Luštěniny

rubrika: Pel-mel


Máte rádi luštěniny, jako je třeba hrách či fazole? Víte, že jejich konzumace, obzvláště pak za syrového stavu, vám může způsobit některé společenské, ale třeba i zdravotní problémy? Víte, jak je pro zdravotní a společensky nezávadnou konzumaci správně připravit? Máte problémy s nadýmáním? Pokud luštěniny rádi jíte a s ostatními otázkami si neumíte poradit, nabízím výňatek na toto téma z knížky Proč se klepou řízky od Vladimíra Mikeše.

 

Lucifer


V dnešní době dominují snahy o zdravou výživu a o požívání co nejvíce rostlinných potravin v přirozeném syrovém stavu, tak aby se cenné látky, zejména vitaminy, uchovaly nepoškozené. Luštěniny bychom ale až na výjimky syrové konzumovat neměli. Kromě určitých cukrů, které způsobují trávicí problémy a které se neodstraní ani varem, obsahují luštěniny i další látky s velmi nepříjemnými účinky, které lze naštěstí varem zničit.

 

První takovou látkou je trypsinový inhibitor, který se vyskytuje v hojném množství například v sóji. Tato bílkovina blokuje jeden z nejdůležitějších enzymů trávicího traktu – trypsin. Konzumací trypsinového inhibitoru bychom si tedy způsobili závažné trávicí problémy. Jako většina bílkovin se dá tato látka lehce zničit varem. V sójových bobech působí trypsinový inhibitor jako bojová látka proti hmyzu. Blokuje totiž v jeho trávicím traktu enzymy, které jsou rovněž trypsinového typu. Další látky, které brání požívání luštěnin v syrovém stavu, jsou lektiny. Způsobují srážení červených krvinek, jejichž stěny obsahují cukry, na které se lektiny silně vážou.

 

Jak lze tyto toxické látky odstranit? Kombinují se dva postupy: máčení a vaření. Luštěniny máčíme po dobu 12 hodin, poté vodu vylijeme a luštěniny uvaříme v čerstvé vodě. Luštěniny tedy nemáčíme jen proto, aby se lépe a rychleji uvařily, ale zejména proto, abychom z nich odstranili toxické látky. Klíčením semen v temnu dochází rovněž ke znatelnému snížení toxických látek (sójové klíčky je kupříkladu téměř neobsahují).

 

Při konzumaci luštěnin dochází ještě k jednomu nepříjemnému efektu, nadýmání. Hlavní příčinou tohoto efektu, který se projevuje i u zelí, brokolice a kapusty, je přítomnost cukrů, obsahujících galaktózu spojenou se sacharózou. Člověk a někteří další živočichové (drůbež, prasata atd.), na rozdíl od přežvýkavců, nemají v trávicím traktu enzym, který by dokázal štěpit vazbu mezi těmito sacharidovými jednotkami, a proto je nedokáže trávit. Výsledkem je, že procházejí žaludkem a tenkým střevem nezměněny, dostávají se do tlustého střeva, kde je zpracovává střevní mikroflóra, což vede k nadýmání, tvorbě plynu (oxid uhličitý, metan, vodík apod.). U člověka má požívání takovýchto potravin pouze nepříjemné „společenské důsledky“, avšak u drůbeže vedou takové potraviny přímo k úporným průjmům.

 

Jak se dá nadýmání zabránit? Jednoduše tím, že se voda po máčení luštěnin vylije a tím se obsah těchto lehce rozpustných sacharidů sníží. Luštěniny se pak vaří v nové vodě. Také voda z brukvovité zeleniny, pokud se vaří, by se měla vylít (bohužel se tím odstraní i část prospěšných látek, vitaminů apod.)

 

Pokud se luštěniny (například sója) používají ke krmení drůbeže, je žádoucí obsah problematických cukrů v krmivu odstranit přídavkem příslušného enzymu, což se komerčně provádí. U lidí se tento enzym bohužel v žaludku ničí. Paní z televizní obrazovky, která miluje těžká jídla (fazole, hrách, kapustu apod.) a propaguje zázračný prášek, který všechny nepříjemné potíže s trávením odstraní, nabízí zcela něco jiného. Jedná se o přípravek, který působí výhradně fysikálním způsobem. Zvyšuje povrchové napětí vodnatých sekretů, čímž zabraňuje tvorbě pěny, a sjednocuje malé plynové bublinky oddělené střevními sekrety do velkých plynových bublin. Srozumitelně řečeno – tvorbě plynů nebrání, avšak umožňuje jejich snadné a rychlé vypuzení.

 

Nadýmání však nezpůsobují pouze cukry v luštěninách, zelí, brokolici či kapustě, ale také např. cukr fruktóza hojně přítomný v cibuli nebo ovoci, či umělá sladidla, např. sorbitol.

 

Zdroj: Vladimír Mikeš - Proč se klepou řízky


komentářů: 5         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

h
5
h 26.04.2013, 12:58:06
nějaké chemické rozbory a tabulky, co se týče luštěnin, nemají valného smyslu ... důležité je jen jedno ... luštěniny obsahují inhibitory trávení (jde o přirozenou snahu semen, jakožto zárodku rostliny, se bránit destrukci) ... stejně tak jako je kravské mléko poněkud zátěží pro skoro jakéhokoliv tvora a některá zvířata (kočky) po něm prostě blejou, tak po luštěninách prdíme ... komu to chutná, proč ne ... já je miluji a žádné potíže mi nedělají ... ovšem, že by byly nějak zdravé, to bych nesouhlasil ... člověk s handicapem na slinivce, žaludku či tenkém střevě by je jíst vůbec neměl ... jsou jen prostě velmi chutné a syté ...a docela levné .... a v mé kuchyni jsou téměř nenahraditelné ...
to je vše ...

a ad) Zuzana: prudké zvýšení glykemie po jídle je pro diabetika dnes no problem ... máme superrychlé insuliny, máme pomalé insuliny, máme insuliny pro bazální hladinu ... jejich kombinace je na každém soudruhovi osobně nebo na jeho insulinové pumpě ... většina diabetiků má problém nikoliv se sacharidy, ale s metabolismem tuků, ke kterému dojde v kritických stavech, při špatné životosprávě, výsledkem je intoxikace těla ketony ...

Lucifer
4
Lucifer * 24.04.2013, 23:46:38
Poněkud starší Kocoure, základem všeho je, co nám chutná. Úžasný

Jenže svítí měsíc, a to tak že v úplňku

http://www.youtube.com/watch?v=2puS5O5OeT0

S vyplazeným jazykem

3 Fazole, hrách a čočka...
StK (neregistrovaný) 24.04.2013, 23:25:39
Luštěniny miluji - asi jsem byl kdysi Mexičan. Při jejich konzumaci je třeba opravdu řádně uvážit, co budete dělat 8-16 hod. po konzumaci. Společenské události, návštěva divadla nebo jiného kulturního stánku se vřele nedoporučuje. Též porady nebo milostné schůzky. Prevence funguje jen částečně, po účinku zaručený způsob, jak se zbavit meteorismu (pokud vím) neexistuje.
===
Nicméně: Kdybych u každého jídla měl uvažovat, čím mi prospěje nebo čím uškodí, určitě bych si už na ničem tak nepochutnal.

Ale možná bych žil dlouho - nebo by mi to aspoň tak připadalo. (Parafráze na G.B.Sh.)

Lucifer
2
Lucifer * 24.04.2013, 17:56:20
Mně se líbí tahle fazole. Do máčení se jí zprvu sice moc nechce, ale nakonec si rozmáčí i plavky

http://www.youtube.com/watch?v=PjgqAB5xhOA

Úžasný

1
Zuzana (neregistrovaný) 24.04.2013, 14:22:41
Fazole jsou rovněž velmi účinné v boji proti koronárním nemocem a nemusíte jich snít moc, abyste dosáhli dobrých výsledků. Studie publikovaná v Journal of Nutrition tvrdí, že ke snížení hladiny cholesterolu stačí malá miska fazolí denně. Rozpustná vlákna jsou klíčovým důvodem proč tomu tak je - viz výše (poznámky týkající se stravy s vysokým obsahem vláken). Kromě vysokého obsahu vlakem fazole obsahují slušnou dávku flavonoidů, těch, které najdeme i ve víně, bobulovitých plodinách (borůvky, maliny, ostružiny, atd.,) a v čokoládě. Flavonoidy zabraňují přilnavosti krevních destiček v krvi, což pomáhá snižovat riziko infarktu a mozkové mrtvice.

Fazole taky předchází prudkému zvýšení hladiny cukru po jídle, tudíž je to skvělá strava pro diabetiky. Obsahují hodně proteinů a jsou vynikajícím zdrojem minerálů. Lidí senzitivní na sulfáty ve fazolích by se ale fazolí měli vyvarovat, protože zřejmě nemají dostatečnou schopnost molybdeny detoxifikovat. Nicméně vláknina v malé misce fazolí dá vašemu tělu téměř polovinu 'fibers', které jsou doporučovány jako denní příjem. Což pomáhá taky předcházet trávícím problémům a bojuje proti syndromu dráždivého tračníku a divertikulóze.

Ale především - a o tom je tento článek na pokračování - snižuje riziko srdečního infarktu. Studie zkoumala stravovací návyky versus zdravotní stav u asi 16.000 mužů ve středním věku z U.S, Finska, Holandska, Itálie, bývalé Jugoslávie, Řecka a Japonska. Studie probíhala 25 let. Muži, konzumující nejvíc luštěnin, včetně sóji, (Japonsko), redukovali riziko infarktu o neuvěřitelných 82%.
http://www.neviditelnycert.cz/blog/pel-mel/387-you-are-what-you-eat.html

«     1     »