Umělá nekalorická sladidla

rubrika: Populárně naučný koutek


Při mém dalším víkendovém nájezdu do knihkupectví Academia se mi do rukou dostalo pokračování Doby jedové od Anny Strunecké a Jiřího Patočky, i když přispěvatelů k této části je více. V předmluvě se dva hlavní autoři zmiňují o tom, že se po vydání Doby jedové na jejich hlavu snesly i mnohé kritické připomínky, z nichž některé se kupříkladu ohrazovaly proti škodlivosti aspartamu (Nebezpečný aspartam I a II) či jiných "éček". S něčím takovým jsem se na internetu taky setkal, mimo jiné i s odporem proti škodlivosti glutamátu. Zajímavé je, že když se podívám na obal českých potravinových výrobků, glutamát tam skoro vždycky najdu, u německých či rakouských ne. Proč? Pojďme se teď podívat, jak na útoky proti škodlivosti aspartamu autoři ve druhém díle Doby jedové zareagovali.

Lucifer


Jako umělá sladidla označujeme synteticky připravené látky sladké chuti, které samy o sobě neobsahují téměř žádnou energii, nezvyšují hladinu krevního cukru a jejich jediným cílem je zpříjemnit chuť potraviny. Takové látky jsou označovány jako nekalorická sladidla, obvykle mají mnohonásobně vyšší sladivost než sacharóza a jsou vhodné pro diabetiky a obézní osoby. Od samého začátku jejich používání v potravinářství však existuje mnoho pochybnosti o jejich zdravotní nezávadnosti. Nejčastěji byla tato umělá sladidla podezřívána, že mohou vyvolávat rakovinu. Bylo provedeno mnoho studií, jejichž závěry se však velmi různí. Po počátečních jednoznačných závěrech o bezpečnosti umělých sladidel, pokud jejich dávkování nepřekročí doporučené denní dávky, se objevují desítky jiných, které upozorňují na to, že tato sladidla mohou být příčinou lymfomů, leukémií, rakoviny močového měchýře, mozku, chronické únavy, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, sklerózy multiplex, autismu a systémového lupusu.

Sacharin

Sacharin je jedním z nejstarších umělých sladidel. Byl objeven v roce 1879 a jeho objev byl významný zejména pro diabetiky. Sacharin byl dlouho podezírán, že způsobuje rakovinu. V sedmdesátých letech minulého století vydal FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv USA) prohlášení, v němž sacharin ve větším množství nedoporučil z důvodu výskytu nádoru žlučníku u laboratorních potkanů. Později se však ukázalo, že nádory u potkanů vznikají způsobem, který není u člověka možný. Přesto musely být v USA označeny potraviny obsahující sacharin varovnými štítky. Toto nařízení bylo zrušeno až v roce 2000, ale v některých zemích je používání sacharinu dodnes zakázáno. Např. v Kanadě již od roku 1977. Také WHO jej vyhlásila jako látku člověku potenciálně nebezpečnou. Sacharin je asi 300x sladší než sacharóza, ale má nepříjemnou kovově-hořkou pachuť.

Acesulfam K

Acesulfam draselný byl náhodně objeven v roce 1967. Je 180-200x sladší než sacharóza a působí v ústech mírnou pachuť, která se často maskuje jinými sladidly, nejčastěji sukralózou. Nevstřebává se sliznicí trávicího traktu, tudíž je zcela nekalorický, a protože se nemetabolizuje, vylučuje se močí v nezměněné formě. Studie, které byly zaměřeny, které byly zaměřeny na prokázání bezpečnosti acesulfamu, byly zpochybněny řadou jedinců a organizací.

Aspartam

Aspartam je dipeptid složený z kyseliny aspargové a fenylalaninu. Byl objeven v roce 1965 a dnes je nejpoužívanějším umělým sladidlem. Je však málo odolný proti teplotám, takže se nehodí na přislazování tepelně upravovaných výrobků. Také při trávení aspartamu vzniká fenylalanin, neměli by jej proto dostávat fenylketonurici. Je 220x sladší než sacharóza a bez výrazných vedlejších pachutí. Aspartam má energetickou hodnotu 4 kcal/g a není tedy zcela nekalorickým sladidlem. Jeho zdravotní nezávadnost je stále předmětem sporů.

Nejméně šest studií z poslední doby prokázalo, že aspartam stejně jako jiné náhražky cukru zvyšuje chuť k jídlu a narušuje přirozenou schopnost těla regulovat množství přijaté potravy. Výsledkem je to, že lidé tloustnou ještě víc, než kdyby jedli potraviny slazené cukrem. Avšak přibývání na váze není jediným škodlivým účinkem umělých sladidel. Těžko lze pochopit jak je možné, že látka, která dokáže vyvolat cukrovku a obezitu, ztrátu paměti, bolesti hlavy, deprese, leukémii, nádory mozku, nespavost a narušovat inteligenci, je stále součástí léků a potravinových doplňků, dietních nápojů, výrobků pro děti, nízkokalorických potravin a nápojů. V potravinách má označení E 951.

Dr. Morando Soffritti z Centra pro výzkum rakoviny Cesare Maltoniho v italské Boloni se zabývá výzkumem účinků aspartamu již 30 let. Jeho tým zjistil, že myši a krysy, jejichž matky byly krmeny aspartamem a které měly aspartam v potravě až do smrti, měly vyšší výskyt rakoviny jater a plic v dospělosti. Výsledky jejich experimentu dokumentují, že aspartam je karcinogenní látka dokonce i v denní dávce mnohem nižší, než je v současné době povolené pro člověka v EU i v USA. Zdá se, že výrobci jsou ve své obhajobě neškodnosti aspartamu schopni popírat i chemické složení aspartamu, který se skládá ze tří složek. Jsou to: kyselina aspartamová (stimuluje glutamátové receptory a vyvolává excitoxicitu), fenylalanin a metanol.

Sukralóza (Splenda)

V současnosti se hojně užívá sukralóza, látka 600x sladší než sacharóza. Sukralóza je synteticky připravený chlorovaný monosacharid, o jehož bezpečnosti se hodně diskutovalo. Vždyť ve své molekule obsahuje tři atomy chloru a organochlorové sloučeniny jsou obecně považovány za nebezpečné karcinogenní látky. V lidském těle neexistují enzymy, které by ji dokázaly rozštěpit, a proto je oceňováno, že není zdrojem žádných kalorií. Avšak část přijaté sukralózy se ukládá v tucích a zůstává tak v lidském těle, kde může škodit.

Zdroj: Anna Strunecká, Jiří Patočka - Doba jedová 2


komentářů: 21         



Komentáře (21)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

21
dominika (neregistrovaný) 09.03.2016, 13:00:22
[20] To je určitě možné, ale stejně tak je možné, že studie očerňujíci aspartam zase hradí výrobci cukru Ahoj

Lucifer
20
Lucifer * 25.02.2016, 15:42:39
[17] Já bych si tím nebyl tak jistý. Některé studie tohoto typu jsou hrazeny firmami, které ten produkt vyrábějí, viz třetí odstavec zde pod Aspartamem. Nejsem odborník, ale i přesto se domnívám, že je lepší vyhýbat se umělým sladidlům, ochucujícím látkám atd. a dávat přednost přírodním zdrojům. Už pár let si občas po ránu dávám k pití ve vodě rozpuštěnou šumivou tabletu vitaminu C. Zprvu jsem používal výrobek oslazený aspartamem a občas jsem pociťoval jakési nepříliš výrazné vedlejší účinky. Teď používám šumivé tablety vitaminu C slazené sacharózou a nic takového nepociťuji.

19
G (neregistrovaný) 25.02.2016, 13:09:10
K dobrému zažití poobjedního aspartamového moučníčku, nezaškodí poslechnout trocha doom-metalovou hudbičku >
https://youtube.com/watch?v=JqpzWUA-UWs

18
G (neregistrovaný) 25.02.2016, 12:50:03
Hele, koukám, že holky maj dycky v předjaří manévry, tak alternativa/modifikace/alternace na asi zatoulanou [1] zde dole »

Smutnila naše Jaruška
splakala žízně udička
vonička žízně ze zvyku
skončila sorbitolem v toniku

Plály ohňů éček hranice
smáčely nervů i Dominice
posledního aspartámu stanice
hle-tonoucí mouchy ve mlíce

Utichly výmluvy Iviny
úderem noci hodiny
Vyhasla isomaltu naděje
smutků bez víry bez boje

GAp


17
dominika (neregistrovaný) 25.02.2016, 10:29:50
3 roky jsou dlouhá doba a zjistilo se, že aspartam je bezpečný - povídání anglicky http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame povídání česky http://galenus.cz/clanky/vyziva/aditiva-aspartam

16
Jarka (neregistrovaný) 24.03.2015, 10:07:45
Dobrý den všem,

je až zarážející, jak moc jsme obklopeni náhradními sladidly. Myslím si, že je možné rozlišovat náhradní sladidla na úplně umělá a vyskytující se v přírodě. Mezi ty, které se vyskytují v přírodě, patří také sorbitol. Ale jak už je to se vším, i ten má (zejména ve větším množství) negativní účinky (např. laxativní apod.). Normálně se vyskytuje v ovoci (jablka, hrušky) a tak si myslím, že v rozumném množství je neškodný. Kdo si chce o něm něco přečíst, odporučuju tuto stránku http://sorbitol.cz/jak-se-vyrabi/

15 isomalt
Iva (neregistrovaný) * 18.03.2015, 21:37:16
Ahoj, možností využití náhradních sladidel je určitě více! Například isomalt se úspěšně doporučuje při redukční dietě. Je to sladidlo s přírodním složením a často ho užívají diabetici. Má své velké výhody, je to takové univerzální sladidlo. Je vcelku dostupný http://www.isomalt.cz/kde-sehnat-isomalt/ ikdyž dražší než běžný cukr

Lucifer
14
Lucifer * 29.08.2014, 20:02:24
Mimochodem, teprve teď jsem si všiml, že xylitol se na NČ přihlásil. Zajímavý nick, nicméně zdravím tam někam na druhou stranu Atlantiku. Úžasný

Lucifer
13
Lucifer * 29.08.2014, 16:32:20
Jak jsem nejen z uvedeného odkazu pochopil, tak USA xylitol vyrábí, ale ne z kukuřičných palic. Třeba

http://www.xylitolusa.com/

Zajímavá je jeho chemická struktura

http://cs.wikipedia.org/wiki/Xylitol

Celkem pět hydroxylových (OH) skupin. Když se OH uvolní, stává se z ní velmi reaktivní radikál

http://cs.wikipedia.org/wiki/Hydroxyl

Nachází se mimochodem též v proudu termického plazmatu generovaného vodou a argonem stabilizovaným obloukovým výbojem, což může sloužit pro zajímavé plazmochemické aplikace.

Tytéž atomy C, H, O (včetně OH skupin) má v sobě sacharóza (cukr)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Sacharóza

Jediný významný rozdíl je ve struktuře chemických vazeb. Sacharóza v sobě má dvě cyklické podstruktury.

Stella
12
Stella 29.08.2014, 15:43:44
To se ale hodně divím, že se v USA xylitol nevyrábí. Kde je zakopaný pes? Sbírání těch kukuřičných palic by přece nebyl problém.

xylitol
11 Xylitol
xylitol 29.08.2014, 15:38:19
Dobrý den,

pokud nechcete používat klasický cukr a zároveň se chcete vyhnout nekalorickým umělým sladidlům, existuje vhodná náhrada, tou náhradou je xylitol. Xylitol je sladidlo přírodního původu, které má méně kalorií i sacharidů než řepný cukr a chutná stejně.

Další informace o xylitolu najdete na: http://www.brezovycukr.cz

10
t149jd (neregistrovaný) 22.02.2013, 12:41:27
Hmmm... Smějící se

http://radiocafe.centrum.cz/klipy/2013/1/29/videa/je-sila-nactilete-holcicky-z-lustela-zpivaji-o-pedofilovi/?utm_source=crazycafe.centrum.cz&utm_medium=intercarousel

O těch dalších čtyřech možná chystaj něco na příště...

Pic, neska, sijesta, žádný lednový vedro, krápe, vjetrno, nevlídno = naprt

Lucifer
9
Lucifer * 22.02.2013, 11:20:43
[8] Stejné to je s glutamátem, cpou ho tady skoro do všeho, zatímco v německých či rakouských potravinách ho nenalézám vůbec. Děsivé.

Radši si dejme nějaký vtip. Když už jsem tady vzpomněl pedofilního sadistu...

Sedí v jedné cele pedofil, nekrofil, zoofil, sadista a vyznavač adrenalinových sportů. Najednou zoofil povídá :"Kdyby tu tak byla kočka." Pedofil na to: "Já bych radši koťátko." Nekrofil odpoví "Mrtvý." Sadista zakřičí: "Já bych ho zabil." Vyznavač adrenalinových sportů kouká po cele a pak řekne: "MŇAU!"

Úžasný

8
t149jd (neregistrovaný) 22.02.2013, 11:11:38
JJ, žiješ v Česku, Lůďo, tam je to noumální...

Lucifer
7
Lucifer * 22.02.2013, 11:05:28
[6] Pod tím videem jsem se v jednom komentáři dočetl, že dětem ve školách sypou do čaje aspartam. Dávat děckám do čaje bojovou látku? To musel vymyslet nějaký pedofilní sadista!

«     1    2   »