Pel-mel


« strana 2 »

Proč máme na konci dne „druhý dech“ energie


Nedávno jsem na Live Science objevil článek Why do we get a 'second wind' of energy at the end of the day?, v němž se na úvod praví, že tato druhá vlna energie je normální součástí lidského cirkadiánního rytmu, ale svou roli hrají také faktory životního stylu. Následují výňatky z článku.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 1         


Já šama


Nikdy jsem nechtěl být poustevníkem, ale už od dětství mívám často puzení opustit společnost byť jednoho člověka a vydat se někam na procházku či výlet samostatně. Bezpochyby nejsem jediný, ale u většiny lidí se tento projev samostatnosti či odloučení od společnosti objevuje jen zřídkavě. Lidé v okolí mi nevadí, pokud mě nějak neobtěžují. Chci prostě být na chvíli tak nějak sám.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 4         


Lov komárů


S létem začíná narůstat rojení komárů. To by nám nemuselo až tak vadit (nechť si to hmyz užije), jenže komáří samičky dostávají v zájmu zachování svého druhu chuť na naši krev. Ony jsou v podstatě nevybíravé a natankují si krev z jakéhokoli teplokrevného živočicha (nechť si to užijí), ale když dojde na nás, přestává být sranda. Pojednání o militantním styku s komáry započnu upravenou citací z textu Lov komárů, který jsem stáhl z internetu desátého října 2014. Jméno autora, které se vyskytovalo ve zdroji, si nepamatuji.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Vaše zařízení krmí asistenty s umělou inteligencí a sbírají osobní údaje


Na umělou inteligenci jsem tady v poslední době upozornil ve třech článcích: Lidé se do umělé inteligence zamilovávají. Měli bychom se obávat?; Umělá inteligence je prý soucitnější než odborníci na duševní zdraví; Blíží se konec internetu, jak ho známe? V prvních dvou jsem jako zdroj použil Live Science, ve třetím video na YouTube, na který navazuji tímto článkem. V něm je demonstrováno, jak nástroje umělé inteligence, které vám poskytují informace, od vás také shromažďují spoustu informací a mohou je poskytnout třetím stranám. A co z toho plyne.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 1         


Letní slunovrat


Nejdříve podrobněji pohovořím o letním slunovratu, pak to zobecním na léto jako takové, a na závěr v podobě třešničky na dortu přidám neveselou historku o travních sekačkách. Nastupuji do letní bárky, jelikož Navigare necesse est, vivere non necesse. A z maturitní stužky dodávám Dum spiro spero.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Blíží se konec internetu, jak ho známe?


Internet už není takový, jaký býval dřív. Dnes je místem neustálých reklam, cookie lišt, špehování, AI šíleností a ještě více degenerovaného obsahu, který každou vteřinou zapleveluje prostor takovým způsobem, že se mu nedá věřit. Přichází nová éra, která upadá, nebo spíš se rozpadá? A jaký vliv na náš mozek bude mít, když většina věcí na internetu bude vytvořena umělou inteligencí? A proč umělá inteligence zešílí, když se učí sama od sebe?

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Poslední květen 2025


Květen nějak začal a jinak končí. Letošní květen byl studený. Hrdliččin hlas zval k lásce tiše, skromně a nenápadně. Tolik mrazivých rán. Někdy to vypadalo hůř než ve druhé půli března. Zdá se, že na jeho samotném konci se hlásí skutečné jaro. Nebude trvat dlouho. V kalendáři bude již zítra květen nahrazen červnem a léto začne přebírat žezlo.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 1         


Nezdravé přísady v potravinách a tisíciletá bakterie jako elixír mládí


Škodlivé přísady v potravinách zahrnují řadu látek, které mohou být pro zdraví nebezpečné. Umělá barviva (E122, E124, E129), konzervanty (E210, E220), umělá sladidla (E951, E952) a další podle některých zdrojů mohou způsobovat alergické reakce, hyperaktivitu u dětí a další zdravotní problémy. V tomto článku se budu s pomocí internetového portálu Dotyk.cz věnovat transmastným tukům a emulgátorům, které se v průmyslově zpracovaných potravinách vyskytují v nebývalém množství. Na závěr jsem přidal informaci o několik milionů let staré bakterii, kterou se dá považovat za elixír mládí.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Bohouš


Bohouš je postava z komiksů a románů Jaroslava Foglara týkajících se Rychlých šípů. Byl členem Bratrstva kočičí pracky a vyznačoval se především tím, že měl hlavu vždy ukrytou pod kapucí. Asi se za svůj vzhled styděl, a tak se maskoval. Není to nic nového. Různé typy Bohoušů se vždy vyskytovaly a uskupovaly do part. Některé z nich občas nabyly takové velikosti, že ovládly celou společnost. A pak to už přestávala být sranda. Kovaní fašisti, nacisti, komunisti a další zavedli totalitní režim a všechny, kdo se nepřizpůsobili, nelítostně likvidovali.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Kdy bylo vynalezeno pivo?


Pivo je kvašený alkoholický nápoj, jeden z nejstarších alkoholických nápojů na světě, nejrozšířenější alkoholický nápoj a třetí nejoblíbenější nápoj po vodě a čaji. Pivo se vyrábí vařením a kvašením škrobů z obilných zrn – nejčastěji ze sladového ječmene, používá se však také pšenice, kukuřice, rýže a oves. Kvašením škrobových cukrů v mladině vzniká etanol a nasycení oxidem uhličitým (karbonizace). Většina moderních piv se vaří s chmelem, který dodává hořkost a další příchutě a působí jako přírodní konzervační a stabilizační činidlo. Na Live Science jsem objevil, článek, kdy a kde bylo vynalezeno pivo.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Prvomájová meditace


Je první máj roku 2025. Když jsem se ráno probudil ve čtyři hodina, byla ještě tma. Ne úplná. Náznaky rozednívání se začínaly nepatrně projevovat. Vzpomněl jsem si na vrcholné dílo českého literárního romantismu, kterým je lyrickoepická báseň Karla Hynka Máchy Máj. Začíná takto: „Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas.“ A já měl teprve brzké ráno.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 0         


Některá jídla se ohříváním mění v jed!


Na portálu Poznat svět jsem narazil na článek, ve kterém se praví, že ze zdravých potravin můžeme nevhodnou úpravou či zpracováním stvořit jedovaté potraviny. Našemu zdraví nebezpečné bakterie čekají na vhodnou příležitost. Např. Bacillus cereus je častý kontaminant potravin a může způsobovat otravu jídlem. Vyskytuje se zejména na rýži či v těstovinách. V případě, že se nakažené potraviny nedostatečně tepelně opracují (méně nebo rovno 100 °C, začnou spory bakterií důsledkem tepelného šoku klíčit. Pokud se tyto potraviny nechají delší dobu při pokojové teplotě, může nastat vegetativní růst bakterií, a ten pak vede k produkci emetického toxinu, který je stabilní i při teplotách nad 100 °C.

 

Lucifer


Celý článek »

komentářů: 2         


«   1    2    3  4  5  6 . . . . . . . . . .  136  137  138  139  140   »