Restaurace Akademie věd

rubrika: Pel-mel


Klasická závodka honosící se názvem restaurace, což je zavádějící, protože zde není obsluha. Nejvýstižnější název je Šlichtárna. Kvalita a chuť jídla závisí zřejmě na dodaných polotovarech a surovinách, a taky jak se co kdy povede. Často se i zadaří a je vidět, že kuchaři když chtějí, tak umí.

Haros


ruka.jpgVaří se tu tak, až jsou z toho zpocená okna. Porce je přiměřená, spíše však méně masa nebo bývá nestravitelné (tlusté, prorostlé, lojovaté nebo tuhá kližka). Většina polévek smrdí po hadru od nádobí a to i proti větru, často v nich ten hadr i plave (škrobový šlem ze škraloupu). Nutno vždy přebít notnou dávkou polévkového koření a pepře. Návštěva nadchne notorické bufeťáky, příznivce loterie a ty, kteří chtějí zavzpomínat na socializmus nebo základní školu (tam navíc smrděly i tácy).



Význam slova šlichta:

  • řídké krmivo zejm. z mouky a brambor
  • glejovitý roztok z rozvařeného škrobu

Restaurace Akademie věd
otevírá nové prostory za více než lidové ceny

Speciality pro spořivé a chudé

Pramenitá voda (vodovodní minerálka)
0,2 l 1,-
Zdravotní homeopatický nápoj (ředěný dle počasí) 0,2 l 3,-



Káva Lógrovka (z čerstvé kávové sedliny) 7 g 4,-
Káva Čurymuryfuk (ultralehká) 2 g 5,-
Káva Žiďák (cikorka z praženého zrní) 10 g 6,-
Káva Gastro (mix kávy a sušeného lógru) 2+5 g 7,-
Lesní čaj Smrkáč (ze smrkového jehličí) 10 g 5,-



Niva chléb (se zelenou plísní Roquefort) ks 1,-
Topinka Uhelka (ta zapomenutá)
ks
2,-
Morková kost Duťák (dietní bez morku) ks
3,-
Černé vejce Dora (v temnu uleželý pukavec) ks 4,-
Škraloup Šlichťák (ze škrobového šlemu polévek) 120 g 5,-
Loterijní polévka (slivka ze dna kastrolů) 0,2 l 6,-
Zeleninový salát Košťál (z čerstvých odřezků)
150 g 7,-
Kuřecí řízek Kožak (z kůže v kůžové emulzi) ks 8,-
Prasečí směs (ze spařeného pečiva a obilného šrotu) 150 g 9,-
Kvasar Kysel (pochoutka z překvašeného zelí) 150 g 10,-
Bramborové lupínky Slupkáč (restované slupky)
120 g 11,-
Eintopf Delikates (chuťovka ze stěn hrnců) 150 g 12,-
Kaše Velký třesk (směs luštěninových slupek) 150 g 13,-
Sýr Plesňák (Camembert s více druhy plísní)
ks 14,-
Ruský pochod (zapečení švábi s krmným bramborem)
150 g 15,-
Akademické tajemství (co se nesnědlo a zbylo od včíra) 150 g 19 ,-

Speciality pro otrlé

Řízek Hadrák (obalovaný hadr z nádobí) ks 4,-
Gyros Šporák (výpečky a nápečky z hořáků) 100 g 5,-
Sós Sifonšlem (dip z dřezového odpadu) 0,2 l 6,-
Gourmets Frites (sedlina z fritovacích nádob) 100 g 7,-

Pro dokonalý gurmánský zážitek podáváme pochutiny
na nádobí s vůní jarního septiku.

Celý personál i šéfkuchař Jiří Šlichtař Vám přejí
dobrou chuť a příjemné zažívání,
a také spoustu uspořeného času a penízků!

nakazacroprotlinelightzmensene.jpg


komentářů: 9         



Komentáře (9)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

Lucifer
9
Lucifer * 21.05.2013, 14:44:42
Dík za informaci. Kolegu Harose se jsem na to upozornil. Nedávno tam zcela výjimečně zavítal a o kvalitě jídla naznačoval něco podobného. Došel však k závěru, že stejně kvalitní či lepší pokrm si za stejnou cenu může dát v restauraci i s pivem a obsluhou.

Já jsem se v akademické restauraci stravoval zhruba třiadvacet let a zažil jsem ji ještě za totáče, kdy jsem stával fronty nejen na jídlo, ale i na stravenky. Pamatuji si na UHO a nejrůznější další blafy. Roztomilé bylo taky odnášení tácu s použitým nádobím do blízkého okénka, kde bylo zapotřebí to nádobí roztřídit, kupříkladu příbory se házely do kýble. Jednou jsem to třídění odmítl a ženská za okénkem na mě něco zařvala a pak tím příborem mrskla do kýble, až mě málem pocákala. K poměrně výraznému zlepšení došlo, když to převzalo SODEXHO, a pak se to zase zhoršilo, když SODEXHO vytlačila DORA gastro. Už jsem tam nebyl asi dva roky, ale v nejbližší době si to tam asi půjdu otestovat.

8 Změna
Kafa (neregistrovaný) 21.05.2013, 14:19:37
Od začátku 2013 se změnil provozovatel a tím dost podstatně i stav věcí. Pro znalé uvedu, že provozovatel je teď PLT Catering - stejný jako na UTIA (včetně denní nabídky).

Za sebe bych řekl: kvalita šla docela nahoru (vývoj v čase: Dora 8 bodů, Eurest -3 body, PLT 13 bodů ze 17 možných). 4 hotovky, 1-2 jídla na objednávku, zrušen teplý bufet, silně zredukovali studený bufet. Ceny šly nahoru - u jídel úměrně kvalitě (přiměřeně), u polévky jsem si vzpoměl na inflaci v Zimbabwe.

Nově se cítím o chuzen o ten pocit nejistoty, jesli si nebudu moct vybrat jediný jídlo, protože všechno v denní nabídce bude celkem slušně vypadající a výběr to komplikovalo(to se občas stávalo), nebo si nevyberu proto, že je všechno kentus. Teď bývá volba problém už jen proto, že vypadá všechno slušně.

DŮLEŽITÁ INFORMACE PRO STRÁVNÍKY o příčinách průjmu a zvracení na toaletě z dílny Dora Gastro naštěstí zůstala zachována. Ale i na toaletě se situace změnila. Dříve si každý mohl umýt ruce, aby si je pak mohl ušpinit muzeálním ručníkem s nápisem \"Laktos Praha\", který byl zřejmě za dob Brežněva z Laktosu vyřazen a pak třicet let roznášel žloutenku mezi hornické učně. Ručník byl odstraněn. A stejně tak mýdlo, aby odpadla možnost umýt si ruce a pak potřebovat ručník. A aby byla potřeba mytí rukou ještě snížena, byl uzamknut záchod. Příkladná racionalizace... Pokud potřebujete opravdu nutně, můžete vyžebrat klíč u kasy, případně zůstal zachován květináč před toaletami.

Lucifer
7
Lucifer 21.08.2011, 20:47:29
Trochu opožděně bych chtěl ještě připomenout úvodník, který jsem zde dal před rokem a půl a ve kterém jsem na Šlichtárnu již upozornil

http://lucifer.bloguje.cz/836237-patecni-pelmel.php

Lucifer
6 Á propos
Lucifer 19.08.2011, 20:55:46
škoda, že se k této debatě zatím nepřidal kolega Haros - zřejmě asi není na přijmu ]Mrkající

Lucifer
5 Mildo
Lucifer 19.08.2011, 20:52:00
něco podobného jsem zažil před lety na konferenci v Toulouse. Salónek nebyl jen pro šéfy, ale pro všechny profesory a asistenty a samozřejmě s obsluhou. Základním nápojem k zažití jídla bylo víno, jak jinak. Takhle nějak si představuji naši Akademickou restauraci, ale zatím je to jenom sci-fi ]Mrkající

4 Max-Planck- Kantina v Garchingu
Mgr.Milda (neregistrovaný) 19.08.2011, 20:07:14
je skutečně kvalitní restaurace. Pro šéfy tam mají salónek s obsluhou, nejedí ale nic jiného, než osazenstvo. Výběr je také ze tří jídel, navíc pěkný výběr studené kuchyně a chlazených nápojů. Ke kávě i cukroví, to ovšem jako diabetik pomíjím. Obávám se jenom, že po takovém obědě si většina vědců nejdřív zdřímne, problémy se řeší jindy- mám dojem, že ponejvíce v pozdních večerech.

Lucifer
3
Lucifer 19.08.2011, 16:56:53
Když jsem byl na stáži na univerzitě v Sherbrooku, navštěvoval jsem místní cafeterii. Po čase jsem zjistil, že základní menu je zhruba ve stejné ceně jako v nějakém bufetu či fastfoodu, takže jsem to dle potřeby začal střídat a někdy jsem si za trochu menší cenu koupil hotové jídlo v samoobsluze. Ve všech případech to mělo zhruba stejnou kvalitu, která nijak zvlášť neobtěžovala mé trávicí soukolí.

V případě Šlichtárny je evidentně něco špatného. Přišla už na to řada mých kolegů, takže v okolních hospodách neposedávám sám. Jiní asi mají kachní žaludek, a nebo si na ten trávicí proces zvykli jako na nezměnitelnou realitu. Je to škoda, protože kdyby Šlichtárnu začala ignorovat drtivá většina akademických strávníků, musela by se najít jiná firma a třeba by se to pak povedlo. Akademická restaurace by měla být naší vlajkovou lodí, kterou bych upřednosťoval hlavně proto, že přímo v našem areálu a tím se ušetří čas. Do okolních restaurací bych samozřejmě tu a tam zavítal, obzvláště se zahraniční návštěvou.

2 Doplňuji
Mgr.Milda (neregistrovaný) 19.08.2011, 16:45:12
muří nohy, ¨8364? znamenají ojro, to se zřejmě ještě nestačilo po těch blozích českých nějak rozšířit. Však co je 7 roků, mžik jenom krátký.....

1 Aach jo....
Mgr.Milda (neregistrovaný) 19.08.2011, 16:41:45
Když jsem v Mnichově, mám hned za rohem kantýnu Oberfinanzdirektion. Mají tři menu- za 2,90€, za 3,20€ a za 3,90€. Polévka, salát, moučník stojí zvlášť 0.70€ pivo atd samozřejmě také. Za 2,90€ je to vegetářské menu, zelenina, rýže, nudle, brambory a různě ochucené omáčky, spíš mdlé chuti. Za 3,20 už si můžete užít, třeba ajntopf s klobásou, fazole s masem a srbskou omáčkou, italské speciality. Za 3,90€ pak bývá třeba böflamott, což se správně francouzsky píše Boeuf á la Motte, docela dobře stravitelný, nebo platýz smažený s bavorským bramborovým salátem, můj favorit. Königsberger Klopse, pokud jsou dobře udělané, také lahůdka. Kdybych tam ale chodil častěji, asi bych neprolezl dveřmi, součet kalorií mi vychází tak vhodný pro dřevorubce a ne Schreibtischtäter.

«     1     »