Prášková potravinářská barviva

rubrika: Pel-mel


Dnes se zaměřím na potravinářská barviva cenově přijatelná a nejběžněji dostupná v obchodech s potravinami a drogeriích. Všechna tato barviva jsou v ČR povolená – musí být. Testoval jsem prášková barviva od výrobce Kovandovi s.r.o. Pytlík o váze 5g vyjde na cca 5 až 10 Kč. Jde o pět barev – žlutá, oranžová, červená, modrá a zelená.

 

Haros


Všechna zde popisovaná barviva jsou tzv. azobarviva (azo dye), rozpustná ve vodě i v alkoholu, synteticky vyrobená z aromatických uhlovodíků. O výrobním procesu není mnoho informací, dříve se jako surovina k výrobě využíval uhelný dehet (coal tar), dneska to nebude o moc jiné.

Uhelný dehet lidově nazývaný tér (thér) je hnědá nebo černá kapalina s vysokou viskozitou, páchnoucí po aromatických uhlovodících. Je vedlejším produktem karbonizace uhlí při výrobě koksu nebo jeho zplynování při výrobě svítiplynu. Uhelné dehty jsou složité a proměnné směsi fenolů, polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) a heterocyklických sloučenin. Uhelný dehet se mimo jiné používá v léčebných šamponech, kondicionérech, mýdlech a mastích pro léčbu dermatitidy, ekzémů, lupů a psoriázy. Zde se často skrývá pod značkami FD&C nebo D&C. V USA jsou tyto přípravky dostupné bez předpisu, ale podléhají regulacím FDA. Ačkoliv dehet pomáhá odstranit výše zmíněná onemocnění kůže, může způsobovat mnoho problémů od bolestí hlavy přes poruchy koncentrace až po astmatické záchvaty či únavu.

 

Ale dost teorie a zpátky k barvičkám smiley

ŽLUTÁ
E 102 - Tartrazin (C.l. potravinářská žluť 4)

Tartrazine, FD&C Yellow 5, Acid Yellow 23 (kyselinová žluť)

Tartrazin je připraven z fenylhydrazinsulfonové kyseliny a kyseliny dioxyvinné. Vyznamenává se velikou stálostí na světle. Přidává se do ovocných drtí, likérů, obarvených šumivých nápojů, instantních pudingů, polévek, zmrzlin, bonbónů, žvýkaček, marcipánu, marmelády, želé, hořčice, jogurtů, čokolád, konzervovaného ovoce, plechovkových omáček, koření a dalších výrobků společně s glycerinem a do produktů z citrónu a medu. Může být také v povlaku lékových tablet. Společně s brilantní modří (E 133) a zelení S (E 142) se také používá k vytvoření různých odstínů zelené např. v konzervovaném hrášku. Průmyslově též v syntetických barvách či k barvení krmiv pro zvířata. V bezpečnostním listu není látka vedena jako nebezpečná či karcinogenní, orální toxicita u myší činí 12,75 g/kg. Od 20. července 2010 musejí být potraviny obsahující tartrazin označeny varováním, že barviva obsažená v potravině mohou nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost dětí.

Bylo zjištěno, že 0,1% populace není schopno snášet tartrazin. U jednotlivců mohou nastat po jeho příjmu příznaky podobné senné rýmě (rýma, kašel, bolesti hlavy, atd.). Výzkumy ukazují, že někteří lidé při požití tartrazinu trpí kopřivkou, astmatem, alergickými reakcemi či tvorbou akné. Lidé alergičtí na aspirin, jsou též pravděpodobně alergičtí na tartrazin. Výsledky výzkumu Washingtonské univerzity naznačují, že je tartrazin potencionální původce kožních nádorů. Možným důsledkem požívání tartrazinu je i vznik dětské hyperaktivity.

Chemický vzorec: C16H9N4Na3O9S2
Trisodium-5-hydroxy-1-(4-sulfonatophenyl)-4-(4-sulfonatophenylazo)-H-pyrazole-3-carboxylate

Látka je zakázaná v Norsku, Rakousku a Německu. Organizace FDA podala návrh na zakázání v EU.

ORANŽOVÁ
E 110 - Žluť SY (C.l. potravinářská žluť 3)

Sunset Yellow FCF (žluť zapadajícího slunce), Orange Yellow S, FD&C Yellow 6

Používá se k dobarvování nápojů a mléčných výrobků. Často se používá v kombinaci s barvivem E123 (Amaranth) pro vytvoření hnědé barvy. Pro svou jasně oranžovou barvu je tato látka hojně využívána v nealkoholických nápojích, v mnoha druzích sladkostí, v pekařských výrobcích, v meruňkovém džemu, marcipánu, zmrzlině, hořčici, žvýkačkách, instantních polévkách a dalších. Nepoužívá se v potravinách s tuky a oleji. Také se používá ve farmaceutickém průmyslu, k netrvalému barvení vlasů a v ostatní kosmetice. Při použití jako aditivum v potravinách může vyvolat alergii. Může mít vliv také na hyperaktivitu dětí a problémy s astmatem.

Žluť SY je chemicky odvozena od látky Sudan I, což je prokázaný karcinogen a může se ve žluti objevit jako nečistota. Může vyvolat alergické a astmatické reakce, kopřivku, otoky kůže, vyrážku či dráždit žaludek a vyvolat zvracení nebo průjem. Látka je v podezření ze způsobování dětské hyperaktivity a může vyvolávat nesnášenlivost aspirinu. Dne 9. září 2011 EU snížila maximální povolenou dávku v nápojích z 50mg/l na 20mg/l s platností od konce roku.

Přípustný denní příjem je povolen v různých zemích od 1mg/kg do 10 mg/kg tělesné váhy. Organizace EFSA (European Food Safety Authority) snížila maximální dávku na 1mg/kg za den. Od dávky 100mg/kg za den je považována za vysoce karcinogenní.

Chemický vzorec: C16H10N2Na2O7S2
Disodium-2-hydroxy-1-(4-sulfonatophenylazo) naphthalene-6-sulfonate

Použití látky je zakázáno v Norsku a Finsku, plánuje se její zákaz ve Velké Británii a organizace FDA podala návrh na zakázání v EU.

ČERVENÁ
E124 - Ponceau 4R (C.l. potravinářská červeň 7)

Ponceau 4R (vlčí mák), Cochineal Red A (nachová červeň, košenila), Acid Red 18 (kyselinová červeň), Brilliant Scarlet 3R (zářivá červeň), Brilliant Scarlet 4R (zářivý šarlat), New Coccine, SX purple

Jasně červené barvivo. Má velmi stabilní pH a nemění vlastnosti při změnách teplot při jeho zpracování a skladování. Je často chybně zaměňováno za přírodní barvivo košenilu E120. Používá se především do sladkostí a potravin jako jsou kečupy, cukrovinky, marmelády, pudinky, žvýkačky, mléčné výrobky, limonády, zmrzliny, kompotované ovoce či rybí výrobky. Může vyvolat alergické reakce, horečky a zhoršit astma. Na pozoru by měli být zejména lidé citliví na aspirin. Na základě dlouhodobých studií na krysách a myších existuje podezření, že se jedná o karcinogen. U dětí může vyvolat či zhoršovat hyperaktivitu.

Přípustný denní příjem 4 mg/kg tělesné váhy. Organizace EFSA snížila maximální dávku na 0,7mg/kg za den. Maximální povolená dávka v nápojích je 70mg/l, v jídle 290 mg/l. Od dávky 100mg/kg za den je považována za vysoce karcinogenní.

Chemický vzorec: C20H11N2Na3O10S3
Trisodium-2-hydroxy-1-(4-sulfonato-1-nephthylazo) naphthalene-6,8-disulfonate

Zakázána pro možnou karcinogenitu v USA, Norsku a Finsku. Organizace FDA podala návrh na zakázání v EU.

MODRÁ
E133 - Brilantní modř FCF (C.l. potravinářská modř 2)

Brilliant Blue FCF, FD&C Blue 1, Acid Blue 9, D&C Blue 4, Alzen Food Blue 1, Atracid Blue FG, Erioglaucine, Eriosky blue, Patent Blue AR, Xylene Blue VSG

Jasně modré barvivo, často používané v kombinaci s dalšími syntetickými barvivy. Používá se k barvení limonád, sladkostí, zmrzliny, cukrovinek, pekařských výrobků, cereálií, pudinků. Známé je jako barvivo v likéru Blue Curacao. Dále se používá v barvách na vlasy, make-upech, deodorantech, bělících zubních pastách, mýdlech, šamponech a jiných drogistických a kosmetických výrobcích.

Pro jiné využití než v potravinách je barvivo zcela neškodné. Studie prováděné na krysách zjistily výskyt zhoubných nádorů v místě injekčního vpichu nebo po požití. Byly zaznamenány případy toxické povahy barviva na pacientech. S tím byly spojené negativní účinky jako pokles krevního tlaku, vznik metabolické acidózy a možná i smrt. Přitom bylo zjištěno, že z těla se odplavuje cca 95% barviva, které zabarvuje moč a stolici. Také reaguje s některými žlučovými pigmenty a tvoří zelené výkaly. Z pokožky nelze jednoduše smýt. Na pozoru by měli být zejména lidé citliví na aspirin. Může způsobit astma, kopřivku či jiné alergické reakce a také hyperaktivitu u dětí.

Přijatelná denní dávka 12.5 mg/kg tělesné váhy. V USA dle statistik lidé spotřebují denně 16mg/kg tohoto barviva. Maximální přípustná úroveň barviva v nápojích 70 mg/l, v jídle 290 mg/l.

Chemický vzorec: C37H34N2Na2O9S3
Triarylmethane
nebo přesněji
Disodium alpha-(4-(N-ethyl-3-sulfonatobenzylamino) phenyl)-alpha-(4-N-ethyl-3-sulfonatobenzylamino, cyclohexa-2,5-dienylidene) toluene-2-sulfonate

ZELENÁ
E102 + E133 – je pouze směsí barviv Tartrazin a Brilantní modř FCF (žlutá + modrá)


Neberte to ale zase tak moc vážně, v malé míře nic neškodí a co člověka nezabije, tak ho posílí. Nakonec proč si někdy z recese neobarvit třeba knedlík nebo bábovku. Zacházejte s nimi ale raději opatrně, abyste neměli obarvenou půlku bytu. Rozfoukaná jemná zrnka prachu barviva při styku s vlhkostí vytvoří okamžitě jasné skvrny. Nejdrastičtější je modrá, při přesypávání se mi na stole, podlaze a rukách usadil sotva viditelný prach. I po týdnech a měsících tam, kde přišla voda, se objevovaly jedovatě modré skvrny. Pomohlo až důkladné omytí benzínem všech podezřelých míst. Vzhledem k původu barviva z dehtu to zabralo.

Krásně barevným potravinám zdar, jíme přece také očima smiley


komentářů: 10         



Komentáře (10)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

Lucifer
10
Lucifer * 22.09.2016, 12:49:02
Po dohodě s Harosem jsem řádek o zákazech E133 zrušil. Před čtyřmi lety použil nějaký zdroj, který mohl mít nepravdivou informaci, dohledávat ho už ale nebude. Mnou a Géčkem uvedený odkaz by teoreticky mohl uvádět stav, který byl již změněn. Zkoumat to už ale nebudu. Usmívající se

9
G (neregistrovaný) 22.09.2016, 12:38:15
Ještě mne tak napadlo, možná se autor neozývá proto, že to s tím červeným, modrým, či zeleným pivem, v rámci švandy s obsluhou jednou poněkud přehnal...
Toleroval bych použití k barveni skořápek velikonočních vajíček, ale sypat si to kamkoliv, a v rámci recese to požívat ?
Doba vymknuta z kloubů šílí fakt fest...
GA

8
G (neregistrovaný) 22.09.2016, 12:27:01
Hmm, žádná reakce, ni autorova, a tak mi to nedá vsunout sem, možná na závěr, jednu snadno dohledatelnou tabulku, která snad napomůže k osvětě, jak vĺády zemí EU druhé kategorie pečují o zdraví svého obyvatelstva »
Klasifikace toxických látek podle velikosti LD50
Chemická látka LD50
Supertoxická méně než 5 mg/kg
Extrémně toxická 5–50 mg/kg
Vysoce toxická 50–500 mg/kg
Středně toxická 0,5–5 g/kg
Málo toxická 5–15 g/kg

E 133 má v kotlince povolenou hranici přes 12 mg/1kg položivé váhy důchotce.
Ve kterých státech je tato látka zakázána je pod předsedovým, event. (dtto)mým 3roky starým odkazem v [1] po odpinknutí hledané látky...
Zdravím tímto do zdravého Italistánu.

7
G (neregistrovaný) 21.09.2016, 16:18:22
Žádná obava, všecko je v pořádku, brambory v řádku, eurokomiternová lidová komisařka zajišťuje trvale konečné řešení >
http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A160921_553844_blogidnes
Jen mi, bzum, bzum, nejde na rozum, jak je možné, že v jednotně zakřivené bananijuropě může každý stát určit, zda plebs bude trávit (otravovat) tu jedněmi, tam druhakýma výživnýma éčkama...
Bzum, bzum

Lucifer
6 E133
Lucifer * 21.09.2016, 14:28:08
Pokoušel jsem se ověřit to na internetu a našel jsem tohle:

http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E133

Dále jsem nehledal. Vypadá to, že máte pravdu. Sdělím zítra Harosovi, ať si to ověří a případnou chybu opravím. Bez jeho vědomí do článku zasahovat nebudu. Usmívající se

5 E133
Lucie (neregistrovaný) 21.09.2016, 13:02:52
Dobrý den, píšete, že E133 je zakázáno v Itálii? Dnes jeden dodavatel tvrdil, že si vymýšlím a E133 V Itálii zakázán není!

Haros
4
Haros * 02.01.2013, 21:04:43
Snažil jsem se udělat trochu ucelenější přehled brouzdáním po netu. Z emulgátorů jsem čerpal samozřejmě také. Barviva používám, když si někde obarvím pivo, tak chtějí i ostatní a je u toho celkem švanda Usmívající se Člověk se i rychleji seznámí s výčepákem.

Lucifer
3
Lucifer * 22.12.2012, 21:26:16
Honzo, pokud požíváš pouze základní potraviny od spolehlivých a seriózních farmářů, pekařů apod. a nic z toho, co je vyjmenováno v tomto článku plus zřejmě ještě další výrobky, nenakupuješ v běžných obchodech, pak se tím asi nemusíš vůbec zabývat, ale jistý bych si nebyl.

Na každém potravinovém výrobku je téměř nečitelným drobným písmem sepsáno vše, co bylo k jeho výrobě použito, alespoň doufám. Od jisté doby si to čtu, protože s tím nemám problém, a jak tam naleznu směs nejrůznějších éček, okamžitě to vracím do regálu. Obzvláště si dávám bacha na glutamát. Musím však přiznat, že v tomto směru nejsem až tak perfekcionistický.

h
2
h 22.12.2012, 14:20:30
otázkou je, proč se tím vůbec zabývat ... vy tyto věci požíváte? myslel jsem, že základní potraviny, tedy suroviny, tyto věci neobsahují ....

1
t3jd (neregistrovaný) 22.12.2012, 05:48:56
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek

«     1     »