Smažený sýr

rubrika: Pel-mel


Smažený sýr alias smažák je v Česku po mnoho desetiletí jedním z nejoblíbenějších jídel. Zpravidla ho lidi konzumují v restauracích, někdy si ho dělají i doma. Je snadný a rychlý na přípravu a dobře zasytí. Jako příloha obvykle slouží fritované hranolky a tatarská omáčka. Je to opravdu zdravé jídlo? Na portálu Dotyk.cz ale i jinde jsem se dozvěděl, že tento pokrm může být zdraví velmi nebezpečný. Následují poupravené výňatky z článku na Dotyk.cz.

 

Lucifer


Smažený sýr patří k tradiční místní kuchyni. Nenajdete českou restauraci, která by oblíbenou pochoutku nenabízela ve svém menu. Nikoho nepřekvapí, že tento pokrm není zdravý, ale ve skutečnosti před ním lékaři varují. Negativní účinky na naše zdraví jsou alarmující.

 

Tato pochoutka je zákeřným zabijákem vašeho zdraví. Zdá se, že právě v letních dnech je vyhledávaným jídlem na koupalištích i festivalech. Obsahuje velké množství nezdravého LDL cholesterolu. Zlatavý smažený sýr je jedním z nejvíce kalorických jídel.

 

Jeho energetická hodnota je vyšší než 1047 kcal. Standardní porce hranolků má kolem 300 kcal. To je v součtu téměř 1400 kcal. Doporučený denní příjem energie pro dospělou osobu by se měl pohybovat mezi 1500 až 2000 kcal.

 

Cokoli smaženého a fritovaného se nepočítá mezi zdraví prospěšné jídlo. Smažením vznikají nebezpečné látky, které poškozují nervové tkáně. Ohrožen je i žlučník a žaludek, protože takové jídlo je velmi těžké, a mastnota může dráždit trávicí systém.

 

Pro naše trávení je smažák s hranolky těžce stravitelný. Při přepalování oleje u smažení vznikají vysoké dávky akrylamidu, který je karcinogenní látkou. Olej při smažení dosahuje teploty až 190° C. Kromě vzniku nebezpečných látek je jasné, že při takové teplotě došlo ke zničení veškerých výživných látek. Sýr se tak stává nezdravou nevhodně upravenou hmotou, která našemu organismu nic nepřináší. Naopak.

 

Vzhledem ke vzniku karcinogenních látek může našemu tělu hrozit zvýšené riziko onemocnění zákeřnou rakovinou. V ohrožení je naše slinivka, zdravá hladina cholesterolu i náš kardiovaskulární systém. Podle vědců je ohrožen i náš reprodukční systém. Podle studií může dojít i k neplodnosti.

 

V USA jsou fastfoody se smaženým jídlem velice populární. To se ale odráží na zdraví amerických občanů. Riziko kardiovaskulárních onemocnění je mnohonásobně vyšší než například v Asii. Navíc je alarmující nárůst obézních lidí.

 

Nejde pouze o nadváhu a vzhled. Je ohroženo fungování metabolismu, hrozí cukrovka, onemocnění srdce a cév, zejména ateroskleróza, která může způsobit infarkt nebo mrtvici. Ohrožena je imunita, a život se zkracuje až o devět let.

 

Zdroj: Dotyk, Nejoblíbenější pokrm Čechů je největší zlo, varují lékaři. Způsobuje rakovinu a ničí nervové tkáně

 

Můj komentář

 

Za minulého režimu jsem si často v restauraci dával smažák. Byl chutný a nepříliš drahý. Po pádu onoho režimu jsem si v restauraci dal smažák jen výjimečně. Upřednostňoval jsem jiná jídla.

 

V devadesátých letech se v Česku objevila asijská jídla. Nejvíce mě zaujalo sushi (suši) a sashimi (sašimi) Základem sushi je rýže ochucená octem, ale nikoliv syrová ryba, existuje několik druhů sushi bez obsahu ryby. Slovo "sašimi" pochází z japonských slov "sa" (což znamená "nůž") a "ši" (což znamená "filet"). Jedná o japonskou specialitu, která se skládá z tenkých plátků syrové ryby. Obvykle se podává pouze se sójovou omáčkou.

 

Poprvé jsem si tu japonskou specialitu vychutnal na konferenci v Kjótu. Zašli jsme s kolegou do sushi baru a sedli ke stolu u dvoupatrového dopravníčku, po němž putovaly talířky se sushi, sashimi a dalšími specialitami. Prázdné talířky jsme pak vršili na sebe a po ukončení konzumace odnesli k pokladně. Čím víc talířků, tím větší útrata.

 

V Nových Butovicích, jakož i v dalších částech Prahy a kdekoli jinde, existuje něco podobného. Jednu dobu jsem tuhle restauraci v NB navštěvoval. Měl jsem pocit, že jím něco exotického a zdraví prospěšného. Postupně mi však docházelo, že ty válečky s trochou rýže či kousíčky lososa jsou předražené. A tak jsem s tím skončil. Bezpochyby je to zdraví prospěšnější než smažák, ale mně to přestalo imponovat.


komentářů: 0         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 0 »

«    »