními stále více znehodnocovat.
Brambory jsou součástí lidské stravy již po tisíce let, nejprve v Andách v Jižní Americe a poté i ve zbytku světa. Její podíl na lidské stravě ovlivňuje vaření, množství konzumovaných brambor a biologická využitelnost živin v bramborách. Obecně platí, že klíčové živiny obsažené v bramborách, včetně minerálních látek, bílkovin a vlákniny, se po uvaření dobře uchovávají. Vitamíny C a B6 se po vaření výrazně snižují, zatímco karotenoidy a antokyany vykazují po vaření vysokou výtěžnost díky lepšímu uvolňování těchto antioxidantů.
Brambory jsou často považovány za pohodlné jídlo – bohatě rozmačkané s máslem a zakysanou smetanou nebo křupavě osmažené na rostlinném oleji. Ale když se připravují těmito způsoby, mohou vést k přibývání na váze, cukrovce a srdečním chorobám.
Studie publikovaná v roce 2017 v časopise The American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že u lidí, kteří jedli smažené brambory dvakrát týdně, se zvýšilo riziko úmrtí. Studie zkoumala konzumaci brambor u 4 400 osob ve věku 45 až 79 let. Na konci osmileté studie zemřelo 236 osob. Vědci zjistili, že u těch, kteří jedli smažené brambory – hranolky, hašé, domácí hranolky a další – byla pravděpodobnost úmrtí více než dvakrát vyšší.
Brambory jsou plné fytonutrientů, což jsou organické složky rostlin, které podle USDA podporují zdraví. Mezi fytonutrienty v bramborách patří karotenoidy, flavonoidy a kyselina kávová. Vitamin C v bramborách působí jako antioxidant. Tyto látky mohou podle USDA zabránit nebo oddálit některé typy poškození buněk. Mohou také pomáhat při trávení, zdraví srdce, krevním tlaku a dokonce i při prevenci rakoviny.
Brambory jsou také dobrým zdrojem draslíku. Mají dokonce více draslíku než banán a hodně se ho nachází ve slupce. Draslík také může pomáhat snižovat krevní tlak díky svému působení jako vazodilatátor (rozšiřující cévy). Vědci z Ústavu pro výzkum potravin zjistili, že brambory obsahují chemické látky zvané kukoaminy, které jsou spojovány se snižováním krevního tlaku.
Vysoký obsah sacharidů v bramborách může mít některé výhody, mimo jiné pomáhá udržovat dobrou hladinu glukózy v krvi, která je nezbytná pro správné fungování mozku. Studie z roku 1995 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že mírné zvýšení hladiny glukózy může přispět ke zlepšení učení a paměti.
Studie publikovaná v roce 2017 v časopise Journal of Nutritional Biochemistry zjistila, že konzumace fialových brambor může snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Fialové brambory mají vysoký obsah antioxidantů a protizánětlivé vlastnosti, které mohou snižovat hladinu interleukinu-6 neboli IL-6, což je protein spojovaný s růstem rakovinných buněk v tlustém střevě.
Konec citace.
Je zřejmé, že brambory mohou být nejen chutným, ale i zdraví velmi prospěšným doplňkem naší stravy. Záleží na tom, jak si je připravíte. Nejlepší jsou vařené brambory ve slupce. Tak zachováte všechny nutriční hodnoty. Smažené či opékané brambory natožpak bramborové lupínky (brambůrky) radši ne.
Přiznávám se, že než vložím brambory do remosky či do hrnce, tak je oškrábu, čímž je zbavuji některých nutričních hodnot. Přemýšlím nad tím, že to zkusím i bez oškrábání. Stačí je dostatečně opláchnout. No a já tím navíc ušetřím čas a energii.
Byly doby, kdy pasáčci na poli vložili do táborového ohně brambory bez umytí. A jak jim potom chutnaly. Dobrá je taky bramborová placka (bramborák). Když k tomu přidáte ještě škvarky, máte hotovou vesnickou idylu. Anebo městskou. Dnes už je to v podstatě jedno.
20.02.2022, 00:00:00 Publikoval Luciferkomentářů: 12