Cholesterol - Strašák nebo přítel?

rubrika: Populárně naučný koutek


Strach z cholesterolu, který se podařilo zdravotnické osvětě vytvořit z obavy před onemocněním srdce a cév, vedl k masovému a úzkostlivému vyřazování nejenom másla, ale i vajec z jídelníčku. Avšak cholesterol je naprosto nezbytný a potřebný pro vytváření všech steroidních hormonů v lidském těle, pro výstavbu buněčných membrán a zejména pro vytváření a udržování nervových vláken, jichž máme v mozku několik desítek kilometrů, takže spotřeba cholesterolu je značná.

Lucifer


Steroidní hormony regulují metabolismus minerálů a vody a reakce organismu na stres. Významnými steroidními hormony jsou pohlavní hormony. Z cholesterolu se v lidském těle vytvářejí také žlučové kyseliny, které pomáhají při trávení tuků. Avšak spojení cholesterolu s infarktem myokardu a onemocněním cév v průběhu minulého století v medicíně pevně zakotvilo.

Již na počátku minulého století pozorovali vědci, že onemocnění cév je spojené s poruchou ve struktuře jejich vnitřní stěny, kde se vytvářejí pláty s vysokým obsahem cholesterolu. Vznikl pojem ateroskleróza (arterioskleróza). Ruští vědci v Petrohradě upozornili na možnou souvislost vzniku aterosklerotických změn s příjmem cholesterolu v dietě. Pro další polovinu století vědci nabídli jednoduchou představu o tom, že nadměrný příjem cholesterolu je spojený s nebezpečím vzniku aterosklerózy. Avšak zpočátku byly tyto myšlenky odmítány a převládalo přesvědčení, že ateroskleróza je onemocněním věku a nelze s tím nic dělat. Výzkumu metabolismu cholesterolu v lidském těle byla věnována veliká pozornost, o čemž svědčí i to, že za nové poznatky ohledně cholesterolu bylo uděleno 13 Nobelových cen! Pro pacienty je důležité, že na základě získaných poznatků se do medicíny zavedlo vyšetřování různých frakcí cholesterolu, známých jako HDL a LDL. Zatímco frakce HDL (lidově označované jako "hodný" cholesterol) nejsou spojované s rizikem vzniku aterosklerózy, naopak - odstraňují cholesterol z cév, cholesterol obsažený ve frakcích LDL představuje riziko pro ukládání cholesterolu.

Cholesterol se do organismu dostává buď potravou a je vstřebáván v trávicím ústrojí, nebo je v těle syntetizován. Nejvíc cholesterolu vzniká v játrech, v tenkém střevě a v kůži. Uvádí se, že denně se v játrech vytvoří asi 500 mg cholesterolu. Biosyntéza a transport cholesterolu jsou v lidském těle velmi složitě a přísně regulovány. Cholesterol je z lidského těla odstraňován převážně žlučí, ve které ho za jeden den člověk vyloučí asi jeden gram. Naopak velikou spotřebu cholesterolu mají játra, nadledviny a pohlavní žlázy, které vytvářejí steroidní sloučeniny.

Dnes doporučovaná cílová celková hladina cholesterolu v séru je asi 5.2 mmol/l. V případě vyšších hodnot celkového cholesterolu je pacientům doporučována dieta s omezením příjmu cholesterolu. Dlouhodobé praktické zkušenosti však ukazují, že ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu se objevují i u pacientů, kteří měli dlouhodobě hladinu celkového cholesterolu pod doporučovaným limitem. V roce 1977 byla v USA publikována studie sledující pití malého množství alkoholu (1-2 vína denně) u skupiny 490 000 amerických mužů a žen, která prokázala pokles celkového a LDL cholesterolu a současně vzestup koncentrace HDL cholesterolu. Tyto změny byly provázeny i snížením výskytu kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí v důsledku infarktu.

Jak se v 60. letech minulého století upevňovalo přesvědčení, že zvýšená hladina cholesterolu je příčinou kardiovaskulárních onemocnění, vědci a farmaceutické firmy usilovali o nalezení účinného léku pro snižování a regulaci hladiny cholesterolu v lidském těle. V tu dobu byl srdeční infarkt nejčastější příčinou úmrtí v USA. Japonský vědec Akira Endo v tomto období rozvíjel svoji myšlenku, že syntézu cholesterolu by mohly zastavit produkty plísní. Se svými spolupracovníky prozkoumal 3800 druhů různých plísní. V jejich rozsáhlém výzkumu se podařilo zjistit, že plíseň Penicillium citricum, izolovaná v Kjótu z rýže, je schopná některými svými produkty zastavit průběh jedné z reakcí v biosyntéze cholesterolu. Po velmi rozsáhlém testování se v roce 1982 objevily na trhu statiny s těmito názvy: simvastatin, paravastatin, fluvastatin, atorvastatin, rosurvastatin a pitavastatin. Výrobci prohlašují, že nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky. Po dlouholetém sledování účinnosti této terapie však nastává vystřízlivění. Ukazuje se, že snižování cholesterolu zdravým lidem nepřináší výrazný užitek, spíš způsobuje nežádoucí problémy.

Jistý průlom do vžitých teorií o cholesterolu jako jednoznačném viníku srdečně-cévních nemocí znamenala teorie, kterou přesvědčivě šířil dr. Kilmer McCully. Za hlavního viníka při tvorbě sklerotických plaků v cévách označil homocystein. Homocystein vzniká z metioninu přijímaného potravou. Patologická situace vznikne tehdy, když dojde k narušení rovnováhy mezi jeho syntézou a přeměnou na další aminokyseliny, což se nejčastěji děje v důsledku nadměrného příjmu potravin s metioninem a nedostatku kyseliny listové, vitaminu B6 a B12. Vysoký obsah metioninu se nachází v sezamu, v některých dalších semínkách, v mase a rybách. Většina ovoce a zeleniny má metioninu málo; poněkud více ho obsahují brambory a vařená kukuřice.

V historicky krátkém čase se medicínské propagandě podařilo vyvolat strach z cholesterolu a vytvořit éru posedlosti měřením hladiny cholesterolu. Lidé se dostávají do stresu, protože lékaři jim nařizují dodržovat dietu na snižování cholesterolu. Léky na snižování hladiny cholesterolu, statiny, se staly nejprodávanější skupinou léků, které užívají miliony lidí po celém světě. Dlouhodobá pozorování však prokazují jejich nežádoucí účinky.

Zdroj: Anna Strunecká, Jiří Patočka - Doba jedová


komentářů: 8         



Komentáře (8)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

8
Zuzana (neregistrovaný) 03.12.2012, 15:02:22
Nevim, kdo tvrdi, ze po zivocisnych tucich se tloustne. Muze se po nich dokonce i hubnout a jsou na tom zalozeny hned dve velmi zname diety: Atkinsova dieta, ktera se sestava pouze a vyhradne z zivocisnych tuku a South Beach dieta, ktere povoluje k zivocisnych tukum i zeleninu a lusteniny ( zhruba ). Ale presto, ze lidi na Atkinsove diete hubnou, maji tezke problemy s travenim a mozkove a srdecni prihody a ucpane tepny se u nich objevuji podstatne casteji nez u lidi napr. na vegetarianske diete nebo strave v niz se konzumuji zivocisne tuky jen velmi stridme. Objevuje se u nich taky daleko casteji rakovina tlusteho streva, napr..a jine nemoci a poruchy traviciho traktu.
Nakonec sam Atkins, ktery dietu vymyslel, se skacel uprostred ulice s mozkovou prihodou pred par lety.
Jinak - kdyby lidi skutecne vedeli jak maji jist, nemeli by doktori (malem) do ceho pichnout. ;)
Ano a lidi kteri se prejidaji, casteji tloustnou a bylo tomu tak i pred obdobim velkeho mnozstvi chemikalii v potrave, je to zkratka casto problem vetsiho prijmu kalorii versus maly vydej.

honza
7
honza 03.12.2012, 09:10:51
obedcně vzato, jakákoliv hysterie ohledně jedné jediné látky, chemické substance, enzymu, vitamínu či minerálu, je zcela nesmyslná ... a v lidském žití zákonitě nastávající. Lidstvo (a to i vědecká obec) si žádá pravidelné vzrušivé podněty (velmi rychlé střídání vzruchů se jmenuje disco či techno). Fámy o důležitosti, užitečnosti, prospěšnosti či nebezpečnosti toho či onoho jednotlivého budou vznikat neustále, co bude lidstvo lidstvem. Cholesterolová mánie je jednou z nich. Další je třeba mánie, že po živočišných tucích se tloustne. Nebo že obezita je způsobena přejídáním se. Všeho se hned chytne průmysl a reklama a mánie využijí zhoršením a zdražením nabízených produktů, doplněnou o podpůrné preparáty a údajné léky. Je to miliardy krát miliardový byznys, nic jiného. Každý ví, jak má jíst. Ale oni to nechtějí, musí lid ohlupovat ... a daří se jim to.

Lucifer
6
Lucifer * 24.11.2012, 20:46:21
Zítra, brzy po půnoci, se tady pokusím dát pár postřehů o zdravé výživě z knížky Pět Tibeťanů - záruka dlouhého života od Arnolda H. Lanze (viz odkaz na národ Hunza).

5
Zuzana (neregistrovaný) 24.11.2012, 20:28:30
S vejci je to i nadale sporne, posledni vyzkumy naopak zase tvrdi, ze ucinky jednoho snezeneho vejce se rovnaji jedne vykourene cigarete a ostre varuji proti konzumaci vajec - oproti kontroverznim vyzkumum predchozim (nekterym tedy) ktere tvrdily, ze vejce nejsou az tak skodliva jak se puvodne predpokladalo.
Mimochodem - koureni samo zpusobuje usazovani plaku a pomaha ucpavat tepny, zrovna nedavno jsem byla svedkem jednoho pripadu, kdy zraneny clovek ( z rodiny) nemohl byt ortopedicky operovan predtim, nez mu odstranili plak z koureni, podstoupil tedy operace dve: jednu srdecni, druhou ortopedickou. Operovat ho bez odstraneni plaku by prinaselo tezke riziko.
V kazdem pripade chci rict, ze mereni cholesterolu dulezite je a v pripade spatnych ukazatelu je treba prejit na lepsi zivotospravu a zivocisne tuky vymenit za rostlinne - s vyjimkou tucnych ryb jak losos, makrela, tunak, pripadne i pstruh nebo kapr, ktere obsahuji vysoke davky Omega 3.
Jinak orechy, seminka, rostlinne oleje, zejmena olivovy extra virgin a tak. Na maslo, sadlo, tucne masove produkty, nezdrave margariny s trans-fetem ( nejskodlivejsi vubec), plnotucne mlecne produtky fakt radeji zapomenout.
Pokud jde o ecka, tak to je jasne, o tom jsem psala nedavno na jinem blogu a dokonce se ozvali lidi ze zdrave vyzivy a na muj clanek pozitivne reagovali.

Lucifer
4
Lucifer * 24.11.2012, 19:31:58
Posedlost cholesterolem v medicínské propagandě občas vedla k mylným závěrům, kupříkladu v případě vajec

http://www.moje-fitness.cz/diety-jidelnicky/vejce-jsou-zdrava

Lucifer
3
Lucifer * 24.11.2012, 19:27:36
[1] Není ani čemu oponovat. Autoři netvrdí, že vyšší než normální hladina cholesterolu je neškodná, což platí o čemkoli jiném. Poukazují pouze na to, že za kardiovaskulární onemocnění může možná ještě mnohem více třeba homocystein, obecně však "západní" styl stravování s nadměrným příjmem kalorií, zejména tuků, k čemuž bych ještě přidal značné množství nejrůznějších "Éček"

http://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-naucny-koutek/754-ecka-v-potravinach.html

přepálených tuků v hromadných stravovacích zařízeních atd. Nemá smysl úpěnlivě sledovat hladinu cholesterolu, je třeba změnit životní styl. Třeba takoví Hunzové nic takového sledovat nepotřebují:

http://www.neviditelnycert.cz/blog/pel-mel/766-dlouha-leta-bez-potizi-a-nemoci.html

2
Zuzana (neregistrovaný) 24.11.2012, 15:50:32
Podle odborniku byste meli mit tyto ukazatele:

LDL ( low density lipoprotein, neboli spatny cholesterol) - min nez 100 mg/dL. Jestlize ale uz mate srdecni onemocneni, meli byste mit LDL pod 70 mg/dL.

HDL ( high density lipoprotein, neboli dobry cholesterol) by mel byt 60 mg/dL nebo vyssi.

Tryglycerides, coz je dalsi typ riskantniho tuku v krvi byste meli min nez 150 mg/dL.

Vysokou hladinu cholesterolu neni udajne radno ignorovat.

1
Zuzana (neregistrovaný) 24.11.2012, 15:46:41
Nemam v umyslu oponovat za kazdou cenu, jen uvadim trochu jiny pohled ze zlkusenosti kardiologu.

"Divate-li se na lidskou populaci, cim vyssi maji lidi cholesterol, tim vyssi je je u nich vyskyt srdecnich a cevnich onemocneni." To rika Dr. Laurence Sperling, jenz je reditel preventivni kardiologie na Emery University School v Atlante a ma v kardiologii dalekosahlou praxi. Zaroven s nim to tvrdi obrovske mnozsti dalsich odborniku-kardiologu.
Imho - chcete-li zabranit nezadoucim ucinkum leku, o nichz pise clanek, nezbyva nez merit cholesterol a v pripade ohrozeni zmenit zivotospravu ( cviceni, omezeni cholesterolovoych produktu, zvyseni konzumace cerstveho ovoce a zeleniny, atd..).

Vase telo si vytvari cholesterol a nadavkem ho jeste dostane, jite-li napr. vejce, maso a mlecne produkty. Dostanete-li do tela vic, nez vase telo potrebuje, cholesterol se zacne usazovat a budovat plaque (povlak) v tepnach. Ty zacnou pripominat zablokovane potrubi. Zuzeny prutok krve muze vest k mozkove nebo srdecni mrtvici a casto taky vede.

«     1     »