Křidýlko nebo stehýnko

rubrika: Pel-mel


Objevil jsem zajímavý text JUDr. Jaroslava Janečka - advokáta, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR, správce konkurzní podstaty u Obchodního oddělení Městského soudu v Praze a člena Syndikátu novinářů. Text či dopis je asi skoro rok starý a možná jste ho už někteří četli. Není však od věci připomenout si ho znovu a pokud jste tuhle informaci ještě neviděli, tak se máte na co "těšit".

Lucifer


Nechci Vám brát iluze, ale ...

kridylko-nebo-stehynko.jpgNa úvod chci sdělit, že nejsem přítelem "starých pořádků" či člověkem, který by si přál návrat režimu, který tu byl před dvaceti léty. Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo. Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech, je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí" skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví. Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. atd. Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle. Potraviny jsou dnes samá náhražka.

Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým). Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt. Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to! Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc. Jsou v tom usmrceny mikroorganismy. Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to! Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby. Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek. I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány jako mléčné či dokonce smetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukem rostlinným. Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou! Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí ze svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi. České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem.

Co je to drůbeží separát? Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodávají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za kilo tvoří spolu se sójou, chemikáliemi, céčky atd. jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že to žereme! (Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i dnes). Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam chemie. Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty.

Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které vypadají navenek jako salámy či šunka. Různé bůčky a slanina jsou dnes vyráběny zejména z přerostlých polských prasat, která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejich bůčky obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytky dováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílé maso je přece dietní! Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků. Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vám stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek.

Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se předtím neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo se prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové krásné ohnisko civilizačních chorob a alergií. Navíc se neustále snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval křupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.

Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve které je s bídou 10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých "kečupech" vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová" či "rajčatová omáčka". Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčata leda tak z rychlíku. Maso, zejména dovezené, je "nastavováno" vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která nemá s kousky dobrého masa, které jsme nacházeli v socialistických konzervách, nic společného. Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.

Lečo s klobásou již dávno není ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo žaludkem a ta "klobása" je sójová. "Hovězí" a "vepřové" maso ve vlastní šťávě nezřídka obsahuje i polovinu rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve mlely v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty "kvalitnější" konzervy obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchladne, lze ji úspěšně použít jako lepidlo. Paštiky a pomazánky jsou nastavovány škrobem, moukou a drůbežími separáty. Tradiční hospodská pochoutka utopenci se dnes změnila prakticky na sójové buřty v láku a nedá se to většinou jíst. Prošlé maso ze supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a podáváno jako specialita k letnímu grilování. Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu viděly leda tak z rychlíku. Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně jako různé oplatky a tyčinky. Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť. Z českého piva se povětšinou staly europatoky univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který "přeskakuje" klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu.

Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili sračka. Skalní pivaři dnes přecházejí na jedenáctistupňové pivo, které má aspoň trochu úroveň dřívější desítky. Některá šumivá vína se nedělají tradičním zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v regále jako "šampáňo." Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná o "perlivé víno." A dalo by se pokračovat. Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek značkový, že je zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky, prodávané v rámci celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin. Např. zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí z mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků.

Takových a různých dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme, bude hůř. Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové chuťovky, jako např. "dietní" drůbeží hamburgry, které se skládají z poloviny z drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových kůží, jsou jen začátkem dalších inovací. Složení výrobků, které se uvádí na jejich obalech, bude psáno stále menšími a menšími písmeny, aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají zrak v pořádku. Čekají nás doby, kdy budeme doslova "žrát" takové potraviny, jaké známe z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou inspirovat českou cestou z filmu Návštěvníci, kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako tradiční, ovšem jejich náplň je "božská" (jen Bůh ví, co v tom je!).

Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny. Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem. Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. Takový párek, který byl kdysi z hovězího a vepřového masa a sádla a stál xx korun, se porovnává se současným "párkem," který se dělá ze sóji, či jehož polovinu obsahu tvoří mouka a drůbeží separát.

Já mám někdy z důchodců srandu, že si kupují v supermarketech právě tyto nekvalitní a levné věci, které bych osobně nedal do huby, ale na druhou stranu si uvědomuji, že jim nic jiného nezbývá. Oni jsou zkrátka obětí podvodu spotřebního koše, ze kterého se počítají jejich důchody, pro ně (a nejen pro ně) je kvalitní potravina nadstandardem. V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou cenu koupíte "špekáček," který obsahuje pouze 27% masa. Česko se v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.

Konec citátu.

Zdroj se dá nalézt na nejrůznějších webech či blozích, kupříkladu tady, výňatek naleznete ke konci této stránky, kde se rovněž dočtete, že JUDr. Janeček náhle zemřel dne 22. 7. 2010.


komentářů: 6         



Komentáře (6)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

Lucifer
6
Lucifer 26.04.2011, 18:24:13
Pokud jde o předchozí režim, tak viz můj třetí komentář. Janeček má na mysli především potraviny, které se za pár korun hromadně nakupují v super či hypermarketech, obzvláště pak v Česku. Ty kvalitní pak nazývá luxus. Já bych to možná dal do uvozovek, protože cena kvalitních poravin z "luxusních" prodejen je bezpochyby mnohem vyšší než ze superhypermarketu, ale lidi ty prachy raději utratí za mobilování a jiné serepetičky. Problém je zřejme v celé naší postkomunistické konzumní společnosti.

5 No nevím...
Pavel Pokorný (neregistrovaný) 26.04.2011, 12:15:31
O spoustu věcí ve článku uvedených se nepřu, ale zarazila mne formulace

>>> Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem.

S párky nevím, na ty nejsem, ale ohledně jogurtů mám jasno - ty jedny jediné, co za socíku byly, se dnes dostanou stále a ve větším výběru, kečupy - v těch dobách jsem měl rád jedinou značku, Heinz, byla k dostání v Tuzexu. A rohlíky že tehdy nebyly gumový? To jsem blázen. To už rovnou zbývá napsat, že tehdy byly taky lepší banány a mandarinky.

Lucifer
4
Lucifer 17.04.2011, 22:59:41
Med jsem míval vždycky rád a včeličky považuji za jedny z nejužitečnějších tvorů na této planetě. V posledních nejméně deseti letech mi však med zakoupený v obchodě přestal chutnat a já ho přestal užívat. Před několika lety jsem však narazil na zdroj přímo od chovatele, a tak si medu už zase užívám. Med z obchodu se s tímhle medem nedá srovnat. Někdy si ho dávám do čaje a někdy dokonce i do kávy. Med, který prodávají v obchodech, je odpad, který vznikne po vytunelování všech užitečných komponent v zájmu prodeje farmaceutickým firmám, zahuštěný syntetickým medem.

Lucifer
3
Lucifer 16.04.2011, 12:49:43
Tady je ještě jeden link

http://adler.blog.cz/1010/okrskova-volebni-komise

Zajímavý komentář "důchodce" ke konci téhle stránky, který poněkud nahlodává oslavu kvality potravin za předchozího režimu

http://www.broumov.cz/forum/add.php?tid=00004708&name=

Pokud jde o současný stav v naší Kotlině, tak bych Janečkovi docela věřil. Stejně tak tomu, že je to u nás mnohem horší než třeba v Německu. Možná je to i jeden z důvodů, proč někteří naši politikové brojí proti EU.

Mám poměrně citlivý organismus, který dokáže rychle reagovat na nebezpečné látky v potravinách. Ještě někdy na podzim jsem se stravoval v naší bývalé "závodce", dnes "akademické" restauraci. Často se mi stávalo, že jsem pak celé odpoledne řešil trávicí problémy. Organismu se to většinou nakonec podařilo zpracovat, nicméně tento proces snižoval moje pracovní nasazení ]MrkajícíPodotýkám, že to není dáno jeho chorobným stavem, pouze tím, že obsahuje velmi citlivé detektory. Když jsem přestal navštěvovat "závodku", organismus se uklidnil. Navštěvuji v blízkém okolí celou řadu restaurací nejen s českou, ale i s čínskou či italskou kuchyní a trávení probíhá jako na drátkách. Firma, která provozuje "závodku", nejspíš nakupuje suroviny z velmi pochybných zdrojů.

2
Najihu (neregistrovaný) 16.04.2011, 10:35:17
Jau jau ...

1
Angioletto (neregistrovaný) 16.04.2011, 08:04:01
No fuj, už nemám chuť ani na svůj oblíbený jogurt po ránu a na oběd si zajedu zřejmě na jedno romantické místo, kde roste hojně zdravý Medvědí česnek. Ani se nedivím, že JUDr. už není mezi námi. Ten člověk musel zemřít strachy z náhražek a nás k tomu chce dohnat též.

«     1     »