Brambory

rubrika: Pel-mel


Už dvakrát jsem naznačil, že zde z již několikrát ocitované knížky Vladimíra Mikeše dodám velmi zajímavé a pro mnohé i důležité informace o bramborách. Poprvé jsem to odložil kvůli závislostem, podruhé kvůli houbám. Nadešel čas, abych svůj slib konečně splnil, přičemž první červnová neděle se k tomu bezpochyby hodí. Jak se můžete dočíst na Wikipedii, popřípadě kdekoli jinde, tedy pokud to už nevíte, tak brambory byly domestikovány v Jižní Americe někde v Peru přibližně před 4 až 5 tisíci lety, kde sídlili Inkové. Po dobytí incké říše Španěly v první polovině 16. století putovaly do Evropy kromě mnoha tun zlata a stříbra i některé exotické rostliny, mezi nimi i brambory. A od těch dob je tady máme a umíme si je připravit na mnohé způsoby, od vaření, pečení až po smažení, v podobě kaše, bramborových placek, brambůrků, hranolků atd. Takže beru do rukou brambory a nesu vám je k podrobnějšímu prozkoumání. 

 

Lucifer


Brambory patří u nás k nejoblíbenějším přílohám. Z hlediska nutričního obsahují více škrobu (obě jeho složky amylózu a amylopektin v poměru zhruba 1:4). Veškerý škrob se však v trávicím traktu nerozštěpí. Určitá část (přibližně 1-3 %) je nestravitelná a rozkládá se teprve v tlustém střevě činností baktérií. Brambory patří mezi nejvýznamnější zdroj rostlinných bílkovin (vedle obilnin) a vitaminu C. Obsah tuků je zanedbatelný.

 

Existují dva základní typy brambor (A-B a C-D). Jejich vlastnosti závisí na poměru amylózy a amylopektinu, obsahu vody a dalšího polysacharidu pektinu. První typ brambor (A-B) obsahuje více vody a sacharidů, méně škrobu, z toho velkou část amylopektinu. Mají většinou kulatý tvar, po uvaření mají voskový, lojovitý vzhled a zůstávají pevné, nerozpadají se. Složka, která je drží pohromadě, je pektin. Používají se převážně do salátů. Druhý typ (B-C) jsou brambory spíše protáhlého tvaru, po uvaření se rozpadají. Obsahují větší množství škrobu, hlavně amylózy. Používají se na kaši, těsta a na smažení hranolků.

 

Brambory obsahují malou koncentraci jedovatého glykosidu zvaného solanin. Je to sloučenina cukru a alkaloidu, který se podobá cholesterolu. Požití většího množství solaninu může způsobit otravu. Solanin má nahořklou chuť a v bramborách působí jako přirozený insekticid. Hlízy, které jíme, obsahují nejmenší množství solaninu (asi 10 mg na 100 g brambor), na rozdíl od zelených částí a plodů (200-250 mg/100 g). Koncentrace solaninu v hlízách se při skladování může dramaticky měnit. Zejména v případě, jsou-li brambory vystaveny světlu nebo vyšším teplotám, při klíčení či poškození hlíz. Jakmile se brambora vynoří ze země na světlo, zezelená, objeví se v ní chlorofyl a zároveň prudce (až pětinásobně) vzroste koncentrace solaninu, který ji chrání proti hmyzu. Největší koncentrace solaninu je ve slupce.

 

Solanin blokuje enzym cholinesterázu nutnou pro přenos nervového vzruchu, způsobuje prudké krvácení v trávicím traktu a v sítnici oka. Příznaky otravy jsou bolesti hlavy, křeče a průjmy. Otravy solaninem jsou velmi nepříjemné, ale zřídkakdy smrtelné. K otravě stačí sníst 15 g klíčků nebo 200 g listů. Není však důvod, proč byste to dělali. Na sebevraždu to nestačí. A abyste si způsobili zdravotní problémy z hlíz brambor, museli byste jich sníst na posezení asi 10 kg.

 

Může se solanin zničit vařením? Bohužel ne, na rozdíl od některých tvrzení. Odolává snadno teplotě 100 °C a rozkládá se až při 240 °C. Při smažení, to znamená při přípravě hranolků, se solanin ničí. Pokud ale vaříte brambory ve slupce, solanin se dostává hlouběji do hlízy a oloupáním vařené brambory se nijak neodstraní. Zároveň je to jeden z faktorů, který dodává takto připraveným bramborám příjemnou chuť – díky solaninu se chuť brambor oloupaných a vařených ve slupce liší. Pro vaření ve slupce si vybírejte hlízy, které jsou nepoškozené, nenahnilé a nezačaly klíčit. Klíčící brambory lze samozřejmě po odstranění klíčků konzumovat, ale jakmile začne hlíza stárnout, množství solaninu se zvyšuje. Zelenou část hlízy pečlivě odstraňte. Každé zranění vyvolává obranou reakci hlízy, a tudíž zvyšování koncentrace jedu.

 

Syrové brambory obsahují kromě solaninu i další jedovaté látky, lektiny, které způsobují shlukování červených krvinek nebo bílkoviny, které blokují činnost trávicích enzymů, proteináz. Tyto látky se však vařením ničí.

 

Brambory skladujte v chladu a temnu, ale nikdy ne v ledničce. Pokud teplota příliš klesne, škrob v hlízách se přemění na cukr a brambora pak nepříjemně zesládne. Pokud k tomu dojde, nechejte brambory několik dní při pokojové teplotě. Cukr se přemění zpět na škrob. Před skladováním brambory neomývejte ani neodstraňujte hlínu kartáčem. Pravidelně kontrolujte skladované hlízy, poškozené nebo nahnilé a naklíčené odstraňte. Jedna poškozená hlíza zvýší hladinu solaninu i v ostatních hlízách. Brambory neskladujte spolu s ostatní zeleninou, zejména s cibulí. Zrající zelenina uvolňuje plyny, které urychlují také zrání brambor. Neuskladňujte brambory ve sklepě, kde vede plynové potrubí. Stopy uvolněného plynu obsahují ethylen, který urychluje zrání a stárnutí brambor.

 

Zdroj: Vladimír Mikeš - Proč se klepou řízky


komentářů: 10         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

Lucifer
10
Lucifer * 01.10.2013, 19:07:29
Romane, pokud neměla každá brambora zhruba jeden a půl kilo, tak není nervozita nutná. Doporučoval bych vyzkoušet recept h na životabudič, pohoda bude ještě intenzivnější. Mrkající

h
9
h * 01.10.2013, 12:31:01
Syrové brambory se běžně protahují odšťavňovačem, spolu s karotkou,červenou řepou,celerem a okurkami. Jde o naprostý životabudič a čistič v podstatě všeho. Sklenici každé ráno a nemůžete být nemocný.

8
Roman (neregistrovaný) 01.10.2013, 10:58:58
Ahoj ctu si vas clanek chvili po tom co sem experimentalne snedl asi 7 syrovych brambor - myslite, ze mam duvod byt nervozni? Usmívající se sem v pohode zatim

7 Dobrý den,
Stella (neregistrovaný) 06.06.2013, 09:14:28
Lucifere! Jak je takovému nočnímu ptáku, když ráno vstává?

Jeseníky mám ve vzpomínkách spojené vždycky s velkou zimou.
A brambory kolem Velkých Losin - povinně před nástupem na studia!

Prázdninové brigády musely být! Jinak to nešlo. Člověk poznal vskutku lidi všelijaké. A na brigádě při úklidu nových staveb jsme si vydělali také na výlet do Prahy! Do Vinohradského divadla - velká věc!
Kam nás zavedlo povídání o bramborách...

Zdá se, že všichni, kteří jsme tady vstoupili do bramborové diskuse, jsme prožili kus života na východě? V Čechách i na Moravě.

A h. to napsal-a krásně. Duch místa se nezapře!
Inu, vliv brambor....

Snesitelný den přeji!






Lucifer
6
Lucifer * 05.06.2013, 23:23:01
Ano, Stello, dodnes na ně vzpomínám Šlápnul vedle

Na brigády jsem chodil i o prázdninách. Jedna z nejšílenějších byla u jednoho stavebního podniku. Míchal jsem na jakési stavbě maltu, ale pak mě poslali do Jeseníků pomáhat stavět jejich podnikovou chatu. Makačka jako prase. Dopoledne jsem tahal z lesa obrovské klády a večer totálně upracovaný jsem šel do blízké hospody, kde se cigaretový kouř dal krájet nožem. V noci jsem lítal v kosmických dálavách, no a během rána jsem se z té těžké kocoviny vyhrabal těžkou prací. K večeru jsem zase měl žízeň. Úžasný

5 No vida.
Stella (neregistrovaný) 05.06.2013, 21:19:54
Brigády byly nezapomenutelné. Někdy nejvíc vyučovacích hodin ze všech předmětů. A občas za mrazu. A každý den ještě paběrkovat vybrané pole - pak se všechno vysypalo a shnilo....
Heč! My jme mívali salám!

A synchronicita byla jen v tom, že běžel školní rok určený něčemu jinému.
Ale jinak: Chvála bramborám.

Lucifer
4
Lucifer * 05.06.2013, 15:38:58
Přidávám se s jednou krátkou pochvalou: Občas dávám přednost bramborovým knedlíkům před knedlíky houskovými.

A ještě krátká vzpomínková: Vyrůstal jsem v kraji, který byl spíše bramborářskou oblastí. Na gymplu jsme jezdili na bramborové brigády. Půl dne jsme lezli po čtyřech a sbírali brambory do kýblů. Pak jsme za odměnu dostali kus vuřtu s chlebem a lehce zabarvenou horkou vodou, které říkali čaj. Peníze, které jsme si vydělali, se uložili do třídního fondu a na konci roku jsme za ně jeli na školní výlet. Tuším, že ve třetím ročníku jsme vyrazili do Prahy. Tehdy jsem tuhle stověžatou matičku viděl poprvé a ani ve snu mě nenapadlo, že v ní strávím možná víc jak půlku života.

h
3
h 05.06.2013, 14:50:07
klíďopíďo si ty brambory pochvalme ... je to vpravdě dar nebes a Evropu mnohokrát zachránily před hladomory .... mimoto jsou chutné, nepříliš jedovaté, docela dobře stravitelné ... a nakonec, celosvětové firmě s bývalým majitelem s českým původem vydělaly v podobě hranolků docela dost peněz, ne?
u nás v Podkrkonoší se brambory jí normálně vařené, dále jako kaše, knedlíky, halušky, bramboráky, vošouchy, sejkory, lepenice ...
sláva jim, ona tady většina hlíny kolem je půl na půl s kamením, břidla ... moc obilí v tom nevyroste, brambor ale fůra ... a pěkných ...
asi tůlik, nejvíc tady vyroste jablek, brambor a zelí, kráva se též napase ... dost na to, aby jeden nezemřel hlady ...
Pánbůh to dobře zařídil ...

Lucifer
2
Lucifer * 04.06.2013, 18:22:19
Stello, návštěvníci NČ jsou povětšinou buď jenom čtenáři, anebo i diskutéři, ale diskutují někde jinde, protože tam mají své kamarády. Situace se zde ovšem tu a tam mění. Úžasný

1
Stella (neregistrovaný) 04.06.2013, 07:58:52
No není škoda, že o tak závažném tématu nikdo nedebatuje? Kde by byla Evropa i Amerika bez brambor! Lidí podstatně míň...
Ale je fakt, že to podstatné bylo řečeno,tak - konec!

«     1     »