Čertí poklábosení


Komentáře (Array)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 955 »

8020
milda (neregistrovaný) 01.06.2014, 10:32:05
Pokud jsem vám dělal chutě, které se vám zdají nereálné v ČR, pak se omlouvám. Docela jistě mnohé z těch exotických přísad dostanete tam, kde nakupují i Vietnamci, ty peperony a artyčoky jistě i v Makru. Tam, kde chybí konkurence, budou ceny nejspíš dost přehnané.
Dnes vařím opět velmi obyčejně, zbyly mi odvčera v ledničce tři tenké plátky kuřecího, tak osmažím na másle a k tomu si udělám rýžové nudle.
Cestou do kliniky jedu kolem jahodového pole- koupím tam pro pacientky na pokoji asi kilo čerstvě natrhaných- mají úžasnou vůni, aroma, chuť i bez všeho. Sedlák tam má budku ve formě jahody, tam hlídá a prodává.

Stella
8019
Stella 01.06.2014, 10:06:56
Čtu s úctou - jak jinak... Krásný život po fyzice, když byl krásný s fyzikou.

Astro, já myslím, že ta jídla budou dobrá, jenomže je neznáme - tedy já ne.
Na rozdíl od tvého dnešního oběda jsem já včera dusila vepřové na žampionech. Mrkající S vyplazeným jazykem Dnes se těším na nové zelí.

Lucifere, připomínám starý vtip. Masochista prosí sadistu, aby mu udělal bolest, sadista odpoví: Neudělám.

Astra
8018
Astra 01.06.2014, 07:25:17
Milá Stello, ta smršť pánského vaření, ty jejich vášnivé úvahy o exotických jídlech - to všechno svědčí o tom, že pánové jsou gourmandové i gourmeti Usmívající se - a kam se třeba já hrabu se svojí českou kuchyní. Dnes například budu dělat vepře na houbách. Jak přízemní! - Bane! Ráda jsem si početla o jejich mlsných jazýčkách, čímž ale neříkám, že by mi chutnalo to, co chutná jim.

Milda je vyhlášený kuchař, to se o něm ví!

Milý Mildo, jsem ráda, že jste zabrousil na Luciferovy stránky a věřím, že to není naposled. Jste oživující element v každé tématice. Pozdrav vaší paní, hodně si užila bolesti, ale teď už to půjde jen k dobrému. Držím vám oběma palce! Ahoj

Lucifer
8017
Lucifer * 31.05.2014, 23:13:52
Já mám dnes taky dost, ani nevím proč. Že by ten veganský nášup? Za chvíli nám začíná červen. Jdu si pustit film, který jsem dnes stáhl, Lebkouni, což je taková sci-fi ptákovina, ale na usnutí by to mělo stačit. Dobrou noc, mildo. Usmívající se

8015 pro dnešek dost
milda (neregistrovaný) 31.05.2014, 23:02:06
ale jistě si ještě poklábosíme. Zatím si užívám života po fyzice. Člověk se svému povolání desítky let věnoval, ale v 76 letech mám pocit, že je dobře to předat mladé generaci. Ve stáří převládá retrospektiva, přehled přes to, co jsme kdysi chtěli a co jsme opravdu dokázali. V tomto ohledu si myslím, že těch pár mých publikací (asi 10 podstatných) opravdu přispělo k vývoji spektroskopie a že jsem nejméně jednomu adeptovi na Nobelovku podstatně pomohl (byl to Wolfgang Ketterle).
Vyvinul jsem mu vysokofrekvenční generátor pro jeho atomové pastičky (trap). Jinak s rubidiem jsem pracoval také, ale záměr, zviditelnit ty pastičky přímo na obrazovce nevycházel. Udržet v celém systému dostatečně nízkou teplotu nebyl reálný.
Ale vyhrál jsem si s napájením systému ROSAT a dokonce to i fungovalo, moje wavemetry pracují už roky v ústavech Max Planckovy společnosti. Desítky mnou vyvinutých vysokonapěťových zesilovačů řídí piezoelektroniku v laserech téže společnosti.
Takže můj život nebyl jistě zbytečný.
Teď se mohu věnovat mému hobby- historii techniky a společnosti.

Lucifer
8014
Lucifer * 31.05.2014, 22:34:12
To je pravda. Můj pokus nabourat Konfuciův výrok byl směřován k sebestředným jedincům, kteří jsou přesvědčeni, že to, co chtějí oni, musí chtít i ostatní, a naopak včetně negované formulace. Předpokládám, že Konfucius to měl ve svých spiscích dostatečně vysvětleno.

8013
milda (neregistrovaný) 31.05.2014, 22:26:06
To je riziko jakéhokoliv podnikání. Najít tu správnou vlnovou délku ke svému bližnímu.
Říkával už Ladův Perun, že se nedokáže zavděčit všem. Jeden chce sucho a teplo, druhý raději deštíček. Opravdu nezbývá, než ponechat živlům jejich průběh, stačí jenom, nezasahovat do toho ke škodě bližního svého. Pokud však bližní utrpí nějakou škodu, je naší povinností mu pomáhat.

Lucifer
8012
Lucifer * 31.05.2014, 22:19:34
mildo, ten výrok je jistě velmi moudrý, ale napadlo mě: Co když budu činit svému bližnímu, co chci, aby činil on mně, ale on nebude chtít, abych mu to činil, a bude mi činit něco, co by chtěl, abych činil já jemu, ale já nebudu chtít, aby mi to činil?

Mrkající

8011
milda (neregistrovaný) * 31.05.2014, 22:09:48
Díky, zajímavý odkaz. Já osobně bych spíše měl tendenci ke Konfuciovi. Snad nejpodstatnější jeho výrok je i základem křesťanství- "co nechceš, aby tvůj bližní činil tobě, nečiň ty jemu". Je to vlastně souhrn celého křesťanského Desatera.

Stella
8010
Stella 31.05.2014, 21:38:08
Co na to říkáš, Astro? Tak podnětné. Já jsem se bála sem něco o kuchyni napsat.
Kdyby tady člověk narazil na skutečně dobrou zeleninu i na koření... Ani rybám běžně prodávaným se nedá věřit. V malých prostorách odchovaný pangasius krmený bůhvíčím apod..

Lucifer
8009
Lucifer * 31.05.2014, 21:29:24
Je to tak, mildo. Když jsem před pár lety přičichl k buddhismu, zaujala mě mimo jiné i „střední cesta“ neboli „Ušlechtilá osmidílná stezka“, jednoduše řečeno, vyhýbání se extrémům

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ušlechtilá_osmidílná_stezka

Posílám pozdrav zpět do Mnichova.

8008
milda (neregistrovaný) * 31.05.2014, 21:14:59
Zdravím, Luci,
skutečně jsme ještě tady, já mám momentálně ale partnerku v klinice, dostala i druhý kyčelní kloub. Však jsme spolu 17.10.2014 přesně 50 roků. Každé odpoledne trávím tam, jenom tak jí ulehčím těch 5 týdnů v klinice, první operace se nezdařila, po dvou týdnech následovala druhá a tak chudák trpí.
Jako zkušený návštěvník Indie vím, co vegetariánství na celý život obnáší- mám rád dobře udělanou vegetářskou stravu, ale po skoro dvou měsících Indie (Byl jsem na stáži v Bhabha-institutu v Trombayi) jsem líbal zem na Mnichovském letišti, drobně tam poprchávalo asi jako dnes v Praze. Takže vyváženost je opravdu to nejlepší.
Dnes jsem si udělal dva malé prsní řízky z kuřete, opekl na másle a ze vší zeleniny v domácnosti podusil přílohu. Houby Muerr mám ještě namočené, takže příloha byla zajímavá. Chyběly mi ale velmi výhonky Mungo, zvané Lunia. Ty se v Mnichově dostanou jenom na Rosenheimerstrasse, tam je kilo za 50 Kč. Dováží se z Holandska každý čtvrtek. Ti Vietnamci na Rosenheimerstrasse umí česky, měli radost, když jsem je oslovil. Na Prahu vzpomínají v dobrém.
Ti vietnamci mají i bambusové výhonky naložené ve slaném nálevu a zelený koriandr, který těm jídlům dá teprve tu pravou chuť. Také citronová tráva a mořské řasy jsou důležité pro vegetariány.

Lucifer
8007
Lucifer * 31.05.2014, 20:41:15
mildo, ani mě tofu nijak zvlášť neoslnilo. Mám za sebou první půlku velké porce a pochutnal jsem si skoro jenom na rýži. Nemohl jsem si z té rozsáhlé nabídky vybrat, a tak jsem požádal paní za pultem, aby mi něco doporučila. Zítra to dojím a k tofu se už zřejmě nevrátím. Vegetariánem se zatím nechystám stát, tenhle víkend to jenom testuji, prostě jsem dostal takový nápad. Tvůj výběr je zajímavý. Z nevegetariánské potravy budu upřednostňovat hlavně ryby, k tomu jsem už ale v poslední době občas směřoval.

8006 Vegetářské dny
milda (neregistrovaný) * 31.05.2014, 20:28:33
S přibývajícími roky je určité odlehčení organismu vynecháním tučných jídel velmi rozumné. Ale zrovna tofu mi není nijak zvlášť sympatické. Klasický falafel, z květáku a ostatní zeleniny, dobře kořeněný, mi chutná snad nejlépe. Také kousky rýže, s piniovými oříšky balené do mladých vinných listů zrovna zbožňuji. Nakládané artyčoky, tu chuť znám z mládí, kdy jsme sbírali bodláky, jsou mi lahůdkou. K tomu olivy, je jich mnoho druhů, ale Kalamáta nebo černé jsou zpravidla nejlepší. Dále pak nakládané peperony, ne ty nejostřejší, jaké se prodává v ČR, ale ty střední, zpravidla zelené a z Řecka, nerozvařené, ale křupavé, bez těch se vegetarián neobejde. Do omáček samozřejmě s mírou dávám Sambál ulek, píše se to holandsky oelek.
Další nezbytnou složkou je i rýže, já miluji basmati (basmač je rolník) ale i vietnamská voňavá rýže je výborná (jasmin rice). Rozdíl je jenom v tom, že basmati je dlouhá a zůstane sypká, ta jasmínová rýže je spíš drobná a drží pohromadě.
Máte-li dostatek aromatické a dobře naložené zeleniny, kvalitní rýži a salát s dobrou zálevkou, maso vám vůbec chybět nebude.
Bílkoviny vám dodají houby (třeba čínské Muerr, Jidášovo ucho) povařené před použitím ve slané vodě a třeba i zašlehaná vejce v zapékané rýži.

Lucifer
8005
Lucifer * 31.05.2014, 19:26:22
Rozhodl jsem se udělat si vegetariánský víkend. Kromě ovoce a zeleniny jsem v Galerii Butovice navštívil veganskou restauraci Loving Hut

http://www.galerie-butovice.cz/obchody-a-sluzby/restaurace-kavarny-zabava/loving-hut/

a odnesl si Tofu na kari.

http://www.lovinghut.cz/veganske-speciality.html

(Třetí sloupec, čtvrtý obrázek shora)

Porce je tak obrovská, že jsem s ní vrchovatě naplnil nadstandardně velký plytký talíř. Tohle mi vyjde bezpochyby na dva dostatečně syté obědy. V této chvíli je můj víkend vlastně ještě veganský, ale nejspíš ho doplním třeba druhem pečiva, který je vegany odmítán, a nejspíš ještě další neveganskou bezmasou potravinou.

Úžasný

«   1  2  3  4  5 . . . . . . . . . .  951  952  953  954    955    956  957  958  959 . . . . . . . . . .  1469  1470  1471  1472  1473   »