Nezdravé přísady v potravinách a tisíciletá bakterie jako elixír mládí

rubrika: Pel-mel


Škodlivé přísady v potravinách zahrnují řadu látek, které mohou být pro zdraví nebezpečné. Umělá barviva (E122, E124, E129), konzervanty (E210, E220), umělá sladidla (E951, E952) a další podle některých zdrojů mohou způsobovat alergické reakce, hyperaktivitu u dětí a další zdravotní problémy. V tomto článku se budu s pomocí internetového portálu Dotyk.cz věnovat transmastným tukům a emulgátorům, které se v průmyslově zpracovaných potravinách vyskytují v nebývalém množství. Na závěr jsem přidal informaci o několik milionů let staré bakterii, kterou se dá považovat za elixír mládí.

 

Lucifer


Transmastné tuky

 

Některé látky, které najdeme v řadě oblíbených potravin, mohou mít pro zdraví katastrofální následky. Češi je přitom konzumují v alarmujícím množství, často aniž by o tom věděli. Kupříkladu transmastné tuky mění strukturu buněčných membrán a zvyšují riziko aterosklerózy a srdečních onemocnění. Přispívají také k oxidačnímu stresu, poškozují buňky, urychlují stárnutí a oslabují imunitu. Některé studie dokonce naznačují souvislost s rakovinou prostaty a tlustého střeva.

 

Transmastné tuky jsou nenasycené mastné kyseliny, které se v potravinářském průmyslu široce používají. Zlepšují trvanlivost a konzistenci výrobků, ale mají negativní vliv na naše zdraví. Podle nejnovějších výzkumů Češi konzumují tyto nebezpečné látky v množství, které výrazně překračuje doporučené hodnoty.

 

Transmastné tuky najdeme v mnoha běžných potravinách, které Češi milují a konzumují téměř denně. Patří mezi ně tavené sýry, smažené pokrmy, margaríny, sladkosti, pečivo, instantní polévky a omáčky z prášku. Je to vlastně většina průmyslově zpracovaných potravin. Pro jejich identifikaci je klíčové číst etikety na potravinách. Měli byste hledat informace o částečně ztužených olejích nebo hydrogenovaných rostlinných olejích – právě ty indikují přítomnost transmastných tuků. Plně ztužené oleje naopak tyto škodlivé mastné kyseliny neobsahují.

 

Omezení příjmu vyžaduje určité změny stravovacích návyků, ale ty mohou mít zásadní vliv na vaše zdraví. Vždy čtěte složení potravin a vyhýbejte se produktům, které obsahují „částečně ztužené tuky“ nebo „hydrogenované oleje“. Omezte konzumaci fastfoodových jídel, která jsou často připravována na přepálených tucích. Upřednostňujte čerstvé a minimálně zpracované potraviny před průmyslově zpracovanými výrobky. Při pečení a vaření používejte kvalitní rostlinné oleje, jako je například řepkový. Vyhýbejte se levným sladkostem, sušenkám a pečivu z průmyslové výroby, které často obsahují vysoké množství transmastných tuků.

 

Emulgátory

 

Emulgátory, které zajišťují správnou konzistenci potravin a pomáhají mísit vodu s tuky, se nacházejí v naprosté většině průmyslově vyráběných potravin. Nové výzkumy však odhalují jejich temnou stránku – mohou narušovat střevní mikrobiom a vést k závažným zdravotním problémům.

 

Narušení ochranné vrstvy střevní sliznice způsobuje průnik škodlivých bakterií do organismu a výrazně zvyšují riziko vzniku rakoviny střev, zejména u mladších jedinců. Dále vám hrozí syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a cukrovka 2. typu. Například pouhých 50 gramů průmyslově zpracovaného masa denně (což odpovídá dvěma plátkům šunky) zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu o 15 procent.

 

Když sáhnete v obchodě po běžném pečivu, uzenině nebo třeba zmrzlině, s velkou pravděpodobností si domů přinesete i emulgátory. Tyto látky označované tradičními „éčky“ v rozmezí E400 až E495 jsou všudypřítomné – najdete je v pekařských výrobcích, masných produktech, cukrovinkách i kosmetice.

 

Nejčastějšími emulgátory v potravinách jsou guarová guma (E412), estery kyseliny vinné (E472), xanthanová guma (E415) a mnoho dalších. Situace je ale o to závažnější, že emulgátory jsou přítomny i v produktech osobní hygieny, jako jsou sprchové gely nebo krémy. Jejich celkový vliv na lidské zdraví tak může být ještě významnější, než se původně předpokládalo.

 

Bakterie, která funguje jako elixír mládí

 

Psal se rok 2009, kdy vedoucí katedry geokryologie Moskevské státní univerzity Anatoli Brouchkov objevil na místě známém jako Mamutí hora v republice Sakha na Sibiři tenkou bakterii. Byla schovaná ve zmrzlé půdě, staré 3,5 milionu let, několik metrů pod povrchem. Když ale permafrost změkl, dala se do pohybu. Jako kdyby se právě probudila ze zimního spánku.

 

Rozhodl se, že ji v laboratorních podmínkách důkladně prozkoumá. Nejdříve ji aplikoval na obilí, poté ji vložil do těl octomilek a myší. Ve všech experimentech tato bakterie stimulovala růst a posilovala imunitní systém organismů. Optimistické se ukázaly rovněž testy na lidských bílých a červených krvinkách. Navíc se ukázalo, že staré myši během několika týdnů výrazně omládly a znovu se staly plodné. Vědci však stále netuší, jak je to možné. Předpokládají ale, že bakterie dokáže produkovat látky, které buňky rostlin i zvířat chrání před poškozením volnými radikály a potlačují tak jejich degradaci.

 

Anatoli Brouchkov se rozhodl, že bakterii, kterou nazval Bacillus F, aplikuje na vlastním těle. Nebál se, že onemocní nebo zemře. Předpokládal totiž, že je tento organismus přítomný ve vodě, kterou pijí sibiřští Jakuti, pyšnící se pozoruhodnou imunitou. Po několika týdnech zjistil, že přestal být unavený. „Již dva roky jsem nebyl nemocný, jsem produktivní a cítím se skvěle,” tvrdí geokryolog.

 

Zdroj: Dotyk


komentářů: 0         



Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 0 »

«    »