8006 Vegetářské dnymilda (neregistrovaný)
31.05.2014, 20:28:33S přibývajícími roky je určité odlehčení organismu vynecháním tučných jídel velmi rozumné. Ale zrovna tofu mi není nijak zvlášť sympatické. Klasický falafel, z květáku a ostatní zeleniny, dobře kořeněný, mi chutná snad nejlépe. Také kousky rýže, s piniovými oříšky balené do mladých vinných listů zrovna zbožňuji. Nakládané artyčoky, tu chuť znám z mládí, kdy jsme sbírali bodláky, jsou mi lahůdkou. K tomu olivy, je jich mnoho druhů, ale Kalamáta nebo černé jsou zpravidla nejlepší. Dále pak nakládané peperony, ne ty nejostřejší, jaké se prodává v ČR, ale ty střední, zpravidla zelené a z Řecka, nerozvařené, ale křupavé, bez těch se vegetarián neobejde. Do omáček samozřejmě s mírou dávám Sambál ulek, píše se to holandsky oelek.
Další nezbytnou složkou je i rýže, já miluji basmati (basmač je rolník) ale i vietnamská voňavá rýže je výborná (jasmin rice). Rozdíl je jenom v tom, že basmati je dlouhá a zůstane sypká, ta jasmínová rýže je spíš drobná a drží pohromadě.
Máte-li dostatek aromatické a dobře naložené zeleniny, kvalitní rýži a salát s dobrou zálevkou, maso vám vůbec chybět nebude.
Bílkoviny vám dodají houby (třeba čínské Muerr, Jidášovo ucho) povařené před použitím ve slané vodě a třeba i zašlehaná vejce v zapékané rýži.