Kakost smrdutý

rubrika: Pel-mel


Existuje rostlina, která nepříjemně zapáchá, obzvláště když rozdrtíte její listy. Lidově je nazývána též čapí nůsek, čapina, kyčník nebo jako ostatní druhy tohoto rodu stinkovo koření a muškát. Nenechte se však zmást. Kakost smrdutý má pozoruhodné léčivé vlastnosti. V Česku patří kakost smrdutý k hojným druhům, rozšířený je zejména ve stinných a polostinných listnatých nebo jehličnatých lesích, zahradách, parcích, zdích nebo skládkách. Roste na celém území Česka od nížin až po horské oblasti. Vyskytuje se v celé Evropě, na Blízkém východě, v severní Africe, a pásmu jižně od Himálaje až po Tichý oceán. Na Severoamerickém kontinentě se přirozeně vyskytuje v Kanadě a USA. Introdukován byl na Kubu do Jižní Ameriky, Madagaskar, Japonsko a Nový Zéland.

 

Lucifer


Nenápadná bylinka s růžovými kvítky, která se často skrývá ve stínu stromů a keřů, může být klíčem k vašemu zdraví. Kakost smrdutý není na poli léčivek žádným nováčkem. Jeho využití sahá až do starověku, kdy byl ceněn pro své léčivé vlastnosti v mnoha kulturách po celém světě. Znali ho už staří Řekové a Římané a ve středověké Evropě nesměl chybět v žádném herbáři. Navzdory svému ne příliš lichotivému jménu byl totiž považován za rostlinu s magickými schopnostmi.

 

Kakost smrdutý preferuje stinná a vlhká místa. Nejčastěji ho můžeme vidět v lesích, na okrajích cest, v křovinách nebo na kamenitých svazích. Tady všude je poměrně hojný, a to zejména v listnatých a smíšených lesích. Potkat ho tak můžete při procházce Českým středohořím, v Beskydech nebo třeba v Českém krasu. Jeho růžové květy a charakteristicky tvarované listy zdobí přírodu od jara až do podzimu.

 

Možná vás napadlo, proč se této bylince říká „smrdutý“. Odpověď je jednoduchá – při rozdrcení vydávají listy kakostu charakteristický, ne příliš příjemný zápach. Ten je způsoben přítomností éterických olejů, které jsou však zodpovědné za mnohé léčivé účinky rostliny. Je to skvělý příklad toho, jak příroda funguje. To, co nám může připadat nepříjemné, je ve skutečnosti obranný mechanismus rostliny, který jí pomáhá přežít a zároveň jí dává léčivou sílu. Až po usušení ucítíte jemně sladkou vůni.

 

Jednou z nejvýznamnějších přínosů kakostu je jeho schopnost hojit sliznice. „Obsahuje látky, které mají protizánětlivé a adstringentní účinky,“ vysvětlují odborníci. To znamená, že dokáže stahovat tkáně a podporovat jejich hojení. Proto je tak účinný při léčbě zánětů žaludku, střev a dýchacích cest. Výzkumy ukazují, že kakost může být velmi užitečný při léčbě gastritidy, žaludečních vředů a dalších zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Zároveň může pomoci při hojení sliznice dýchacích cest, což z něj dělá cenného pomocníka při léčbě bronchitidy nebo zánětu průdušek.

 

Bylinka je také bohatým zdrojem antioxidantů, zejména flavonoidů a taninů. Tyto látky pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, a tím přispívají k prevenci mnoha chronických onemocnění. Antioxidanty mohou pomoci zpomalit proces stárnutí a chránit tělo před oxidativním stresem, navíc podporují celkovou imunitu organismu. V neposlední řadě pak má kakost antiseptické účinky, což znamená, že dokáže ničit bakterie a další mikroorganismy. Proto může být účinný při léčbě drobných poranění kůže, vyrážek nebo dokonce ekzémů.

 

Zdroj: Dotyk, Hojí a čistí sliznice žaludku, střev i plic: Na louce ho nepřehlédnete a zapáchá, ale je ďábelsky účinný (plus Wikipedie)

 

Moje poznámka

 

Napadla mě ještě jedna rostlina. Špenát. Je zdraví prospěšný, neboť je vynikajícím zdrojem těchto vitamínů a minerálů: Špenát má vysoký obsah karotenoidů, které vaše tělo může proměnit na vitamin A. Dále obsahuje vitamín C, K1 a B9. Kromě toho obsahuje železo a vápník. Obsah železa ve špenátu je nicméně stejný jako v kterékoliv jiné listové zelenině, ačkoli jednu dobu se objevila mylná informace, že je v něm železa mnohém více. Špenát také obsahuje několik dalších vitamínů a minerálů, včetně draslíku, hořčíku a vitamínů B6 a E.

 

Napadlo mě, že už dlouho jsem neměl špenát. Rozhodl jsem se, že tento výpadek musím napravit. Koupil jsem si hotové jídlo, které se skládá ze špeclí, špenátu a vepřových výpečků. Špecle (z německého Spätzle) jsou vaječné nudle nebo noky užívané v jihoněmecké, jihorakouské, švýcarské, maďarské, alsaské a jihotyrolské kuchyni.

 

Ve filmu Což takhle dát si špenát se nadhodila myšlenka, že omládnutí díky jistého zařízení se může urychlit po následném požití špenátu. To mě zaujalo. Kde sehnat špenát vím, nevím však kde sehnat to zařízení.


komentářů: 0         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 0 »

«    »