Dnešní příspěvek na velmi záludné téma bude kratší, poněvadž jsem musel bezprostředně dokončit přihlášku grantového projektu. Původně mě napadlo, že do názvu místo marihuany vložím grantový projekt, ale pak jsem usoudil, že toho hada bych neměl bosou nohou dráždit. Takže jenom stručně co o kakau, čokoládě píše Vladimír Mikeš ve své knížce Proč se klepou řízky, přičemž vězte, že přinejmenším těch deset kilogramů čokolády jsem při psaní oné grantové přihlášky potřeboval jako prase drbání.
Lucifer
Kakao se vyrábí z kakaových bobů, které se nejdříve upraví kvašením, potom se usuší a nakonec se praží. Upražené kakaové boby se pomelou a poté lisují. Tím se získává žluté kakaové máslo a pevný zbytek se pomele na kakaový prášek. Hlavní aktivní součástí kakaa je alkaloid zvaný theobromin. Svou strukturou se velmi podobá kofeinu a má podobné účinky, jen o něco slabší. Obsah theobrominu v hořké čokoládě je 2-10krát vyšší než v čokoládě mléčné.
Švýcaři, Belgičané a Britové patří mezi největší jedlíky čokolády. Vášeň pro ni mají především ženy. Čokoláda je potravina, která hraje hlavní roli při bulimii, obezitě a posedlosti jídlem. Není tedy divu, že se začalo zkoumat, zda neobsahuje látky, které by mohly vyvolávat psychickou či fyzickou závislost. Velký rozruch způsobily zprávy, že kakao obsahuje látky s podobným účinkem jako marihuana a antidepresiva. Konzumace čokolády o vysokém obsahu tuku startuje v mozku syntézu látek podobných opiátům.
Opiáty se v mozku vážou na specifické receptory, dlouho se však nevědělo, jaká je přirozená látka, která se v mozku na tyto receptory váže a k čemu vlastně v mozku slouží. Teprve před několika lety byla objevena sloučenina, která se jmenuje anandamid. Mozek si ji vyrábí, aby zajistil pocit blaha. Opium a anandamid se vážou v mozku na stejný receptor. A co s tím má společného čokoláda? Byly v ní objeveny tři látky, které napodobují efekt opiátů: buď se přímo vážou na podobné receptory, nebo zvyšují hladinu anandamidu. Ten je dokonce v čokoládě obsažen. Další dvě látky blokují odbourávání anandamidu a prodlužují jeho působení.
Rozdíl mezi účinky marihuany a čokolády spočívá v rychlosti odbourávání omamných látek. Účinky čokolády jsou samozřejmě mnohem krátkodobější. Navíc, obsah omamných látek v čokoládě je velmi nízký, takže byste jí museli sníst asi 10 kg na posezení, abyste vyvolali stejný efekt jako po jednom jointu marihuany.
Čokoláda navíc obsahuje fenylethylamin, což je látka podobná amfetaminu. Podobně jako on zvyšuje krevní tlak a hladinu krevního cukru a vyvolává euforii.
No a pokud vám čokoláda nestačí a chcete se upravit marihuanou, tak tady je písnička, a já se jdu upravit do spacího stavu.
18.04.2013, 00:15:13 Publikoval Luciferkomentářů: 3