Nepečený dortík s jablky, datlemi a vlašskými ořechy

rubrika: Pel-mel


Zde je ( třeba i vánoční) recept na (imho) velice dobrý a zároveň zdravý, nepečený desert, který kromě manganu a mědi obsahuje i slušnou dávku mastné kyseliny omega 3 (2.84 g). 15 dkg porce má 340 kalorii.

Zuzana


applewalnuttart.jpgPříprava trvá kolem 30 minut, chlazení asi 60 minut.

Přísady: napřed udělejte krustu. K tomu potřebujete 25 dkg vlašských ořechů, 15 dkg datlí a špetku mořské soli.

Náplň do krusty: 3 zelená jablka, šťáva z jednoho citronu v 1/2 litru vody, 1/3 čajové lžičky skořice, 1/2 čajové lžičky nového koření, 1/8 čajové lžičky hřebíčku, (nové koření a hřebíček roztlučené), 2 polévkové lžíce medu, 1, 5 dcl jablečného džusu a 10 dkg hrozinek.

Příprava

  1. Vlašské ořechy a vypeckované datle dejte do procesoru a dobře je rozmixujte. Mají být dobře rozemleté, ale ne zcela hladké, směs má být spíš hrubší. Směs potom rovnoměrně rozprostřete do asi 23 cm ( v průměru) dortové formy. Krustu ve formě dejte chladit do ledničky.
  2. Jablka nakrájejte na čtvrtky, zbavte je jádřince a čtvrtky jablek nakrájejte na asi 6 mm plátky. Nakrájená jablka přelijte citrónovou vodou a proceďte v cedníku.
  3. Nakrájená jablka dejte do pánve s ostatními přísadami a vařte asi 10 minut za střední teploty a neustále míchejte.
  4. Vyndejte jablka z pánve lžící s drážkami, dejte je do misky a nechte kompletně zchladnout.
  5. Zredukujte tekutinu na pánvi na polovinu a nechte ji rovněž zchladnout.
  6. Vychlazenou krustu v dortové formě vyplňte zchladlými jablky a zredukovaný zchladlý sirup z pánve rozetřete na jablka.

 

A pozor: Krusta je vynikající pokud je připravena správně. V první řadě je důležité vybrat pevné datle, které nejsou příliš lepivé. Zde jsou doporučovány datle Zahidi. Krustu je lepší procesovat ve dvou dávkách a nerozmixovat moc do hladka. Jedna dávka by se neměla procesovat déle než 40 vteřin. Jestliže krustu rozmixujete příliš, bude mazlavá a kašovitá - nebude mít žádoucí konzistenci. Na druhé straně - není-li rozemletá dost, nebude držet pohromadě. Takže návod 40 vteřin na jednu dávku je třeba dodržet přesně. Můžete zkusit odhadnout konzistenci krusty podle uvedeného obrázku.

Enjoy!

Přeju všem hezké vánoční svátky a dobrý, zdravý rok 2011. A pozor na kocovinu! ;)

 

glassofwine.jpg


komentářů: 5         



Komentáře (5)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

5
Zuzana (neregistrovaný) 23.12.2010, 19:48:50
Dekuju Vam vsem i za Lucifera, ktery oznamil vanocni neviditelnost, mejte se pres svatky prima, v novem roce budte zdravi a stastni - a zustante nam verni.:)

4
Marie (neregistrovaný) 23.12.2010, 19:44:02
Já přeju taky, všem zúčastněným, radost ze života, klid, pohodu a trochu štěstí !

3 Zuzano a Lucifere.
Ludmila (neregistrovaný) 23.12.2010, 15:31:59
Připojuji se k Milošovi a přeji Vám hlavně hodně zdraví a spokojenosti,hezké prožití svátků vánočních a klidný vstup do nového roku.

2
Miloš (neregistrovaný) 23.12.2010, 10:27:00
Zuzano, přeji vám a Luciferovi pohodové vánoce, v novém roce vše nejlepší, pevné zdraví a hodně úspěchů.

P.S. A nám, čtenářům, přeji hodně Vašich hezkých článků, informací a hudby.

1
Zuzana (neregistrovaný) 23.12.2010, 00:32:34
6. Vychlazenou krustu v dortové formě vyplňte zchladlými jablky a zredukovany zchladly sirup z pánve rozetřete na jablka. Desert chlaďte v ledničce do doby, ne? ho budete jíst. Měl by se chladit přikrytý, aby nezvlhnul. Nakonec desert ozdobte vanilkovým jogurtem, ale nemusí být.

Proc to vypadlo, netusim, ale informace o prikryti behem chlazeni je dulezita, kdyz uz bereme vazne jakykoliv recept. ;)

«     1     »