Celer a grepy

rubrika: Pel-mel


V pozdních večerních hodinách nedělního klidu, který byl až na závěrečnou bouřku ozářen nádherným květnovým sluncem, jsem se vrátil z příjemného výletu do nedalekého lesa. I přes veškerou snahu jsem však na žádnou houbu nenarazil. Potkal jsem celou řadu nejrůznějších živočichů, například roztomile čmuchající psy, ještě roztomileji hopkající zajíce či králíky, pavouky pobíhající zmateně po cestičkách, jednoho hlemýždě přemítajícího nad něčím v ulitě atd. Ze všeho nejvíc mě však nadchly takové drobné housenky, které se spouštěly ze stromů na tenkých vláknech a se zájmem pozorovaly mou nebývalou přítomnost. Víc už vám k tomu neřeknu, ale v návaznosti na houby, které jsem nepotkal, předkládám ze stejného zdroje některé informace o zelenině, které byste asi měli vědět.

 

Lucifer


Ačkoli panuje všeobecné mínění, že přírodní produkty jsou ty nejzdravější, neměla by se vášeň pro přírodní látky stát úplnou posedlostí. Jak již zde bylo několikrát řečeno, některé potraviny tohoto druhu obsahují jedovaté látky, které mohou v případě přehnané konzumace způsobit závažné zdravotní problémy. Takovým příkladem je i celer, petržel, ba dokonce nevinná mrkev. Tato běžná kuchyňská zelenina obsahuje látky nazývané furokumariny. Jsou to tzv. fototoxiny, to znamená, že se z nich toxiny tvoří působením intenzivního slunečního záření, zejména jeho UV složky.

 

V praxi jste se s podobnými efekty již určitě setkali. Po potřísnění některými rostlinami (např. bolševníkem) a vystavení slunečnímu záření se na kůži mohou objevit tmavé pigmentové skvrny, někdy dokonce puchýř. Furokumariny stimulují kožní buňky k tvorbě hnědého pigmentu melaninu. Tohoto pigmentu se v minulosti využívalo v přípravcích zrychlujících opálení. Vlivem UV záření vzniká z furokumarinů reaktivní produkt, který se váže na DNA a způsobuje rakovinu.

 

Furokumariny navíc blokují enzymy, které odbourávají cizorodé látky, xenobiotika. V rostlinách zastávají tyto látky obrannou roli: blokují klíčení konkurenčních rostlin, růst bakterií a hub. Působí jako jed proti býložravcům. Koncentrace furokumarinů se velmi výrazně zvyšuje, pokud rostlinu napadnou býložravci nebo plísně. To způsobuje problémy ve skladech při ruční manipulaci s celerem, zejména v případě, je-li nahnilý. Po vystavení pokožky na slunci se pak na kůži objevují puchýře. Furokumariny mohou působit problémy při podávání některých léků na kožní choroby. V žádném případě to neznamená, že bychom se snad měli vyhýbat konzumaci celeru nebo petržele. Jen by neměla být přehnaná. Blahodárné účinky na potenci jsou pověrou, ale když už se přejíme petrželí, neměli bychom raději chodit na prudké slunce.

 

Některé ovoce obsahuje rovněž furokumariny, například fíky nebo grepy. Jak již bylo řečeno, furokumariny mohou velmi silně ovlivňovat odbourávání cizorodých látek v těle. To může mít u některých citlivých osob dost závažné důsledky při podávání široké škály léků. Konzumací grepů se hladina léků v krvi prudce zvyšuje. Efekty mohou být dost silné a jsou velmi individuální. Zejména starší lidé, kteří užívají více léků, by se měli vyhnout konzumaci grepů nebo grepových džusů. Pomeranče, mandarinky nebo citrony podobné efekty nemají.

 

Na odstraňování cizorodých látek i léčiv z těla se podílejí enzymy, obsahující složky podobné krevnímu barvivu, hemoglobinu. Účinnost těchto enzymů se u lidí velmi výrazně liší. V praxi to znamená, že se u některých lidí odbourává lék velmi rychle a u jiných naopak pomalu. V prvním případě hladina léku v krvi po jeho podání velmi rychle klesá a je třeba podávat vyšší dávky; a naopak.

 

Zdroj: Vladimír Mikeš - Proč se klepou řízky

 

Poznámka:

 

Poté co jsem během nedělního výletu nenašel žádné houby, marně přemítám, co bych k tomuto Mikešovu varování před nadměrnou konzumací některé zeleniny dodal. Snad jen to, že když se nebudete zbytečně cpát mnohdy zcela zbytečnými léky, tak některé problémy s konzumací přírodní zeleniny evidentně odpadnou. A u těch zbylých problémů je důležité to slovní spojení „nadměrná konzumace“. To bezpochyby platí o všem. Pokud se obojímu vyhnete, nemáte se čeho obávat.

 

Přeji hezký začátek do nového týdne, který by měl být podle našich věhlasných meteorologů poněkud chmurnější. Nenechte se však touto výhrůžkou zmást a užívejte si všeho, jako by se nechumelilo.


komentářů: 5         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

Axina
5
Axina 20.05.2013, 20:29:15
Třezalka tečkovaná neboli Lubovník bodkovaný Usmívající se
Nikdy jsem ji nepila (obecně čaje moc memusím), ale kupříkladu můj otec ji měl rád. Čaj z třezalky pil hlavně v posledních svých letech, když ho zaplavil pocit smutku hraničicí s depresí.
Našla jsem webové stránky jistého vyznavače zdravé stravy a zdravého životního stylu vůbec (ani sem nebudu dávat link), který šmahem odsoudil pití většího množství jakéhokoliv čaje. Ať už černého nebo zeleného nebo ovocného.
Můj osobní názor je, že pití uvedených tří druhů čajů v přiměřeném množství je v pořádku. Ovšem bylinné (léčivé čaje) by se měly pít jen pokud přetrvávají zdravotní obtíže, ne preventivně.
Chápu, že se mnou mnozí nemusí souhlasit.

Lucifer
4
Lucifer * 20.05.2013, 18:01:19
Třezalka, známá léčivá a uklidňující bylina, mě docela překvapila, ve starověkém Římě se prý konzumovala za trest

http://cs.wikipedia.org/wiki/Třezalka

Trochu jsem se prošel internetem a zjistil, že poměrně dost druhů zeleniny a bylin, z nichž většina je jinak zdraví prospěšná či přímo léčivá, obsahuje furokumariny či jiné potenciálně nebezpečné látky. Z toho se dá vyvodit pouze jedno: Je třeba si vždy uvědomit, co k čemu a za jakých okolností se hodí, a naopak.

3 Teda!
Divizna (neregistrovaný) 20.05.2013, 17:27:06
A to se pastiňák běžně prodává přímo pod názvem Petržel.
Ještě trochu třezalky, doušek rumu, slunce - a je hotovo.

Lucifer
2
Lucifer * 20.05.2013, 12:56:00
O pastináku jsem nalezl tenhle článek

http://www.seps.sk/zp/casopisy/zp/2001/zp2/hanousko.htm

1 Ještě by se dalo dodat,
A.S. Pergill (neregistrovaný) 20.05.2013, 10:19:05
že horší než petržel, a patrně i celer (tím druhým si nejsem stoprocentně jistý) je pastinák, který se někdy distribuuje v supermarketech místo petržele.

«     1     »