« strana 3 »

Nezdravé přísady v potravinách a tisíciletá bakterie jako elixír mládí

rubrika: Pel-mel


Škodlivé přísady v potravinách zahrnují řadu látek, které mohou být pro zdraví nebezpečné. Umělá barviva (E122, E124, E129), konzervanty (E210, E220), umělá sladidla (E951, E952) a další podle některých zdrojů mohou způsobovat alergické reakce, hyperaktivitu u dětí a další zdravotní problémy. V tomto článku se budu s pomocí internetového portálu Dotyk.cz věnovat transmastným tukům a emulgátorům, které se v průmyslově zpracovaných potravinách vyskytují v nebývalém množství. Na závěr jsem přidal informaci o několik milionů let staré bakterii, kterou se dá považovat za elixír mládí.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Nová teorie by mohla konečně učinit „kvantovou gravitaci“ realitou

rubrika: Populárně naučný koutek


Fyzikální „teorií všeho“ se svým způsobem už zabýval Albert Einstein. V rámci obecné teorie relativity se však soustředil pouze na gravitaci, přičemž nebral v úvahu kvantovou fyziku. V sedmdesátých letech se ke světu začala klubat teorie superstrun, která je čistě matematická. Základním kamenem Vesmíru prý nejsou bodové částice s nulovými rozměry, nýbrž jednorozměrné (otevřené resp. uzavřené) struny, které vibrují různými způsoby, odpovídajícími různým druhům elementárních částic. Předpokládá se, že se tímto způsobem se mohou skloubit všechny čtyři základní interakce – gravitační, elektromagnetickou a silnou a slabou nukleární – do jedné Teorie všeho. Zpočátku to však silně pokulhávalo. Jistým řešením se ukázalo umístit struny do desetirozměrného prostoru – devět prostorových a jeden časový. Všechny nadbytečné prostorové rozměry jsou však natolik svinuté, že se nedají experimentálně jakýmkoli způsobem detekovat. Teorie superstrun sice jakžtakž funguje, není však schopna vygenerovat všechno, co umí kvantový standardní model. Nedávno se v odborném fyzikálním časopisu objevil článek, který nastiňuje vytvoření dlouho očekávané „teorie všeho“ spojením gravitace s kvantovým světem.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Mozkové čipy

rubrika: Populárně naučný koutek


Chytrým mobilům zvoní hrana. Za pár let je nahradí zcela nová technologie. A tou bude samotné lidské tělo. Na novinkách pracují tři techničtí vizionáři – Mark Zuckerberg, Elon Musk a Bill Gates. Cílem je svět bez chytrých telefonů, kdy dojde k propojení mozku s počítačem. Mozkové čipy mohou pomáhat při léčbě psychických onemocnění, jako je deprese, schizofrenie nebo epilepsie. Zároveň dokážou pomoct lidem s omezením pohybu, kterým usnadní každodenní činnosti. Otázkou ale zůstává, jak velké bezpečnostní a etické riziko s sebou tato technologie přinese.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Bohouš

rubrika: Pel-mel


Bohouš je postava z komiksů a románů Jaroslava Foglara týkajících se Rychlých šípů. Byl členem Bratrstva kočičí pracky a vyznačoval se především tím, že měl hlavu vždy ukrytou pod kapucí. Asi se za svůj vzhled styděl, a tak se maskoval. Není to nic nového. Různé typy Bohoušů se vždy vyskytovaly a uskupovaly do part. Některé z nich občas nabyly takové velikosti, že ovládly celou společnost. A pak to už přestávala být sranda. Kovaní fašisti, nacisti, komunisti a další zavedli totalitní režim a všechny, kdo se nepřizpůsobili, nelítostně likvidovali.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Neustálý dohled moderního života může zhoršovat funkci našeho mozku

rubrika: Populárně naučný koutek


Žijeme v době neustálého dohledu. Psychologický výzkum ukazuje, jak to může změnit naše vnímání světa – a to i nevědomě. Sledování nemění jen naše chování, ale podle desítek let výzkumů proniká i do naší mysli a ovlivňuje naše myšlení. A nová studie nyní odhaluje, jak sledování ovlivňuje nevědomé zpracování v našem mozku. V této době sledování vědci tvrdí, že tato zjištění vyvolávají obavy o naše kolektivní duševní zdraví.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Klíčem k cestě do hlubokého vesmíru by mohly být veverky

rubrika: Populárně naučný koutek


Na Popular Science jsem nalezl článek, který se zabývá hibernací veverek. Když jsem zadal do Google „veverka hibernace“, nalezl jsem článek Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách,  v němž se píše: Těžko říct, kde vznikl mýtus, že veverka obecná upadá přes zimu do hibernace; za pravdivý ho ale považuje přinejmenším polovina populace. Veverka se ale do zimního spánku neukládá a kvůli absenci listí na stromech je v zimních měsících dokonce častěji pozorovatelná než ve zbytku roku. V článku Veverky hibernují... se zase píše: Technicky vzato, veverky neupadají do zimního spánku v tradičním smyslu, jako to dělají svišti. Místo toho veverky drasticky omezují svou aktivitu (svým způsobem hibernují) a tráví většinu času ve svých hnízdech, známých také jako klasy. Toto období odpočinku během nejchladnějších měsíců jim pomáhá šetřit energii, protože jídla jsou vzácnější a nízké teploty vyžadují více energie na regulaci tepla. Pojednání na Popular Science tuto záležitost poněkud vysvětluje. Na konci následujícího textu je uveden odkaz na článek, v němž jsou zmíněny zdroje vědeckého výzkumu.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Zombifikace hmyzu

rubrika: Populárně naučný koutek


Na Live Science jsem objevil článek, který se zabývá se taktikami, jež paraziti používají k manipulaci s jinými živočichy. Zombie jsou všude kolem nás – tedy zombie hmyz. Představa někoho, kdo se navenek tváří důvěrně, ale je manipulován nějakou vnější silou, takže své chování nemá pod kontrolou, je děsivá. V přírodě existuje mnoho příkladů tohoto typu manipulace s chováním – parazité, kteří nejenže infikují a zabíjejí své hostitele, ale zároveň aktivně mění jejich chování způsobem, který hostiteli vůbec neprospívá.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Kdy bylo vynalezeno pivo?

rubrika: Pel-mel


Pivo je kvašený alkoholický nápoj, jeden z nejstarších alkoholických nápojů na světě, nejrozšířenější alkoholický nápoj a třetí nejoblíbenější nápoj po vodě a čaji. Pivo se vyrábí vařením a kvašením škrobů z obilných zrn – nejčastěji ze sladového ječmene, používá se však také pšenice, kukuřice, rýže a oves. Kvašením škrobových cukrů v mladině vzniká etanol a nasycení oxidem uhličitým (karbonizace). Většina moderních piv se vaří s chmelem, který dodává hořkost a další příchutě a působí jako přírodní konzervační a stabilizační činidlo. Na Live Science jsem objevil, článek, kdy a kde bylo vynalezeno pivo.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Prvomájová meditace

rubrika: Pel-mel


Je první máj roku 2025. Když jsem se ráno probudil ve čtyři hodina, byla ještě tma. Ne úplná. Náznaky rozednívání se začínaly nepatrně projevovat. Vzpomněl jsem si na vrcholné dílo českého literárního romantismu, kterým je lyrickoepická báseň Karla Hynka Máchy Máj. Začíná takto: „Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas.“ A já měl teprve brzké ráno.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Mikroplasty kontaminují některé sladkovodní toky již půl století – co to může znamenat pro lidské zdraví?

rubrika: Populárně naučný koutek


Nedávno jsem tady v článku Plastový odpad psal, že v posledních desetiletích lidstvo produkuje čím dál větší plastový odpad, který výrazně ohrožuje životní prostředí. Mikroplasty v mořích se mohou stát potravou mořských živočichů. V některých případech zvířata kvůli tomu uhynou, protože si jimi v podstatě "zalepí" vnitřnosti. Tím, že mikroplasty vstřebává mořská fauna do svých těl, objeví se nakonec i na našem talíři. Mikroplasty již byly nalezeny v jídle i pití včetně piva, medu nebo kohoutkové vody. Samozřejmě pak není překvapením, že se objevují i v lidské stolici. Následují výňatky z článku v Live Science.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Něco končí – Něco začíná

rubrika: Poetický koutek


Koloběh života se nedá zastavit

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 1         


Dysonova sféra

rubrika: Populárně naučný koutek


Dysonova sféra (anglicky Dyson sphere) je hypotetická superkonstrukce, která by umožnila využití absolutně veškeré energie, kterou uvolňuje hvězda. Navrhl ji Američan Freeman Dyson, Slunce a celý jeho planetární systém je uzavřen do koule, z jejíž vnitřní stěny je získávána energie a která se dá využít pro případnou kolonizaci a rozšíření využitelné plochy i mimo dosud osídlené planety v celé soustavě. Dyson také například předpovídal, že podobné struktury by byly logickým důsledkem vzrůstajících energetických požadavků technologicky vyspělé civilizace. Navrhoval tedy, aby se po takových strukturách pátralo za účelem nalezení důkazu o existenci vysoce inteligentního mimozemského života. Dysonovy sféry by mohly skutečně existovat – ale má to háček. Následuje výňatek z článku v Live Science.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Děsivěnka

rubrika: Pohádky


Na sedmé planetě jedné hvězdy v hvězdokupě Sedm hvězd se nacházelo království, které vládl král Sedmdesátý sedmý. Království žilo pokojným způsobem. Lidé byli šťastní, jenom král se trápil. Stále se mu nenarodil potomek, ačkoli se s pomocí královny snažil, seč mohl. Marně se snažil pochopit, kde se stala chyba. Jednoho dne se však stal zázrak. Konečně se mu narodil potomek. Nebyl však on, ale ona. Královně se s pomocí krále narodila princezna. Dostala jméno Radostněnka.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 2         


Některá jídla se ohříváním mění v jed!

rubrika: Pel-mel


Na portálu Poznat svět jsem narazil na článek, ve kterém se praví, že ze zdravých potravin můžeme nevhodnou úpravou či zpracováním stvořit jedovaté potraviny. Našemu zdraví nebezpečné bakterie čekají na vhodnou příležitost. Např. Bacillus cereus je častý kontaminant potravin a může způsobovat otravu jídlem. Vyskytuje se zejména na rýži či v těstovinách. V případě, že se nakažené potraviny nedostatečně tepelně opracují (méně nebo rovno 100 °C, začnou spory bakterií důsledkem tepelného šoku klíčit. Pokud se tyto potraviny nechají delší dobu při pokojové teplotě, může nastat vegetativní růst bakterií, a ten pak vede k produkci emetického toxinu, který je stabilní i při teplotách nad 100 °C.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 2         


«   1  2    3    4  5  6  7 . . . . . . . . . .  240  241  242  243  244   »