O bramborách

rubrika: Pel-mel


Dnešní můj příspěvek bude přízemní. Vlastně podzemní, protože brambory, o nichž bude řeč, jsou hlízy jedné lilkovité rostliny. Brambory k nám doputovaly z Ameriky a s výjimkou jihovýchodní Asie, kde dávají přednost rýži, patří k nejoblíbenějšímu doplňku naší stravy. Pro nás jsou zajímavé pouze hlízy, které však není doporučeno konzumovat syrové. Nadzemní části jsou jedovaté. V mém jídelníčku se brambory objevují skoro každý den. Když si dělám jídlo v remosce, tak dvě nadrobno nakrájené brambory jsou základem. Pak následuje nějaké maso (kuřecí, vepřové, hovězí…), zelenina a koření. Abych neurazil Asiaty, přidám občas na závěr ještě rýži z varného sáčku. Výsledkem jsou dva až tři obědy.

 

Lucifer


K napsání této bramboračky jsem byl inspirován článkem Potato nutrition facts & health benefits na mém oblíbeném portálu Live Science. Zde jsou některé poupravené výňatky přeložené do češtiny:

 

Výživové údaje o bramborách ukazují, že tato zelenina může být při správné úpravě velmi zdravou součástí vyvážené stravy. Některé z nejoblíbenějších úprav brambor však mají tendenci je v porovnání s ostatními stále více znehodnocovat.

 

Brambory jsou součástí lidské stravy již po tisíce let, nejprve v Andách v Jižní Americe a poté i ve zbytku světa. Její podíl na lidské stravě ovlivňuje vaření, množství konzumovaných brambor a biologická využitelnost živin v bramborách. Obecně platí, že klíčové živiny obsažené v bramborách, včetně minerálních látek, bílkovin a vlákniny, se po uvaření dobře uchovávají. Vitamíny C a B6 se po vaření výrazně snižují, zatímco karotenoidy a antokyany vykazují po vaření vysokou výtěžnost díky lepšímu uvolňování těchto antioxidantů.

 

Brambory jsou často považovány za pohodlné jídlo – bohatě rozmačkané s máslem a zakysanou smetanou nebo křupavě osmažené na rostlinném oleji. Ale když se připravují těmito způsoby, mohou vést k přibývání na váze, cukrovce a srdečním chorobám.

 

Studie publikovaná v roce 2017 v časopise The American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že u lidí, kteří jedli smažené brambory dvakrát týdně, se zvýšilo riziko úmrtí. Studie zkoumala konzumaci brambor u 4 400 osob ve věku 45 až 79 let. Na konci osmileté studie zemřelo 236 osob. Vědci zjistili, že u těch, kteří jedli smažené brambory – hranolky, hašé, domácí hranolky a další – byla pravděpodobnost úmrtí více než dvakrát vyšší.

 

Brambory jsou plné fytonutrientů, což jsou organické složky rostlin, které podle USDA podporují zdraví. Mezi fytonutrienty v bramborách patří karotenoidy, flavonoidy a kyselina kávová. Vitamin C v bramborách působí jako antioxidant. Tyto látky mohou podle USDA zabránit nebo oddálit některé typy poškození buněk. Mohou také pomáhat při trávení, zdraví srdce, krevním tlaku a dokonce i při prevenci rakoviny.

 

Brambory jsou také dobrým zdrojem draslíku. Mají dokonce více draslíku než banán a hodně se ho nachází ve slupce. Draslík také může pomáhat snižovat krevní tlak díky svému působení jako vazodilatátor (rozšiřující cévy). Vědci z Ústavu pro výzkum potravin zjistili, že brambory obsahují chemické látky zvané kukoaminy, které jsou spojovány se snižováním krevního tlaku.

 

Vysoký obsah sacharidů v bramborách může mít některé výhody, mimo jiné pomáhá udržovat dobrou hladinu glukózy v krvi, která je nezbytná pro správné fungování mozku. Studie z roku 1995 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že mírné zvýšení hladiny glukózy může přispět ke zlepšení učení a paměti.

 

Studie publikovaná v roce 2017 v časopise Journal of Nutritional Biochemistry zjistila, že konzumace fialových brambor může snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Fialové brambory mají vysoký obsah antioxidantů a protizánětlivé vlastnosti, které mohou snižovat hladinu interleukinu-6 neboli IL-6, což je protein spojovaný s růstem rakovinných buněk v tlustém střevě.

 

Konec citace.

 

Je zřejmé, že brambory mohou být nejen chutným, ale i zdraví velmi prospěšným doplňkem naší stravy. Záleží na tom, jak si je připravíte. Nejlepší jsou vařené brambory ve slupce. Tak zachováte všechny nutriční hodnoty. Smažené či opékané brambory natožpak bramborové lupínky (brambůrky) radši ne.

 

Přiznávám se, že než vložím brambory do remosky či do hrnce, tak je oškrábu, čímž je zbavuji některých nutričních hodnot. Přemýšlím nad tím, že to zkusím i bez oškrábání. Stačí je dostatečně opláchnout. No a já tím navíc ušetřím čas a energii.

 

Byly doby, kdy pasáčci na poli vložili do táborového ohně brambory bez umytí. A jak jim potom chutnaly. Dobrá je taky bramborová placka (bramborák). Když k tomu přidáte ještě škvarky, máte hotovou vesnickou idylu. Anebo městskou. Dnes už je to v podstatě jedno.

 


komentářů: 12         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

12
K predchozimu: (neregistrovaný) 22.02.2022, 10:13:19
Cibule - stejne jako cesnek, je to antioxidant. Podporuje zdravi srdce, kosti, strev, je protizanetliva, atd...boji se ji koronac. Úžasný

11
K predchozimu: (neregistrovaný) 22.02.2022, 10:08:01
Cesnek ma tolik vyzivnych a zdravi podporujicich hodnot, ze to tezko da vycislit.Funguje jako antibioticum, diureticum, podporuje zdrave kosti, bojuje preventivne proti rakovine, podporuje zdravi strev, bojuje ucinne proti chripce a zanetlivym onemocnenim, ma efektivni zazivaci ucinky, da se mluvit o vseleku.S mnoztvim neprehanet, muze zpusobit i alergie a odpor zaludku k tak silnemu a aromatickemu vseleku. Jako vzdycky s mirou...

Lucifer
10
Lucifer * 21.02.2022, 21:18:03
Momentálně dávám přednost cibuli. Inspiroval mě k tomu film Vůně cibule

https://www.csfd.cz/film/10554-vune-cibule/prehled/

Na každou dávku v remosce rozkrájím jednu velkou cibuli. Jednu dobu jsem zkoušel jíst syrovou cibuli jako v tom filmu. Docela to šlo. Zajímavé je, že když krájím cibuli, tak nebrečím. Někteří lidé prý při tom brečí.

Česnek je též bezva. Po nějakou dobu jsem ho začal vynechávat. Ani nevím proč. Vlastně jo: jíst syrový česnek je jako pít vodu z akumulátoru Úžasný Začnu se k němu opět vracet.

Cibule i česnek v sobě nají velké množství užitečných ingrediencí. Obojí je v podstatě něco jako lék.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Cibule_kuchy%C5%88sk%C3%A1

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnek_kuchy%C5%88sk%C3%BD

9
xyz (neregistrovaný) 21.02.2022, 20:44:36
Ty na vareni jdes moc vedecky. Mrkající
Ceho bych se bala ja jsou pesticidy v tech slupkach.
K tem zimnim vecirkum s bramborama jeste to, ze na nich bylo sadlo, ktereho bych se ( a uz to trva dlouha leta), ani nedotkla. Mozna ale skody eliminoval cesnek - ten eliminuje vsechny zdravotni skody. Taky je dobry proti koronaci. Úžasný

No ale brambor moc nejim, nejedla ani driv, muj muz si na s vyjimkou kase a ev. bramboraku moc nepotrpel, ted se stravuju sama, moje zivotosprava se omezila na oblozene topinecky z moc dobreho italskeho chleba PANELLA a lehke polivcicky.


Lucifer
7
Lucifer * 21.02.2022, 19:49:17
Slupku brambor oškrábu především proto, že se na hlíze mohou objevit různé vady, skvrny počínající hniloby atp. Jsou to takové malé fleky (ložiska) zpravidla na povrchu. Nepřemýšlím, co to je, ale pro jistotu tato cizí ložiska vydloubnu.

Tyhle vady nejspíš vznikají až po uskladnění. Když si vezmete čerstvou bramboru z pole, měla být čistá čistá. V tom případě si ji klidně opečte ve slupce. Třeba venku v popelu dohasínajícího ohníčku.

Pokud ale chcete vařit či opékat omyté uskladněné brambory ve slupce, tak se zřejmě nemusíte ničeho obávat. I přes slupku poznáte, že je brambora víceméně v pořádku. Nějakými drobnými vadami pod slupkou se nezabývejte. Nic není dokonalé.

Vzpomínám si, že když jsem si za minulého režimu v restauraci dal jídlo s přílohou v podobě vařených brambor, tak jsem v těch bramborách občas narazil na jakési žmolky. Možná to byla ta cizí ložiska, avšak uvařená Úžasný

6
K predchozimu: (neregistrovaný) 21.02.2022, 19:46:20
Moje maminka je pekla brambory v zimnich vecerech rozkrojene na polovinu (neoloupane) a na omastenem plechu a do zlatohneda opecene je potirala utrenym cesnekem rozetrenym se soli. Uzasna vec, taky...

5
K predchozimu: (neregistrovaný) 21.02.2022, 18:34:52
Brambory ocistit a neloupat.

4 Brambory s cesnekem
xyz (neregistrovaný) 21.02.2022, 18:33:55
Takze asi kilo a pul cervenych nebo bilych brambor
asi 4 polevkove lzice olivoveho oleje
1/2 kavove lzicky morske soli, nebo kosher soli
1 kavova lzicka drceneho cerneho pepre
2 velke lzice ( asi osm strouzku) jemne nasekaneho cesneku
2 polevkove lzice nasekane cerstve petrzelky

Je to recept v troube, ale remoska si ok.
Rozehrat troubu na 400 F.


Brambory nakrajene na poloviny ctvrtek umistit do misy s olivovym olejem, soli, peprem a cesnekem. Brambory promichat se vsemi prisadami, polozit vse na plech aby to tvorilo jednu vrstvu. Pect 45 minut az hodinu dokud vrstva nezhnedne, tj. neni kompletne upecena.

Recept je minen jako priloha k jakemukoliv masu, ale da se jist i separatne.


Lucifer
2
Lucifer * 20.02.2022, 18:35:54
Bramboračka s houbami

https://www.youtube.com/watch?v=RdMiefMg9zg

1
xyz (neregistrovaný) 20.02.2022, 01:01:06
Slupek se zbavovat u bananu, citrusu ( i kdyz tam ne vzdycky, pouziti citronove ci pomerancove kury je v mnoha pripadech uzitecna vec) atd., ponechavat nejen u brambor, ale neloupeme jablka, rajcata, tresne. broskve, ringle, svestky, vetsina ovoce, atd..ale taky neloupeme salatove okurky, cukiny, kupodivu se doporuje i neloupat avokada kvuli velke vyzive slupky, ale to bych nedokazala. Kde je slupka pozivatelna a pokousatelna, tam kvuli vitaminum, mineralum a vlaknum ponechat.

Brambory ucite, moc casto je nejim, jako nejim prilohy vseobecne, ale pokud ano, tak ve slupce. Oprane slupce. Mrkající I kdyz na trampu jsme si s muzem pekli brambory rovnou z pole. Úžasný A zrovna tak houbove kotlikove gulase s ne tak moc uzasne ocistenymi houbami. Mrkající
MMch. nemusite loupat ani cesnek, zvlast pokud ho varite v polevkach...Slupka sice moc pozivatelna neni, ale cesnek uvnitr je pochoutka.. Takto muze byt i peceny..
No a to by vyslo na clanek, takze do priste... Úžasný

«     1     »